Požar v Preddvoru skupno gasilo kar 1.100 gasilcev

Slovenija 31. Mar 202211:56 > 15:21
Preddvor
Foto: N1

Potem ko je gasilcem uspelo premagati požar na pobočju Potoške gore, so sodelujoči v tridnevni intervenciji predstavili podrobnosti dogajanja. Vsi so poudarili, da je šlo za izjemno zahteven požar, saj je bilo pobočje strmo in nevarno, ogenj pa se je hitro širil. Skupno je bilo v treh dneh na terenu 1.100 gasilcev iz 160 gasilskih enot. Policija je že začela preiskavo vzroka požara. Ocene škode še ni, govorimo pa lahko o več milijonih evrov.

Zadnje tri dni so se gasilci na terenu s pomočjo iz zraka borili s požarom, ki je izbruhnil na pobočju Potoške gore. Predstavniki občine Preddvor, Civilne zaščite, policija, gasilci, nujna medicinska pomoč, predstavniki Slovenske vojske ter predstavniki Gasilsko-reševalne službe Kranj so predstavili aktivnosti v zadnjih dneh, ob tem pa se zahvalili vsem, ki so sodelovali pri obvladovanju izjemno zahtevnih razmer.

“Ogenj je speča pošast, in upamo, da ponovno ne izbruhne,” je uvodoma dejal župan občine Preddvor Rok Roblek. Vodja intervencije Andraž Šifrer je povedal, da so po treh dneh zahtevnega gašenja na terenu danes aktivnosti zmanjšali na minimum.

Enota PGD Preddvor je bila aktivirana malo pred 16. uro v ponedeljek, požar pa je bil izvorno lociran v Potočah. Začeli so s 15 gasilci in štirimi vozili, ko so prišli na kraj, pa so ugotovili, da se požar izjemno hitro širi. Obstajala je velika možnost širjenja proti Sv. Jakobu, zato so takoj aktivirali dodatne enote GARS Kranj. Vzpostavili so poveljniško mesto, s katerega so imeli dober pregled nad dogajanjem in širjenjem požara. Že prvi dan so ugotovili, da gre za zelo nevaren požar. Ena ekipa je med vzpenjanjem proti Potoški gori v vozilu ostala ujeta med ognjenimi zublji, vse moči pa so takrat preusmerili v reševanje teh gasilcev.

Andrej Polajnar iz GARS Kranj je povedal, da so celotno območje Jakoba izpraznili in zaprli tamkajšnjo kočo. Ogenj se je potem začel širiti v smer potoške Babe. Ponoči so morali zaradi izjemno strmega in nevarnega terena zmanjšati aktivnosti. Kotaleče skale so pustile posledice na vozilih, lažje pa so se poškodovali tudi štirje gasilci. Prvi dan je bilo na terenu 45 gasilskih enot in 348 gasilcev. Že takrat so ugotovili, da bo potrebna aktivacija regijskih enot, saj je šlo za izjemno obsežen požar. Polajnar je povedal, da so gasilci v gašenje vložili nadčloveške napore. Roblek se je ob tem zahvalil vsem voznikom gasilskih vozil, ki so morali manevrirati po ozki, gozdni cesti. “Pokazali so svoje mojstrstvo,” je dejal.

V torek so za pomoč ponovno zaprosili Slovensko vojsko, ki je prvi dan pomagala z dvema, drugi dan s tremi, tretji dan pa s štirimi helikopterji. Potrebna je bila tudi aktivacija državnega načrta za požare v naravnem okolju, ponujena pa jim je bila pomoč hrvaških gasilcev. Canadair CL-415 je priskočil na pomoč in nekajkrat odvrgel vodo, ki jo je zajemal v Bohinjskem jezeru. “Ob tem pa velik poklon pilotom Slovenske vojske, ki so vseskozi pomagali,” je dejal Šifrer. Kot je povedal namestnik poveljnika 15. polka vojaškega letalstva SV Robert Špernjak, so skupaj za gašenja opravili okoli 40 ur letenja. Opravili so 327 odmetov, kar predstavlja več kot 400.000 litrov odvržene vode, ki so jo črpali v bližnjem jezeru Črnava. Uporabljali so dva različna tipa helikopterjev – Bell 412 lahko zajame 1.100 litrov vode, Cougar pa 2.400 litrov vode.

Tretji dan je bilo na terenu 310 gasilcev, uspelo pa jim je zaustaviti širjenje požara. Začeli so razkopavanje in iskanje posameznih žarišč, danes pa jim je na pomoč končno priskočil tudi dež. Gorelo je na 700 hektarjih gozda. Prisotni so opozorili, da čeprav sta gašenje in dež zalila območje, še vedno obstaja možnost, da so posamezna žarišča skrita pod zemljo, zato bo treba še nekaj dni spremljati teren. Ljudem svetujejo, naj se zaradi varnosti izogibajo širšemu območju požara.

Predsednik Gorsko-reševalne službe Kranj Andrej Kocman je povedal, da so bili aktivirani za pregled območja Jakoba in Potoške gore. Pregledali so dostopne točke in pozivali planince, naj se izogibajo območja požara, ki je zelo priljubljena izletniška točka. V štabu so imeli stalno ekipo za primer poškodb ali za primer evakuacije gasilcev. Direktorica ZD Kranj Lili Žura je priznala, da so bili na tako velik požar pripravljeni bolj teoretično kot praktično. “Ko so izrazili željo po naši ekipi in prisotnosti, smo se odzvali v eni uri, zjutraj pa smo vzpostavili sistem. /…/ Pri tem smo se kar nekaj naučili in verjetno bo potrebna še kakšna koordinacija služb in izdelava načrtov za takšne primere.”

Poveljnik štaba Civilne zaščite Aleš Drekonja je povedal, da so takoj po prejetem obvestilu o požaru sprejeli nujne ukrepe, saj se je ogenj nenadzorovano in hitro bližal hišam v vasi Potoče. K morebitni potrebi po evakuaciji so pristopili hitro in intenzivno, je povedal Drekonja. Vzpostavili so prostor za evakuacijo v tamkajšnji osnovni šoli. “S pridom smo lahko uporabili izkušnje, ki smo jih v preteklosti pridobili pri naravnih nesrečah, kot sta bila žledolom in vetrolom,” je dodal. Poskrbeli so za prostor za počitek za gasilce, hrano in pijačo, ki so jo zagotovile lokalne gostilne, bencinska črpalka pa je bila za potrebe gasilskih vozil odprta 24 ur na dan. V požaru je zgorel tudi družinski vikend njegove družine.

Direktorica PU Kranj Melita Močnik je povedala, da je policija opravila prelet območja, da bi ugotovili, ali se na katerem od nevarnih območij zadržujejo ljudje, ki bi jih bilo od tam treba rešiti. Varovali so tudi območja, kjer so helikopterji oziroma hrvaško letalo zajemali vodo. “Imamo že prve fotografije o nastanku požara. Danes, ko je to mogoče, imamo prve oglede, kriminalisti so že na terenu. Ugotovili bomo, kako je požar nastal, in obravnavali morebitna kazniva dejanja,” je še povedala. Ni razkrila, kaj so do zdaj ugotovili, a napovedala je, da bo preiskava dolgotrajna. Dodala je, da še vedno dobivajo obvestila o požarih v naravi in da jo čudi, da ljudje tudi ob tridnevnem boju z ognjem v Preddvoru ne upoštevajo prepovedi kurjenja.

“Ob tako veliki intervenciji in vseh napornih dneh ter neprespanih nočeh ni besed, s katerimi bi lahko opisal svojo hvaležnost vsem, ki so pomagali pri gašenju požara. Rad bi se zahvalil vsem, ki so poskrbeli, da so bile ekipe na terenu oskrbljene s hrano in pijačo. /…/ Ponovno smo pokazali, da v gasilstvu ne poznamo lokalnih, regijskih in celo državnih meja. Rad bi se zahvalil in na neki način opravičil vsem gasilcem, ki so ostali na sprejemnem mestu, kar je pri večji intervenciji normalno. V nekem trenutku potrebuješ večje število ljudi, v drugem pa manj. Zahvalil bi se tudi poveljniku CZ Srečku Šestanu in obrambnemu ministru Mateju Toninu, saj smo pomoč države dobili zelo hitro. Na koncu sta bila vsak trud in kapljica znoja poplačana,” je za konec še povedal vodja intervencije Šifrer.

Skupaj je bilo v treh dneh na terenu 160 gasilskih enot iz celotne gorenjske regije in sosednjih regij ter 1.100 gasilcev. Ocena škode bo potekala po dežju, govor pa je o več milijonih. Poročilo o škodi morajo v naslednjih dneh podati tudi posamezne gasilske enote, saj je bilo poškodovane tudi nekaj opreme in vozil. Verjetno se vsa škoda, ki je nastala v naravi, ne bo pokazala takoj, je še povedal župan Preddvora. Gozd bo erozijsko zelo izpostavljen, prav tako bo izpostavljen vsem škodljivcem. Posledice tega požara se bodo torej kazale zelo dolgo. “Bil je filmski scenarij, ki se je tudi po filmsko v treh dneh – upamo – zaključil,” je še dejal Roblek.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar