Bešič Loredan: “Šli bomo do konca in verjetno je zato že marsikdo živčen”

Slovenija 20. Maj 202218:50 > 21. Maj 2022 08:58 3 komentarji
Danijel Bešič Loredan
Žiga Živulović/BOBO

Nova vlada obljublja, da bo šla v boju proti korupciji v zdravstvu do konca. Kakšen bo ta boj, sicer še ni znano, najprej bodo naredili analizo. A bodoči minister za zdravje in podpredsednik vlade Danijel Bešič Loredan pravi: "Nekatere skupine so že več kot 20 let navajene na provizije iz zdravstvenih poslov."

Med številnimi problemi in izzivi v zdravstvu je tudi domnevna korupcija pri javnih naročilih. Nova vlada napoveduje odločen boj proti njej, vendar način boja še ni znan.

“Nekatere skupine so že več kot 20 let navajene na provizije iz zdravstvenih poslov,” pravi neuradni kandidat za ministra za zdravje Danijel Bešič Loredan. “Obljubljamo, da se bomo tega lotili in da bomo šli do konca. Verjetno je zato že marsikdo živčen.”

Nova inšpekcijska služba in centralizirano naročanje

Koalicijska pogodba, ki bo predvidoma podpisana v torek, obljublja ničelno toleranco do korupcije. Učinkovitost njenega pregona nameravajo koalicijske stranke povečati z vzpostavitvijo sistema za poročanje o korupcijskih dejanjih, z zaščito žvižgačev in z novo inšpekcijsko službo, ki bo neodvisno izvajala nadzor nad izvajanjem javnega naročanja.

Prihajajoča koalicija sicer v svojo pogodbo ni zapisala, da je javno naročanje še posebej problematično v zdravstvu, vendar je vseeno razumeti, da članice prihodnje koalicije menijo tako. Posebej za zdravstvo je namreč v koalicijski pogodbi napovedana uvedba enotnega sistema naročanja. Po novem naj bi bil sistem centraliziran, vendar še ni jasno, ali centraliziran na ravni države ali regionalno. Tako bi prišli do transparentnega in učinkovitega modela naročanja medicinskega materiala, opreme in zdravil, napoveduje nastajajoča koalicija.

Šele v drugi fazi

Za več informacij o tem, kako bo naslednja vlada bila boj proti korupciji v zdravstvu, bo treba počakati leto in pol, pravi Bešič Loredan. Ukrepi v to smer namreč pridejo na vrsto šele v drugi fazi posegov na zdravstvenem področju.

Najprej bo treba popraviti škodo, ki je nastala v času epidemije, ter odpraviti čakalne vrste, pojasnjuje najverjetnejši prihodnji minister. “Trenutno je zdravstveni sistem preveč krhek, da bi vanj posegali s sistemskimi spremembami,” pravi. V prvi fazi, ki bo trajala 18 mesecev, se bo tako poskušalo z dodatnimi 500 milijoni evrov bistveno povečati dostopnost do zdravstvenih storitev, napoveduje.

Vzporedno z izvajanjem teh ukrepov bo, obljublja Bešič Loredan, njegova ekipa pripravljala predloge sistemskih sprememb, med katere sodijo tudi ukrepi za preprečevanje korupcije. Ekipa je že skoraj v celoti sestavljena, zagotavlja, vendar je še ne želi razkriti.

“Naredili bomo natančne analize in dobili bomo objektiven posnetek stanja,” pravi. Že zato bo po njegovem manj “sivine”, v kateri naj bi cvetela korupcija. Zelo natančno pa poti do ureditve razmer še ni mogel opisati. “Sistem bo tak, da se denar, ki se ga zbere, v največji meri namenja za zdravljenje ljudi. Možnosti, kako to doseči, je več,” pravi.

Zakaj bi urejali nabavo zdravil?

Zanimivo je na primer, da koalicijska pogodba napoveduje tudi ureditev javnega naročanja zdravil, ki po mnenju strokovnjakov ni problematično. Pred nekaj leti je bil namreč pri naročanju zdravil uveden sistem referenčnih cen, zaradi katerega zdaj javne nabave zdravil v Sloveniji potekajo po cenah, ki so med najnižjimi v Evropi. S tem se je v današnjem pogovoru strinjal tudi Bešič Loredan. “Problem so medicinski pripomočki in investicije v zdravstvu,” je povedal.

Medicinska oprema
Srdjan Živulović/BOBO

Problema javnega naročanja medicinskih pripomočkov v zdravstvu se je lotila odhajajoča koalicija. Zakonske spremembe, ki so bile sprejete v začetku leta, naj bi tudi pri medicinskih pripomočkih uvedle sistem referenčnih cen. Komisija za preprečevanje korupcije in mnogi drugi so bili do teh sprememb kritični. Opozarjali so, da so pomanjkljive oziroma in da bodo celo prinesle nova korupcijska tveganja.

Urad ima samo enega zaposlenega

Spremembe v praksi še niso zaživele. Za oblikovanje referenčnih cen medicinskih pripomočkov, kar bo nedvomno zelo zahteven projekt, je zadolžen nov vladni urad. Ta sicer že obstaja, vendar je v njem še vedno zaposlen samo vršilec dolžnosti direktorja, so nam nedavno odgovorili z vlade. Ta vršilec dolžnosti je Klemen Štibej, nekdanji vodja kabineta notranjega ministra Aleša Hojs.

Bešič Loredan danes še ni vedel, kaj bo nova vlada naredila s tem uradom in spornimi zakonskimi določbami glede referenčnih cen medicinskih pripomočkov. Dejal pa je, da “moramo priti do referenčnih cen”.

Kaj bo delala nova agencija?

Najverjetnejši prihodnji minister je sicer dejal, da bo prav zaradi boja proti korupciji ustanovljena nova agencija. Koalicijska pogodba sicer napoveduje neodvisno agencijo, a med njenimi nalogami ne omenja boja proti korupciji, vsaj ne izrecno. Šlo naj bi namreč za neodvisno agencijo, ki bo prevzela skrb in nadzor nad kakovostjo in investicijami v zdravstvu.

Poslanka SDS Jelka Godec je nedavno na Planet TV dejala, da bi lahko prav takšna agencija, ki bi imela veliko moč, povečala tveganja korupcije. “Ne vem, o čem je govorila,” nam je danes dejal Bešič Loredan.”Treba bo videti, kakšna bo agencija, kako bo to delovalo, kako bo urejeno,” je dodal.

Po naših informacijah je ustanovitev agencije predlagala SD in ne Gibanja Svoboda, v katerega kvoto sodi Bešič Loredan.

O čem je spraševal Boscarol?

V četrtek je najverjetnejšega ministra v oddaji Tarča na TV Slovenija podjetnik Ivo Boscarol izzval, ali bo nova vlada korupcijo preganjala tudi, če se bo izkazalo, da so dobavitelji povezani s strankami prihodnje koalicije ali strankama LMŠ in SAB, ki naj bi se kmalu združili z Gibanjem Svoboda.

Bešič Loredan je takoj odgovoril, da lahko to 100-odstotno zagotovi. “Če bo kdo dal kakšne objektivne podatke ali objektivne dokaze o povezavah, bomo prišli temu do dna,” nam je dejal danes, “to je zaveza Roberta Goloba, Gibanja Svoboda in vseh nas.”

Ivo Boscarol, Pipistrel
Borut Živulovič/BOBO

Ker je Boscarol v Tarči vprašanje postavil dvakrat, smo ga danes vprašali, ali ve za kakšnega konkretnega dobavitelja, ki naj bi bil povezan s katero od koalicijskih strank. “Večina dobaviteljske verige je povezana s temi petimi strankami,” je dejal. To je po njegovem razvidno iz javno objavljenih informacij.

Izpostavil je samo “žilne opornice” oziroma posle slovenskih bolnišnic s podjetjem Mark Medical, ki jih je pred leti preiskovala parlamentarna komisija pod vodstvom Jelke Godec.

Informacij, da bi bil Mark Medical povezan s katero konkretno politično stranko, doslej ni bilo slišati. Ekonomist Rado Pezdir in drugi trdijo, da je to podjetje del tako imenovanega vzporednega mehanizma, ki naj bi, kot pravi Pezdir, “napajal levi politični pol”.

Katerega drugega dobavitelja, če sploh katerega, bi lahko imel v mislih Boscarol, lahko samo ugibamo.

Tomaž Gantar Marko Bitenc
Borut Živulović/BOBO

Prihodnji minister dela za Marka Bitenca

Znano pa je, da je Bešič Loredan zaposlen v Kirurgiji Bitenc, katere lastnik in direktor je Marko Bitenc, znani zdravnik in podjetnik. Bitenc je v svoji karieri vpeljal nekaj poslovnih inovacij na področju slovenskega zasebnega zdravstva, kar mu po mnenju nekaterih ne bi moglo uspeti brez pomoči političnih odločevalcev. Med drugim je bil Bitenc svetovalec Andreja Bručana iz SDS, ko je ta med leti 2004 in 2007 vodil ministrstvo za zdravje. Na ministrstvu pa je bil Bitenc vpliven tudi v v času ministrovanja Tomaža Gantarja, torej v prvem delu iztekajočega se mandata aktualne vlade Janeza Janše.

Dejstvo, da je Marko Bitenc njegov trenutni delodajalec, na njegovo vodenje ministrstva ne bo vplivalo, je danes zagotovil Bešič Loredan.

Božo in Diana Dimnik
Srdjan Živulović/BOBO

Golob Krkoviča zaposlil na predlog Boža Dimnika

Prav tako vpliva ne bo imel lobist Božo Dimnik, je še zatrdil. Dimnik naj bi bil dolga leta eden najvplivnejših lobistov v Sloveniji, njegova hčerka Diana Dimnik pa je lastnica enega največjih dobaviteljskih podjetij v slovenskem zdravstvu. Davčni inšpektorji so pri njenem poslovanju že leta 1996 ugotovili sum ustvarjanja premoženjske koristi na račun države in zdravstva.

Dimnik se je večkrat družil z Janezom Janšo, stike pa ima tudi z Golobom. Bil je namreč tisti, ki je Golobu predlagal, da v Gen-I zaposli nekdanjega tesnega Janševega sopotnika Antona Krkoviča. Ko nadzorni svet Gen-I lani jeseni Golobu ni podelil novega mandata na mestu predsednika uprave te družbe, mu je Krkovič stopil v bran in je kritiziral Janševo vlado.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje