Od skupno 230 so iz narave odvzeli že 158 medvedov

Slovenija 03. Maj 202321:06 9 komentarjev
RJAVI MEDVED
PROFIMEDIA

Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan je na skupni seji parlamentarnih odborov za okolje ter kmetijstvo in vlade povedal, da je bilo v okviru nedavne odločitve o odstrelu 230 medvedov doslej iz narave odvzetih 158. Na seji so predloge sklepov glede vprašanja upravljanja populacij velikih zveri podale NSi, Svoboda, SD in Levica. Odbora sta zavrnila predloge NSi, ostale sta potrdila.

Člani parlamentarnih odborov za okolje ter kmetijstvo so na današnji skupni seji pozvali vlado, naj oblikuje vsebinsko platformo za široko javno razpravo o vprašanju upravljanja populacij velikih zveri. Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan je dejal, da je bilo na podlagi nedavno sprejete odločbe doslej iz narave odvzetih 158 medvedov.

Poslanka NSi Iva Dimic je v imenu predlagatelja skupne seje odbora za infrastrukturo, okolje in prostor ter odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano povedala, da imamo v Sloveniji eno najvišjih gostot populacije medvedov na svetu. Prevelika številčnost populacije vodi v konflikte, ki ogrožajo tudi varnost ljudi. Lani so po podatkih poslanke medvedje v Sloveniji najpogosteje povzročali škodo na drobnici, sadnem drevju in čebelah.

V NSi zaskrbljeni nad potezo Goloba

V NSi so z zaskrbljenostjo in začudenjem sprejeli poziv predsednika vlade Roberta Goloba, da naj ministrstvo za naravne vire in prostor zamrzne odločbo o odstrelu 230 rjavih medvedov. “Menimo, da je premier močno prekoračil svoje pristojnosti in grobo posegel v pristojnosti avtonomnih institucij,” je dejala Dimic.

Medved
PROFIMEDIA

S sklicem današnje seje so želeli v NSi izpostaviti pomembnost upravljanja s populacijo medveda, da konflikta med zvermi in človekom ne bi bilo. Zato so pripravili predlog sklepa, da odbora pozoveta ministrstvo, da bo izdana odločba izvršena, s čimer se bo preprečila resna škoda in zagotovila boljša varnost ljudi, je predstavila.

Odbora potrdila predloge sklepov Svobode, SD in Levice

Predloge sklepov so pripravili tudi v koalicijskih poslanskih skupina Svoboda, SD in Levica, ki sta jih odbora potrdila, medtem ko sta predloge NSi zavrnila.

Odbora sta tako potrdila predloge, da se še naprej nadaljuje z ukrepi za upravljanje populacije medveda in jih načrtuje v okviru široke vključenosti strokovnjakov in zainteresiranih nevladnih organizacij. Na podlagi naprednih praks naj se okrepi izvajanje različnih ukrepov, ki spodbujajo sobivanje zveri in človeka ter odbora naj predlagata vladi, da oblikuje vsebinsko platformo za široko javno razpravo o tej problematiki, so se strinjali člani obeh odborov.

Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan je spomnil, da je ministrstvo temeljito preučilo vse druge možnosti za preprečevanje konfliktov, a druge opcije razen odstrela niso prišle v poštev. Osnovni namen odločbe je preprečitev resne škode in zagotavljanje varnosti ljudi.

Uroš Brežan
Luka Dakskobler /BOBO

Ob tem je poudaril, da se izdano dovoljenje za odvzem medvedov izvaja in nikoli ni bilo prekinjeno. “Do danes je bilo iz narave odvzetih 158 medvedov,” je pojasnil Brežan.

“Z biciklom na luno ne moreš priti, pika”

Državni svetnik Branko Tomažič je opozoril, da so vse vlade v zadnjih 20 letih premalo poslušale podeželju. Janez Beja iz Združenja hribovskih in gorskih kmetov Slovenije pa je izpostavil opuščanje kmetij in tudi vasi po Sloveniji, kar je vsaj deloma posledica številčnosti divjih zveri.

Predsednik Lovske zveze Slovenije Lado Bradač je pozdravil odločitev ministra za odstrel medvedov, pri tem pa izrazil željo po večjem poudarku in vplivu strokovnjakov, ki se leta ukvarjajo s tem, kako priti do želenih ciljev glede upravljanja s populacijo medvedov.

Klemen Jerina z ljubljanske biotehniške fakultete je pojasnil, da so odločitve glede upravljanja s populacijo medveda že zdaj rezultat široke vključenosti strokovnjakov, vendar se v znanosti izvaja tiste ukrepe, ki delujejo. Kar ne deluje, se ne more izvajati. “Z biciklom na luno ne moreš priti, pika,” je bil jasen Jerina.

Odločitev o odstrelu medvedov ni bila enostavna odločitev, bila pa je nujna, je dejal. Ob tem se je zavzel za široke debate, ampak te morajo biti argumentirane.

Pri Levici se z odstrelom medvedov v takšnem obsegu ne strinjajo

Iz razprave članov odborov izhaja, da je večina poslanskih skupin naklonjena nedavno izdani odločbi za odstrel medvedov. Izjema je poslanska skupina Levica, kjer odstrela v takšnem obsegu ne podpirajo.

Poslanki Tatjana Greif in Nataša Sukič sta opozorili na poseganje ljudi na okolje medvedov ter interese turističnega in trofejnega lovstva. V Levici se sprašujejo, zakaj se toliko pozornosti posveča ukrepom za večjo smrtnost, ne pa za manjšo rodnost medvedov.

Poziv Goloba k zamrznitvi izvajanja odstrela podpirata, Sukičeva je ob tem izrazila obžalovanje, da premier ni vztrajal pri svoji etični drži.

medved
Profimedia

Aktualna vlada “ima težave pri poslušanju stroke”

Danijel Krivec (SDS) je ocenil, da ima aktualna vlada težave pri poslušanju stroke. Odločbo za odstrel medvedov podpira, medtem ko je navedbe o širjenju človeka na okolje medveda v okviru opozoril o zaraščanju kmetijskih površin označil za nebulozo. Glede predlogov sklepov koalicijskih poslanskih skupin je poudaril, da sobivanje zver in človeka ni možno na takšen način, kot so si zamislili.

Zvonko Černač (SDS) je medtem izpostavil vsakoletno politizacijo problematike upravljanja z divjimi zvermi. A letos se je po besedah poslanca prvič zgodilo, da je to politizacijo začel predsednik vlade.

Borut Sajovic (Svoboda) je na očitke o neupoštevanju stroke spomnil, da je ministrstvo z izdajo odločbe za odstrel medvedov sledilo stroki. Golob, kot premier, pa je s tem, ko je pozval k dialogu, skušal preprečiti neko kaotično stanje, ko se vsako leto odpira polemika med zagovorniki in nasprotniki takšnih odstrelov.

Ljudje in živali po prepričanju Sajovica lahko sobivajo znotraj meja naše države, sobivanje pa ni mogoče, če je številčnost zveri prevelika. In ta trenutek je številčnost rjavega medveda prevelika, je opozoril.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje