KPK bo prijavo zoper poslanca SDS Zorana Mojškerca odstopila policiji

Slovenija 21. Sep 202313:08 3 komentarji
Zoran Mojškerc
Foto: Matija Sušnik/DZ

Parlamentarna preiskovalna komisija, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank, je konec julija Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) predlagala, da preveri sume nezakonitih ravnanj poslanca SDS Zorana Mojškerca. Po informacijah N1 je KPK ocenila, da iz prijave izhajajo razlogi za sum storitve kaznivega dejanja, in parlamentarno komisijo obvestila, da bo zadevo odstopila policiji in računskemu sodišču.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je pritrdila parlamentarni preiskovalni komisiji, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank. Na podlagi predhodnega preizkusa prijave preiskovalne komisije je KPK ugotovila, da pri ravnanju poslanca SDS Zorana Mojškerca in z njim povezanih poslovnih subjektov ter posameznikov obstajajo razlogi za sum storitve kaznivega dejanja.

KPK namerava v skladu z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije ter s poslovnikom komisije zadevo odstopiti policiji in računskemu sodišču v nadaljnje reševanje. Zato je preiskovalno komisijo zaprosila za soglasje o posredovanju podatkov. 

Kot smo poročali na N1, se je osrednji del prijave parlamentarne preiskovalne komisije KPK nanašal na poslovni odnos med Mojškercem in Boštjanom Averjem v času, ko je bil prvi nadzornik Komunale Logatec, drugi pa njen direktor.

Po ugotovitvah preiskovalne komisije se je poslovno sodelovanje med Averjem kot samostojnim podjetnikom in Mojškerčevim podjetjem Geopolar Zaščite začelo, še preden je Aver postal direktor Komunale Logatec, in se je nadaljevalo vse do konca maja lani. Po dokazni dokumentaciji, ki jo je pridobila komisija, je od 1. junija leta 2020 do konca maja 2022 (parlamentarna preiskava se osredotoča na čas od marca 2020 do konca junija 2022) Mojškerčevo podjetje od samostojnega podjetnika Boštjana Averja prejelo vsaj 15 nakazil v skupni višini blizu 45 tisoč evrov. Večji del teh nakazil sodi v čas, ko sta bila Aver in Mojškerc na položajih na Komunali Logatec.

Preliminarna rekonstrukcija denarnega toka, ki jo je opravila preiskovalna komisija, je pokazala, da je Zoran Mojškerc, ki je bil do maja lani edini lastnik podjetja Geopolar (po nastopu poslanskega mandata je lastnica postala njegova tašča, direktorica pa njegova žena), prejeti denar od poslovnega subjekta Boštjan Aver, s. p., v celoti nakazal na različne svoje osebne račune – odprte naj bi imel tri – v dveh primerih pa na račun žene. Nato je denar dvignil v gotovini ali pa ga nakazal ženi, tašči oziroma sorodniku.

Mojca Šetinc Pašek
Mojca Šetinc Pašek. (Vir: Matija Sušnik/DZ)

Sum nezakonitosti po mnenju parlamentarne preiskovalne komisije, ki jo vodi Mojca Šetinc Pašek, sprožajo tudi nakazila mestne občine Ljubljana. Ta je družbi Geopolar od leta 2020 do leta 2022 za izobraževanje mestne svetniške skupine SDS v šestih delih nakazala skupaj 36.007 evrov. Parlamentarni preiskovalci na osnovi izpovedi nekaterih prič sumijo, da to izobraževanje ni bilo nikoli izvedeno, ta sum pa še utrjujejo Mojškerčevi odgovori na zaslišanju pred preiskovalno komisijo. Na vprašanja, kaj je bila vsebina teh izobraževanj in kdo so bili izvajalci, je namreč vztrajno odgovarjal, da se ne spomni več.

Iz dokumentacije, ki jo je pridobila parlamentarna preiskovalna komisija, je razvidno, da je denar, ki ga je družbi Geopolar nakazovala ljubljanska mestna občina, Mojškerc praviloma še isti dan nakazal na enega svojih osebnih transakcijskih računov, nato pa večino denarja dvignil v gotovini. Preiskovalna komisija izpostavlja celo sum morebitnega kaznivega dejanja davčne zatajitve pa tudi prikritega financiranja Mojškerčeve “interesne ali celo politične agende”.

Predsednica parlamentarne preiskovalne komisije Šetinc Pašek je z odločitvijo KPK zadovoljna. “Gre za potrditev, da je bila prijava zoper Mojškerca utemeljena,” je dejala za N1.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje