Nakup računalnikov: kritični tako v opoziciji kot v koalicijski SD

Slovenija 16. Feb 202419:08 10 komentarjev
Emilija Stojmenova Duh
Emilija Stojmenova Duh (Foto:Žiga Živulović jr./BOBO)

Predlog novele zakona o spodbujanju digitalne vključenosti prinaša bolj učinkovito delovanje mehanizma za razdelitev 13.000 računalnikov, je zagotovila ministrica Emilija Stojmenova Duh. V SD si želijo bolj pravičen način za razdeljevanje računalnikov, kot ga predvideva novela, v opoziciji pa so bili ponovno kritični do samega nakupa računalnikov. Državni zbor je v zaključku seje odločil, da je predlog novele primeren za nadaljnjo obravnavo.

“Računalniška oprema je nujni sestavni del digitalne preobrazbe in je neločljivo povezana z načelom digitalne vključenosti. Omogoča dostop do svetovnega spleta, ki je danes temeljni vir informacij, znanja, komunikacij, zaposlitve in tudi zabave,” je na današnji seji ob prvi obravnavi predlagane novele dejala ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh.

Zato so v lani sprejeti noveli zakona o spodbujanju digitalne vključenosti predvideli nov ukrep za spodbujanje digitalne vključenosti za osebe, ki si same ne morejo oz. si zelo težko privoščijo nakup računalniške opreme – mehanizem za zagotavljanje dostopa do računalniške opreme. Za izposojo računalniške opreme je bil vzpostavljen računalniški sklad, nad katerim bdi Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS. Na podlagi prvotne novele je bilo upravičencev do računalniške opreme v računalniškem skladu približno 500.000.

“Zavedamo se, da bi preveliko število hkrati oddanih vlog lahko ohromilo delovanje javnega štipendijskega sklada, ki je pristojen za delovanje mehanizma. To bi pomenilo, da bi bili zaradi obravnave ogromnega števila vlog računalniki v rokah upravičencev veliko kasneje, kot bi želeli,” je poudarila ministrica.

prenosniki, SKLADIŠČE
Prenosni računalniki v skladišču (Foto: Ministrstvo za digitalno preobrazbo)

“Kdor prej pride, prej melje”

Na ministrstvu so zato pripravili predlog novele zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki po besedah ministrice zagotavlja bistveno bolj učinkovito delovanje mehanizma za zagotavljanje dostopa do računalniške opreme ranljivim skupinam prebivalstva.

Predlog novele tako kot upravičence določa vse, ki imajo vsaj enega osnovnošolskega otroka in so kot prejemniki otroškega dodatka uvrščeni v prvi dohodkovni razred. To pomeni upravičence, katerih mesečni dohodek na osebo ne presega 221,46 evra. Če bo še kaj opreme ostalo, se bo lahko krog upravičencev razširil na drugi dohodkovni razred.

Razdeljevanje prenosnikov bo potekalo po sistemu “kdor prej pride, prej melje”, torej po vrstnem redu oddanih vlog. Ravno ta pristop je zmotil poslansko skupino SD, kjer po besedah poslanca Damijana Zrima menijo, da bi morali računalniki priti v roke tistih, ki jih najbolj potrebujejo, in ne tistih, ki najhitreje oddajo veljavno vlogo. Kritični so bili tudi do potrebe po sprejetju več podzakonskih aktov, ki bodo omogočili implementacijo vsebine zakona.

V SD so zato skupaj z opozicijskima SDS in NSi v začetku meseca glasovali proti obravnavi zakona po skrajšanem postopku. Kot je danes dejal Zrim, v SD menijo, da je v sklopu rednega zakonodajnega postopka dovolj časa, da se omenjeni pomisleki naslovijo s strani ministrstva in vlade. Predlog sklepa, da je predlagana novela zakona primerna za nadaljnjo obravnavo bodo na današnjem glasovanju sicer podprli, je napovedal Zrim.

Kritike tudi iz opozicijskih vrst

Kritike do razdeljevanja računalnikov po predvidenem sistemu je bilo slišati tudi iz opozicijskih vrst. S predlaganimi spremembami zakona se poskuša odpraviti površnost oz. netransparentnost nakupa 13.000 računalnikov za 6,5 milijona evrov, je bil kritičen poslanec SDS Andrej Kosi. Ob tem je poudaril, da ti računalniki, ki so brez operacijskih sistemov in protivirusnih programov, trenutno ležijo v skladišču, za skladiščenje pa davkoplačevalci mesečno plačujejo 2.500 evrov.

V SDS ministrici očitajo negospodaren in nesmotrn nakupa računalnikov, zaradi česar so zoper njo januarja vložili interpelacijo. Predlagane novele zakona v SDS ne bodo podprli, saj, kot je dejal Kosi, ne želijo da se nadaljuje negospodarna in nenamenska poraba javnih sredstev in nevestno ter neodgovorno delo ministrstva za digitalno preobrazbo.

Glede na “vse sume in netransparentnosti” pri nakupu računalniške opreme sprememb zakona prav tako ne bodo podprli v NSi, je pojasnila poslanka Vida Čadonič Špelič. Ob tem je spomnila, da je bilo trenutno od teh 13.000 računalnikov razdeljenih zgolj 39. “V tem trenutku je edini, ki ima korist od nakupa teh računalnikov, lastnik skladišča, ki vsak mesec pobere 2.500 evrov davkoplačevalskega denarja,” je dejala.

Pomisleke do obravnavane novele je zaradi potrebe po dodatnih podzakonskih aktih in sistema razdeljevanja računalnikov izrazila tudi nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek. Z novelo se po njenem mnenju popravlja površnost Stojmenove Duh.

Emilija Stojmenova Duh
Emilija Stojmenova Duh (Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO)

Predlagani noveli so medtem naklonjeni v poslanski skupini Svoboda. Vlada s predlagano novelo ureja problematiko hitrega in učinkovitega delovanja mehanizma za izposojo računalniške opreme na način, ki bo javnemu štipendijskemu skladu omogočal nemoteno izvajanje zakonsko predpisanih nalog na področju spodbujanja digitalizacije slovenske družbe, je ocenila poslanka Tereza Novak.

“Z učinkovitim delovanjem mehanizma za zagotavljanje dostopa do računalniške opreme pa bo omogočeno hitrejše doseganje zastavljenih ciljev v okviru strategije Digitalna Slovenija in evropskega strateškega razvojnega načrtovanja,” je dejala Novak.

Poslanci so v zaključku seje z 49 glasovi za in 33 proti odločili, da je predlog novele zakona o spodbujanju digitalne vključenosti primeren za nadaljnjo obravnavo. Predlog novele po besedah ministrice zagotavlja bistveno bolj učinkovito delovanje mehanizma za zagotavljanje dostopa do računalniške opreme ranljivim skupinam prebivalstva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje