Po toči naval na avtokleparske delavnice: “Telefoni so kot vroče linije”

Gospodarstvo 25. Jul 202317:05 2 komentarja
toča, poškodovan avtomobil
Simbolična fotografija (vir: PROFIMEDIA)

Nevihte s točo, ki zadnje dni pustošijo po Sloveniji, se odražajo z gnečami v avtokleparskih delavnicah. Dolge vrste in pregorevanje telefonov beležijo predvsem na severnem Primorskem in Celjskem.

Včeraj je Slovenijo zajelo novo v vrsti silovitih neurij, ki ga je ponekod znova spremljala tudi debela toča.

Včerajšnje neurje je prizadelo predvsem severno Primorsko in dele Celjskega ter za seboj med drugim znova pustilo veliko število poškodovanih avtomobilov. To se že pozna tudi pri gnečah v avtokleparskih delavnicah, čeprav izvajalci popravil glavnino prijav škode šele pričakujejo.

Najhuje na območju Nove Gorice

V Avtocentru Stavanja v Novi Gorici oziroma v njihovi avtokleparski enoti v Tolminu so za N1 povedali, da se včerajšnje neurje že močno pozna pri gneči za popravilo od toče poškodovanih vozil. Kot so dejali, trenutno že beležijo tudi do desetkrat več primerov kot običajno. Čakalna doba za popravilo je zato lahko tudi do enega meseca, čeprav je to odvisno od vrste poškodb. Glavnino prijav škode sicer pričakujejo v naslednjih tednih. Glede na izkušnje bodo namreč mnogi s popravilom raje počakali do konca poletnih počitnic. Zato, kot pravijo, je dejanske razsežnosti včerajšnjih neurij še težko natančno oceniti.

V novogoriškem Avto Innu so prav tako dejali, da so danes pred vrati za prijavo škode po neurju in popravila vozila že od jutra dolge vrste. Kot so še dejali, trenutno zgolj zbirajo informacije o škodi, drugih informacij pa za zdaj niso mogli dati.

Medtem avtoklepar Primož Bone iz Ajdovščine pravi, da na Ajdovskem sicer ni bilo tako drastično kot na Goriškem, kljub temu pa tudi sam beleži povečanje števila strank. Čas popravila pa je, kot pojasni, odvisen od več dejavnikov. Tako od razsežnosti poškodb kot tudi od razpoložljivosti strokovnjakov, ki izvajajo popravilo hujših poškodb po toči. Zaradi zasedenosti teh se zato na splošno pričakuje, da bodo čakalne dobe za popravila nekoliko daljše. “Prednostno se bodo tako popravljala vozila z razbitimi stekli, ogledali in podobno, v kakšnih primerih pa se lahko popravilo zavleče tudi za več mesecev,” pove Bone.

Da je čas popravila odvisen od razpoložljivosti strokovnjakov za popravila poškodb po toči poudarja tudi nekaj drugih izvajalcev kleparskih storitev. Številni namreč za to specifično popravilo nimajo zaposlenih svojih strokovnjakov. Nekateri izvajalci jih, da bi lahko čim hitreje opravili popravilo, najemajo celo iz Romunije, Italije ali Srbije.

Telefoni delavnic kot “vroče linije”

Tudi na Celjskem je bilo včerajšnje vremensko dogajanje zelo pestro. V Avtotehniki Celje so nam dejali, da prijave sicer zbirajo tudi zavarovalnice, ki bodo nato organizirale skupno ocenjevanje avtomobilov, zato popolnih informacij za zdaj še nimajo. Kljub temu pa danes in ta teden nasploh po njihovih besedah že zaznavajo zelo velik naval. “Telefoni so kot vroče linije,” opisujejo stanje zadnjih dni.

“Na nas se obračajo ljudje s Celjskega, Koroške, Kozjanskega, tudi Dolenjske. Imamo avtomobil iz Krškega, ki ga je toča popolnoma razbila,” nam povedo v Avtotehniki Celje in dodajo, da se je število strank zaradi neurij samo v teh dneh že skoraj podvojilo, čeprav glavnina šele prihaja.

Kot so še pojasnili v Avtotehniki Celje, se bodo popravil razbitih stekel, ogledal in podobnih za funkcionalnost vozila bistvenih stvari, lotili prioritetno in takoj. Sicer pa strankam svetujejo, da s kleparskimi popravili počakajo vsaj do septembra, ko bodo najnujnejši primeri že rešeni, čeprav bodo tudi s popravili pločevine, za tiste, ki želijo avtomobil popraviti takoj, začeli že v naslednjih dneh.

Povečano število po toči poškodovanih vozil zaznavajo tudi v Avto Alka v Rogaški Slatini, vendar tudi v tem podjetju glavnino naročil pričakujejo šele v naslednjih dneh. Ob tem poudarijo, da je bila podobna situacija tudi ob lanskih neurjih. Ocenjujejo, da bo lahko čakalna doba za popravilo vozil tudi dva meseca, odvisno od razsežnosti poškodb.

Vsi sogovorniki so sicer dejali, da je največ poškodb na avtomobilih povzročila toča, nekaj poškodovanih vozil pa je tudi zaradi drugih posledic neurja oziroma so kombinacija vsega.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje