Koliko je za vas plačala zdravstvena blagajna in koliko dopolnilno zavarovanje?

Slovenija 08. Apr 202320:19 9 komentarjev
zdravstvo
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Na spletu lahko vsak zavarovanec zase vidi, katere zdravstvene storitve, zdravila in medicinske pripomočke sta zanj plačala zavod za zdravstveno zavarovanje in komercialna zavarovalnica, pri kateri ima sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Po besedah predstavnikov ZZZS je to eden od načinov za preverjanje, ali iz zdravstva "odteka denar", kot pravijo predstavniki koalicije.

Ob napovedanem visokem dvigu premije sta vloga in smisel dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja spet tema razprav. Do nekaj več jasnosti pa lahko vsak posameznik pride z vpogledom v podatke o sebi, ki so dostopni prek spletne strani zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS).

Na strani, kjer ZZZS objavlja informacije in storitve za zavarovane osebe, lahko posamezniki, ki imajo digitalno potrdilo, najdejo podatke o zdravstvenih storitvah, ki so jih zanj opravili zdravstveni delavci, in o zdravilih ter medicinskih pripomočkih, ki so jih dobili na napotnico. 

Ob tem pa zavarovanec izve tudi, koliko je to stalo in kolikšen del plačila je prišel iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, za katerega skrbi ZZZS, ter kolikšen del iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki ga posameznik plačuje eni od treh komercialnih zavarovalnic.

Vsak zavarovanec lahko vidi podatke o tem, katere izvajalce zdravstvenih storitev je obiskal in kdaj, katere zdravstvene storitve so izvajalci opravili in koliko so zaračunali zavodu za zdravstveno zavarovanje ter koliko komercialni zavarovalnici.

“Enako je z zdravili: izberem leto in pokaže se mi, katera zdravila so mi bila izdana in kakšni so bili stroški za to. In podobno tudi za medicinske pripomočke,” je na novinarski konferenci v februarju povedal Damjan Kos iz ZZZS.

“Mesečno osvežujemo podatke in vsak zavarovanec lahko transparentno vidi, koliko je stal,” je dodal.

“Gromozanski obsegi podatkov”

ZZZS je to informacijsko storitev predstavil na novinarski konferenci dan po tem, ko je predsednik vlade Robert Golob zavod obtožil, da je velik problem. Premier je zdravstveni blagajni očital, da podatke o svojem poslovanju skriva “pod nekimi dežniki kvazi interesov”. Zato sta po njegovem tako zelo nujna prva koraka napovedane zdravstvene reforme: strukturna prenova ZZZS in digitalna transformacija zdravstva.

V ZZZS so med drugim odgovorili, da so od vseh organizacij v Sloveniji najbolj natančno revidirana in tudi ena najbolj informatiziranih, saj obdelujejo in objavljajo “gromozanske obsege podatkov”.

Na trditev ministra za delo Luke Mesca, da denar odteka iz zdravstva, pa so odgovorili tudi z nasvetom, da lahko vsak zavarovanec zase pogleda, koliko so izvajalci zanj zaračunali zdravstveni blagajni.

Vzajemno zavarovanje

Zdravstvenega zavarovanja seveda zavarovanci ne plačujejo zase, ampak vzajemno oziroma solidarno. Zdravi plačajo več, kot stanejo, zelo bolni pa stanejo veliko več, kot plačajo.

Pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju je to, da zdravi plačujejo za bolne, edina oblika solidarnosti, saj vsi plačujejo enake mesečne zneske. Obvezno zdravstveno zavarovanje pa plačujemo glede na dohodke, namreč 6,36 odstotka bruto plače.

Obvezno zdravstveno zavarovanje krije od 10 do 100 odstotkov cen zdravstvenih storitev. Preostanek cene je treba doplačati, prebivalci Slovenije pa se lahko za doplačila dopolnilno zavarujejo. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je uradno prostovoljno, dejansko pa je obvezno: v ta sistem je vključenih kar 95 odstotkov prebivalcev.

V zadnjih dneh smo objavili več člankov o dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju, v katerih boste našli pojasnila o vlogi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v sistemu financiranja javnega zdravstva in podatke o prihodkih ter izdatkih ZZZS in komercialnih zavarovalnic:

Kaj se zgodi, če se odrečete dopolnilnemu zdravstvenemu zavarovanju

Je dopolnilno zavarovanje smiselno ali ne in zakaj ga je tako težko ukiniti

Bešič Loredan obljubil, da se premije dopolnilnega zavarovanja ne bodo dvignile

Kaj bi stranke naredile ob podražitvi dopolnilnega zavarovanja

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje