Obilno deževje: v Litiji v nekaj urah padla mesečna količina padavin

Slovenija 04. Jul 202313:17 1 komentar
Neurje
Uroš Kokol/N1

Oblino deževje je v ponedeljek zajelo večji del Slovenije. Največ padavin so meteorologi Agencije RS za okolje (Arso) izmerili v Litiji, kjer je padlo kar 109 litrov dežja na kvadratni meter. "To je ravno toliko, kot je povprečno mesečna količina padavin za celoten julij," so dodali.

V ponedeljek zvečer je v Sloveniji padla izjemno velika količina padavin. Največ dežja so meteorologi Arsa izmerili na merilni postaji Litija, kjer je padlo kar 109 litrov dežja na kvadratni meter. Toliko sicer znaša povprečna mesečna količina padavin za celoten julij. 107 litrov na kvadratni meter dežja je zapadlo tudi na območju merilne postaje Tolmin – Volče, sledita Cerknica – Cerkno (95) in Zgornja Sorica (94).

V prestolnici so na merilni postaji Ljubljana – Bežigrad izmerili 68 litrov na kvadratni meter dežja.

Obilne padavine so ponekod povzročile tudi škodo. V Litiji je neurje z močnim vetrom odkrilo streho gimnazije, v občini Zagorje ob Savi pa so narasli hudourniki zalili tri stanovanjske hiše. Zaradi razmočenega terena so se sprožili zemeljski plazovi in podori kamenja. Tako je kamniti plaz delno zasul in poškodoval avtobus, zaradi zemeljskega plazu pa se je pred železniško postajo Sava iztiril potniški vlak slovenskih železnic.

V Ljubljani je meteorna voda znova zalila podvoz na Celovški cesti, ki povezuje Šiško in center mesta. Uprave RS za zaščito in reševanje je zaradi neurja z obilnim deževjem in močnim vetrom skupno zabeležila 39 dogodkov, od tega največ na območju Ljubljane.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje