Koalicija bi spreminjala del ustave, ki določa imenovanje sodnikov

Slovenija 27. Sep 202215:15 0 komentarjev
Sodišče kladivo
Foto: Borut Živulović/ BOBO

Koalicija je v parlamentarni postopek vložila predlog za začetek postopka za spremembo ustave, je razvidno s spletne strani državnega zbora. Vsebina predloga sicer še ni dostopna, kot pa je razvidno, se nanaša na štiri člene ustave, ki določajo imenovanje sodnikov.

Koalicijske stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica so sicer tudi med zavezami koalicijske pogodbe zapisale idejo, da bi imenovanje sodnikov na predlog sodnega sveta prevzel predsednik republike. To je za zdaj v pristojnosti državnega zbora.

Koalicijski partnerji bodo po napovedih predlagane ustavne spremembe podrobneje predstavili v sredo.

Po poročanju časopisa Delo pa gredo predlogi prav v smeri tega, da bi imenovanje rednih sodnikov po zgledu preostalih evropskih držav umaknili iz rok poslancev in prenesli v roke predsednika republike. Ta bi to dolžnost lahko odklonil le v res izjemnih primerih, podobno kot pri razglasitvi zakonov. Glavno vlogo v postopku pa bi tako imel sodni svet, ki že zdaj opravlja celoten kandidacijski postopek, še navaja časnik.

Za uveljavitev ustavnih sprememb bo sicer koalicija, ki šteje 53 poslancev, potrebovala dvotretjinsko večino v državnem zboru oziroma najmanj 60 poslanskih glasov. Te bo po pričakovanjih iskala v opozicijski NSi.

Slednja se je prav ta mesec zavzela za nekatere ustavne spremembe, ki bi jih bila pripravljena podpreti, med drugim bi spremenili tudi način imenovanja sodnikov. A v NSi bi ob prenosu imenovanja sodnikov v roke predsednika republike spremenili tudi sestavo sodnega sveta. Koalicijski predlog ustavnih sprememb sicer, kot je razvidno s spletne strani državnega zbora spremembe člena ustave, ki določa sestavo sodnega sveta, ne predvideva.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!