“Grozno je, da so otroci pod takim pritiskom. Take prihodnosti jim ne želim”

Slovenija 09. Apr 202416:14 0 komentarjev
varnostnik pred šolo
Varnostnik pred Osnovno šolo Dragomelj. (Foto: N1)

"Nismo želeli povzročiti velikega preplaha med starši in učenci, a smo ves čas imeli v mislih, da je treba tudi starše na primeren način obvestiti," pripoveduje ravnateljica Osnovne šole Dragomelj, kjer je danes že stal varnostnik. O grožnji z napadom jo je obvestila policija, že pol ure pozneje je sedela s celotnim aktivom ljubljanskih ravnateljev in pripravljala odziv. "Prav je, da se stvari ne minimalizira in hkrati ne podpihuje," je prepričana. Kaj pa pravijo starši in koliko otrok bo v sredo ostalo doma?

Ravnateljica Osnovne šole Dragomelj Urška Kovač Grad je starše o grožnji z napadom v eni izmed slovenskih šol, ki jo je nekdo zapisal v komentarju pod člankom na novičarskem portalu, obvestila v ponedeljek zvečer.

“Najprej smo prejeli obvestilo policije, čez pol ure smo se že sestali z aktivom ljubljanskih ravnateljev in pripravili odziv,” pripoveduje. Nato so čakali na okrožnico oziroma navodila ministrstva in se v tem času odločili, da bodo o dogajanju obvestili tudi sodelavce. “Nismo želeli povzročiti velikega preplaha med starši in učenci, vendar smo ves čas imeli v mislih, da je treba tudi starše na primeren način obvestiti. Čakali smo do večera in sprejeli odločitev, da bomo kratko obvestilo poslali tudi staršem. Kar je tudi prav; da se stvari ne minimalizira in hkrati ne podpihuje,” pove.

Po njenih besedah so bili odzivi staršev dobri. Prejela je nekaj sporočil v zahvalo, pretirano zaskrbljenih staršev ali pa takšnih, ki bi trdili, da šola pretirava, pa po njenih besedah ni bilo.

V Osnovni šoli Dragomelj, kjer je danes že stal varnostnik, ki ga je zagotovila ljubljanska občina, po besedah ravnateljice namreč ves čas delajo na preventivi: to, da so bila danes vrata zaklenjena, da morajo obiskovalci pozvoniti in počakati, da jih nekdo sprejme, ni nič novega, pripoveduje. “Ad hoc rešitve nikoli ne prinesejo želenih rezultatov, zato se o različnih situacijah in vrstah nasilja pogovarjamo celotno leto.”

Tudi zato posebnih ur, ki bi bile namenjene pogovorom o grožnji z napadom, danes z učenci niso imeli. So pa sprejeli nekaj dodatnih varnostnih ukrepov. Katere, ravnateljica ni želela razkriti, “da ne bi ogrozila učencev in zaposlenih”.

Več v videu spodaj.

Koliko otrok bo v sredo ostalo doma?

“Počutimo se grozno, neprijetno, strah nas je,” so nam povedali starši, ki so po pouku prišli po otroke, obenem pa pripomnili, da komentar na spletu ne pomeni nujno tudi realne grožnje.

“Je pa res, da nikoli ne veš in je bolje, da si previden,” je dejala ena od mamic. “Pogovorila sem se z otrokoma in jima povedala, kaj se dogaja po svetu. Grozno je, da morajo biti otroci pod takim pritiskom. Res si ne želim take prihodnosti za svoje otroke,” je pripomnila.

V šolo bo otroka vseeno peljala, saj ju v vato ne želi zavijati. “Potem so lahko ves čas doma.” Podobno pravi druga sogovornica. Po njenem mnenju se lahko črn scenarij zgodi kadarkoli.

Številni starši bodo medtem otroke obdržali doma, spet drugi še ne vedo, kaj bodo storili. “Doma se bomo vsi skupaj usedli in se pogovorili, ali je otroka pametno pustiti doma ali ga poslati v šolo,” je povedal eden od očetov.

O tem, kako naj ravnajo starši, ki jih je strah otroke jutri poslati v šolo, minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda svetuje: “Če imajo starši kakršnekoli pomisleke, se lahko dogovarjajo z učitelji ali vodstvom šol, da se prepričajo, kako je to varno. Absolutne varnosti nikoli ni. /…/ Najpomembneje je, ne samo ta hip, vzdrževati komunikacijo med starši in otroki ter med starši in vodstvom šol. Vsi ti pogovori morajo biti odkriti, saj s tem otroka navadimo, da pove, ko je v stiski,” je dodal.

Več v videu spodaj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!