Odzivi na odločitev ustavnega sodišča. Oglasila se je tudi predsednica republike

Slovenija 20. Feb 202315:42 > 17:30 18 komentarjev
Nataša Pirc Musar
Žiga Živulović jr./BOBO

Vrstijo se odzivi na odločitev ustavnega sodišča, ki je začasno zadržalo izvajanje treh ključnih določb novele zakona o RTV Slovenija (RTVS). Zagovorniki novele so razočarani. Kot pozitivni del odločitve navajajo zgolj to, da omogoča nadaljevanje postopkov za oblikovanje novega sveta RTVS. Ustavne sodnike pozivajo, naj čim hitreje sprejmejo vsebinsko odločitev o pobudi za oceno ustavnosti. Pobudniki ustavne presoje pa odločitev pozdravljajo in v njej prepoznavajo utemeljenost svojih argumentov.

Ustavno sodišče je začasno zadržalo izvajanje treh prehodnih določb novele zakona o RTVS, ki urejajo končno konstituiranje sveta RTVS in posledično drugih novih organov javne radiotelevizije, kot so predsednik in člani uprave. Sklep so sprejeli s petimi glasovi za in tremi proti.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je izpostavila, da se postopki imenovanja sveta RTVS kljub zadržanju nadaljujejo. “Ustavno sodišče tega ni zadržalo, zadržalo je zgolj tri člene v prehodnih določbah,” je opozorila. Poudarila je, da zadržanje ne pomeni protiustavnosti zakona in da to ni končna odločitev ustavnega sodišča. “Želimo si, da bi ustavni sodniki čim prej podali odločitev o zakonu, saj je stanje na RTVS nevzdržno, na kar dnevno opozarjajo zaposleni, civilna družba in vsi ostali, ki to agonijo spremljamo od vsega začetka,” je sklenila Vrečko.

Preberite še: Ustavno sodišče zadržalo končno konstituiranje sveta in uprave RTVS

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja RTVS Andrej Grah Whatmough, ki je bil tudi eden od pobudnikov ustavne presoje, pa je dejal, da je vesel, da je “sodišče ugotovilo, da so bili naši argumenti v tem delu utemeljeni”. Dodal je, da je RTV Slovenija ves čas med postopkom opozarjala, da je politični prevzem javnega medija nedopusten. “Veseli me, da se je temu mnenju pridružilo ustavno sodišče.”

O tem, kaj bi lahko prinesla končna presoja ustavnosti zakona o RTVS, ni želel ugibati. “Zdi se mi pomembno, da si je ustavno sodišče z zadržanjem vzelo čas, da vsebinsko pretehta vse argumente,” je dejal. Pričakuje, da bo programsko vodenje in poslovodenje javnega zavoda tudi v prihodnje potekalo brez težav.

“Ustavno sodišče je pritrdilo etatističnemu pogledu na državo in družbo”

Oglasili so se tudi v Pravni mreži za varstvo demokracije, v kateri so pisali izhodišča novele zakona o RTVS. Nad odločitvijo ustavnega sodišča so razočarani, saj je to po njihovih navedbah zaustavilo uveljavitev ureditve, s katero se je bila politika v redkem zgodovinskem trenutku pripravljena odreči svojemu popolnemu vplivu nad javno radiotelevizijo. “Ustavno sodišče je s svojo odločitvijo do določene mere pritrdilo etatističnemu pogledu na državo in družbo, po katerem so institucije plen vsakokratne oblasti.”

Opozorili so še, da je javnost na referendumu, ki ga ustavno sodišče v sklepu o zadržanju sploh ni omenilo, jasno izrazila stališče, da trenutni strankarskopolitični način upravljanja javne RTV ne zagotavlja v zadostni meri izvrševanja pravice javnosti do obveščenosti.

V Pravni mreži za varstvo demokracije se bojijo, da obljuba ustavnega sodišča o nagli vsebinski presoji novele ne bo uresničena, saj je to zgolj za začasno odločitev potrebovalo skoraj dva meseca. Tako bi se po njihovih navedbah lahko zgodilo, da bodo ustavni sodniki o zadevi odločali toliko časa, da bo mandat trenutnim svetnikom in direktorjem potekel.

Pirc Musar: Odločitev ustavnega sodišča je treba spoštovati

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je poudarila, da je treba odločitev ustavnega sodišča spoštovati. Kot pomembno je ocenila, da odločitev omogoča nadaljevanje postopkov za oblikovanje novega sveta RTVS. Spomnimo, da je Pirc Musar v svet že imenovala predstavnika registriranih verskih skupnosti – izbrala je predstavnico Evangeličanske cerkve Klaudijo Sedar.

Prav tako sta člana sveta že imenovala informacijski pooblaščenec in varuh človekovih pravic. Prvi je na podlagi javnega poziva organizacijam, ki so dejavne na področju medijev, razvoja informacijske družbe in zagotavljanja transparentnosti, izbral univerzitetno diplomirano novinarko Špelo Stare, ki jo je predlagalo Društvo novinarjev Slovenije. Varuh človekovih pravic Peter Svetina je za člana sveta RTVS iz vrst nevladnih organizacij s področja varstva človekovih pravic imenoval direktorja CNVOS Gorana Forbicija.

“Pričakujem, da bo Ustavno sodišče čim prej sprejelo končno odločitev, saj bi predolgo čakanje še dodatno poslabšalo trenutno stanje na javni radioteleviziji. Še naprej pa podpiram prizadevanja koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija za ureditev razmer ter avtonomno in neodvisno delovanje Radiotelevizije Slovenija,” je ob robu zadržanja dela novele zakona o RTVS izpostavila predsednica republike Pirc Musar.

Stavka novinarjev RTV
Borut Živulović/BOBO

Tudi v svetu delavcev RTVS so kot svetlo točko odločitve ustavnega sodišča izpostavili, da so zadržani le nekateri členi in da se lahko postopki imenovanja članov novega sveta javne radiotelevizije nadaljujejo. Svet delavcev bo o tem, kdo ga bo zastopal v svetu RTVS, odločal v torek, zaposleni pa bodo pet svojih predstavnikov volili v četrtek. V svetu delavcev še poudarjajo, da prinaša vsak dan ohranjanja dosedanjega stanja nove nepopravljive posledice za delovanje javnega medija.

Predsednica Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS in vodja stavkovnega odbora Helena Milinković pa je ocenila, da je ustavno sodišče z začasnim zadržanjem ustavno pravico do ohranjanja mandata postavilo nad ustavno pravico javnosti do informiranosti in obveščenosti. Prav tako so po njenem prepričanju ustavni sodniki pravico do ohranjanja mandata postavili nad ustavno pravico zaposlenih do svobode izražanja in do dostojanstva ter nad pravico državljanov do demokratične odločitve na referendumu.

DNS: Ustavno sodišče je podaljšalo agonijo RTV Slovenija

Tudi v Društvu novinarjev Slovenije so poudarili, da spoštujejo pravno državo, zato spoštujejo tudi večinsko odločitev ustavnega sodišča. Vsebinsko pa delijo stališča ustavnih sodnic v ločenih mnenjih, iz katerih izhaja, da bo zadržanje povzročilo nove pravne zaplete in krizo vodenja RTV Slovenija.

“Prepričani smo, da so nepopravljive posledice za RTV Slovenija že nastale, da nastajajo vsak dan in da bodo zaradi zadržanja zakona nastajale še naprej. Informativni program TV Slovenija ne dosega več standardov javnega medija, kar so glede na podatke o njegovi gledanosti prepoznali tudi gledalci. Ustvarjalci programov, ki stavkajo, so izpostavljeni nenehnim pritiskom nadrejenih. Posebej zaskrbljeni smo za položaj novinarjev na RTV Slovenija, ki se jim tako le podaljšuje agonija in svoje delo vse težje opravljajo, tako da bo imela odločitev tudi nepopravljive kadrovske posledice,” so še poudarili v Društvu novinarjev Slovenije. Ustavno sodišče so pozvali, da nemudoma nadaljuje razpravo in se javno zaveže, do katerega datuma bo opravilo končno presojo ustavnosti zakona o RTVS.

SDS: To je poraz koalicije

V SDS pa začasno zadržanje izvrševanja dela novele zakona o RTVS pozdravljajo. Po njihovi oceni bo ustavno sodišče v nadaljevanju ugotovilo neustavnost samega zakona, saj da je bil ta zaradi hitenja premalo domišljen. “Gotovo je to poraz koalicije, če so bili prepričani, da pripravljajo dober zakon,” je še dejala poslanka SDS Alenka Jeraj. “Ocenjevali smo, da zakon vsebuje neustavne rešitve, vendar se je vladajoči koaliciji tako mudilo z obglavljanjem RTVS oziroma zamenjavo vseh ključnih organov, da niso poslušali nikogar. Nastopali so s pozicije moči in se obnašali, kot da lahko počnejo vse, kar želijo, tudi kršijo zakone,” je do vladajočih kritična Jeraj.

“S tem sklepom je ustavno sodišče začasno – do dokončne presoje ustavnosti izpodbijane novele – zavarovalo institucionalno neodvisnost RTV Slovenija. Ta sklep pa posledično pomeni tudi zadržanje oblastne instrumentalizacije javnih izjav predstavnikov vlade in novinarskih sindikatov, s katerimi izražajo svoje globoko, grobo in žaljivo politično nestrinjanje z aktualnim vodstvom RTV Slovenija,” pa sta zapisala predsednik dosedanjega programskega sveta in prvopodpisani pod pobudo za ustavno presojo Peter Gregorčič in avtor pobude, profesor za evropsko pravo na Novi univerzi Matej Avbelj.

Inštitut 8. marec: Z odločitvijo se ne strinjamo, jo pa spoštujemo

Odločitev ustavnega sodišča so komentirali tudi v Inštitutu 8. marec. Kot so povedali na novinarski konferenci, se z njo absolutno ne strinjajo, jo pa spoštujejo, saj je to temelj demokratične države. “V praksi pa to pomeni, da bo stanje na RTV še vedno katastrofalno,” je opozorila direktorica inštituta Nika Kovač.

Izpostavila je, da je bilo pet programskih svetnikov, ki so funkcijo na predlog poslanskih skupin v državnem zboru zasedli med prejšnjo vlado, imenovanih v nasprotju z zakonom. Po besedah Kovač namreč takratne največje opozicijske stranke v imenovanje niso bile vključene. “Apeliramo na državni zbor, da to preveri in se s tem resno spoprime,” je pozvala.

V inštitutu so znova opozorili na zahtevne in težke delovne pogoje za delavce na RTVS, ki so opozarjali na nepravilnosti in bili do vodstva kritični. V inštitutu jim želijo izkazati podporo, če pa bi se stanje zaostrilo, so pripravljeni tudi na protest.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje