Manj kot en teden še imate, da avto pripravite na zimo

Slovenija 10. Nov 202107:00 > 09:00 0 komentarjev
Menjava gum
BOBO

Vulkanizerji po Sloveniji imajo v teh dneh polne delavnice. Bliža se 15. november, ko morate imeti na svojem vozilu zimske gume oziroma v avtomobilu zimsko opremo.

Temperature so vse bolj zimske, približuje se tudi rok, ko bo moral imeti vaš jekleni konjiček nameščene zimske gume oziroma boste morali imeti v vozilu zimsko opremo.

Od 15. novembra do 15. marca je v Sloveniji po zakonu določeno, da morajo biti vozila opremljena z zimsko opremo. To sestavljajo štiri zimske pnevmatike z oznako M+S, ki morajo imeti najmanj tri milimetre globine profila ali pa štiri letne pnevmatike z minimalno globino profila tri milimetre in ustreznimi snežnimi verigami v priboru.

Menjava gum za zimske oziroma obvezna zimska oprema v avtomobilu pa ne velja za celotno Slovenijo. Na priobalnem območju od Črnega Kala do Sečovelj je dovoljena uporaba tudi samo letnih pnevmatik z minimalno globino profila tri milimetre.

Test pnevmatik vam lahko olajša izbiro

Če vam je tradicionalen datum za menjavo gum ušel iz glave ali še niste razmišljali o zimskih gumah, vam lahko izbiro olajša tudi test zimskih gum, objavljen pri AMZS. Testirali so več kot 30 različnih pnevmatik v dveh različnih dimenzijah. Nove gume imajo običajno med osmimi in devetimi milimetri profila.

Za menjavo gum s centriranjem boste morali v prestolnici odšteti približno 40 evrov, še 20 evrov pa stane shramba letnih pnevmatik do naslednje sezone. Nekoliko cenejše je, če imate komplet zimskih gum na svojih jeklenih ali alu platiščih.

Za zimske gume velja formula 4 x 4 x 4. To pomeni, da so vse štiri gume na avtomobilu stare največ štiri leta in imajo vsaj štiri milimetra profila.

  • Zimske pnevmatike se najbolje odrežejo pri temperaturah pod 7 stopinj Celzija.
  • Letne pnevmatike se najbolje odrežejo pri temperaturah nad 7 stopinj Celzija.
Menjava gum
BOBO

Zakonsko vsaj tri milimetre profila

Pri gumah je poleg starosti zelo pomemben tudi profil. Zakonsko mora imeti guma vsaj tri milimetre profila, vendar je treba upoštevati, da bo guma pozimi izgubila še nekaj profila. Profil lahko preprosto izmerite s kovancem za dva evra, profil pa se meri na mestu, kjer ga je najmanj. Ko ga vstavimo v utor profila, se mora vanj skriti celoten rob kovanca.

Če je bila guma ustrezno zamenjana in optično nastavljena, se bodo gume obrabljale enako. Ob tem je pomembno čez zimo spremljati tlak v gumah. Že pol bara manj tlaka v gumi lahko vpliva na vozne lastnosti. Podatki o tem, koliko tlaka mora biti v gumah, so napisani v tabeli na stebričku, ko odprete voznikova vrata.

Nekateri novejši avtomobili imajo sicer elektronske sisteme za merjenje tlaka v pnevmatikah, ki nas opozorijo, ko nastane prevelika sprememba.

Pazite na pravilno skladiščenje gum

Na življenjsko dobo gum vpliva tudi pravo skladiščenje. Če gume skladiščite doma, jih shranite v prostoru, ki je temen, hladen in suh. Pred shrambo gume očistite, nato pa jih vertikalno postavite drugo ob drugo. Vsak mesec je nato gumo treba obračati.

Če imate shranjen komplet gum na platiščih, jih lahko obesite ali pa naložite drugo na drugo.

Kazni od 40 do 500 evrov

Če vas bo po 15. novembru ustavila policija in ne boste imeli primerne zimske opreme, vas čaka 40 evrov globe. Če boste zaradi prekrška onemogočili promet, vas čaka globa 500 evrov in pet kazenskih točk. Če voznik ne očisti celotnega avtomobila pred začetkom vožnje, pa ga lahko doleti globa 200 evrov. Za pravne osebe so kazni še nekoliko višje.

Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za eno os in v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os.

Vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 tone, morajo imeti zimske pnevmatike vsaj na pogonskih kolesih ali na vseh kolesih letne pnevmatike in ustrezne snežne verige in lopato v priboru.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!