Komisija DZ bo vmesno poročilo o vladnih ukrepih predala preiskovalnim organom

Koronavirus 24. Feb 202217:10
Delite:
Robert Pavšič
Foto: Matija Sušnik/DZ

Parlamentarna preiskovalna komisija, ki na zahtevo opozicije preiskuje z epidemijo covida-19 povezane vladne ukrepe, je danes sprejela vmesno poročilo. Kot naznanitev sumov več kaznivih dejanj ga bodo predali preiskovalnim organom in vlado pozvali k takojšnjemu odstopu, je danes povedal predsednik komisije Robert Pavšič.

Vmesno poročilo preiskovalne komisije DZ obsega okrog sto strani. Glavne ugotovitve pa so po besedah predsednika komisije, poslanca Roberta Pavšiča iz LMŠ, tiste, “ki jih ljudstvo spremlja in pozna že od samega pojava in začetka epidemije”.

“Posebna odgovornost pripisana Janši”

“Ta vlada je dokazano odgovorna za vse zgrešene ukrepe, za presežne smrti, za finančno neustrezne ukrepe in za neposredno vmešavanje v stroko,” je na današnji novinarski konferenci dejal Pavšič. Pri tem je po njegovih besedah izpostavljena politična odgovornost štirinajste slovenske vlade kot kolektivnega organa. Še posebna odgovornost pa je pripisana predsedniku vlade Janezu Janši, “ki je samovoljno večkrat mimo utemeljenih in že sprejetih pravil obravnavanja epidemije spreminjal sistem, ga prilagajal samemu sebi, samo zaradi tega, da je sledil nekaterim drugim agendam,” je naštel Pavšič. A dodal, da se bodo z omenjenimi agendami ukvarjale druge institucije, vmesno poročilo bodo namreč predali preiskovalnim organom kot naznanitev sumov več kaznivih dejanj.

Pavšič je kot enega od “teh drugih interesov” navedel nabavo hitrih testov, pa nenabavo cepiva takrat, ko je bilo najbolj potrebno, “in ne pozabite, mi smo imeli leta 2020 na dan za avtobus umrlih ljudi,” je dejal in dodal, da teh presežni smrti ne smemo nikoli pozabiti.

Pavšič je dejal, da se je vlada Janeza Janše pri sprejemanju proticovidnih ukrepov pogosto sklicevala na stroko, stroka pa je na številnih zaslišanjih preiskovalne komisije DZ potrdila, da ni bila slišana. Nazadnje tudi nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar, nekdanja vodja strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović, nekdanji član strokovne skupine Mario Fafangel in član strokovne skupine Miroslav Petrovec. “Stroko, ki jo je vlada sama imenovala, je tudi zanemarjala in večkrat niso bili slišani,” je dejal.

Odločevalci vmesno poročilo vidijo drugače

Pavšič upa, da bo obravnava poročila umeščena na naslednjo redno sejo DZ. Državnemu zboru bodo predlagali osem sklepov, “predvsem zaradi tega, da se takšna zgodba in takšno ravnanje s takšnimi katastrofalnimi posledicami ne bi nikoli več ponovilo,” je dejal. Poleg nepravilnosti glede obvladovanja epidemije bodo v sklepih predlagali tudi zaščito t. i. žvižgačev ter opolnomočenje medijev, da realno, kredibilno in neodvisno spremljajo vse, kar se dogaja na področju politike, gospodarstva in vpliva na vsakodnevno dogajanje tudi v izrednih razmerah.

Na koncu bo o tem odločala politika, ki to vmesno poročilo vidi diametralno nasprotno, da “je bilo vse perfektno izvedeno in vse dobro”, je hkrati opozoril Pavšič. Dodal je, da takšno mnenje odraža tudi za enkrat zgolj napovedano ločeno mnenje. Kdo ga bo vložil, Pavšič danes ni razkril.

Eden od sklepov vmesnega poročila je tudi, da komisija Janševo vlado poziva k takojšnjemu odstopu, čeprav glede na rok državnozborskih volitev njihovega vodenja države ne bi skrajšal. “Lahko pa vsaj neka simbolna gesta pride z druge strani in s tem tudi priznanje, da pa vse le ni bilo tako rožnato, kot nam slikajo v zadnjih nekaj mesecih,” je dejal.

Delo bodo v preiskovalni komisiji po Pavšičevih besedah opravljali naprej, zaslišali bodo še nekaj prič, a jim dela zaradi obsežnosti in časovne omejenosti ne bo uspelo dokončati do konca mandata. Upa pa, da bo delo preiskovalne komisije nadaljeval naslednji sklic državnega zbora.

Komentari

Vaš komentar