“Nedopustno je, da maturantje niso izpolnjevali pogoja PCT”

N1 video 27. Avg 202115:28 > 17:59 0 komentarjev

Po besedah Milana Kreka, direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje, je na grškem otoku Krf ostalo še 15 slovenskih dijakov, ki so bili pred vrnitvijo v Slovenijo na testu na koronavirus pozitivni in so bili zato že v Grčiji napoteni v karanteno.

V oddaji N1 STUDIO je Milan Krek, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), povedal, da je po izjavi turistične agencije Collegium Mondial Travel, ki je organizirala maturantski izlet, na grškem otoku Krf ostalo še 15 slovenskih dijakov.

“Skupaj smo do danes zjutraj z dijaki, ki so še ostali v Grčiji, potrdili 175 okužb. Torej 107 okužb iz prve skupine, 36 iz druge in še 17 sekundarnih,” je dejal Krek. Spomnimo sicer, da je bilo v prvi skupini po Krekovih besedah 645 maturantov, v drugi pa 435.

Za dijake zadolžena turistična agencija

Kaj se dogaja z dijaki, ki po pozitivnih testih ostajajo v karanteni v Grčiji, Krek ne ve. “Imamo samo podatek, da je na Krfu ostalo 15 dijakov. Z njimi komunicira agencija, ki je tudi zadolžena, da jih ustrezno pripelje domov. Upam, da bodo to tudi naredili,” je pojasnil Krek. Za podrobnejša pojasnila o okoliščinah vrnitve dijakov v Slovenijo smo zaprosili tudi Collegium Mondial Travel. Odgovorov še nismo prejeli.

Sicer pa je okoli vrnitve dijakov s Krfa v zadnjih dneh nastala prava zmeda. Kot smo poročali, je policija pred dnevi na mejnem prehodu Fernetiči ustavila dva avtobusa maturantov. Krek je najprej dejal, da je policija oba avtobusa napotila v karanteno, saj nihče od udeležencev ni izpolnjeval pogoja PCT. Veljavnost hitrih testov je maturantom namreč potekla, saj je zamujala ladja. Tako so bili testi, ki so jih maturanti opravili v Grčiji, starejši od 48 ur. Zatem so nam na policijski upravi Koper pojasnili, da je bilo v enem avtobusu 46 potnikov, v drugem pa 50. Policija pa je skupaj izdala 45 izjav o napotitvi v karanteno za potnike obeh avtobusov, ki niso izpolnjevali pogojev PCT ob vstopu. 

Na vprašanje, zakaj je Krek javnosti posredoval napačne podatke, je direktor NIJZ odvrnil, da so od policije najprej dobili podatek, da so oba avtobusa poslali v karanteno. “To je bila naša prva informacija. Pozneje smo dobili poročilo od policije, iz katerega je izhajalo, da so v karanteno poslali samo polovico maturantov, ostali pa so izpolnjevali pogoj PCT,” je poudaril Krek.

Krek se Mondialu ne bo opravičil

Turistična agencija Mondial zaradi napačnih informacij, posredovanih v javnost, zdaj od Kreka zahteva opravičilo in celo razmišlja o pravnih potezah, saj ji je bila s tem povzročena poslovna škoda. Krek se v oddaji N1 STUDIO ni opravičil.

Kot je pojasnil, je javnosti predstavil podatke, ki jih je NIJZ posredovala policija. “Treba pa je povedati — tudi če jih je bilo 45 napotenih v karanteno, je to vseeno velika težava. To pomeni da bi bili, čeprav je bilo 45 dijakov v Grčiji še negativnih, lahko ti na slovenski meji pozitivni. Z epidemiološkega vidika je nedopustno, da se v avtobusu peljejo osebe, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT,” je med drugim še izpostavil Krek.

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate spodaj: 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!