Policija dobila 40 novih maric, v katerih pa ni več klopi za pridržanje

Slovenija 02. Dec 202215:16 4 komentarji

Policija je prevzela 40 novih maric, ki bodo zamenjale iztrošena intervencijska vozila. Nova vozila pa bodo v marsičem tudi olajšala in poenostavila policijsko delo. Predloge za inovacije so podali tudi policisti, glede na pomanjkljivosti, ki so jih opazili pri delu na terenu. Ena od prilagoditev je tudi, da nove marice nimajo več klopi za pridržanje.

Policijski vozni park se je danes posodobil s 40 novimi policijskimi intervencijskimi vozili oziroma “maricami”. Z njimi bodo deloma zamenjali iztrošena starejša intervencijska vozila.

Nove marice bodo zamenjale zdajšnje, saj je v policijskem voznem parku precej starih vozil. “Iztrošenost policijskega voznega parka je namreč težava, s katero se nenehno srečujemo. Za vsakim novim vozilom, ki ga kupimo, na zamenjavo čaka še vsaj nekaj starih, ki imajo več sto tisoč prevoženih kilometrov,” je ob predaji vozil povedal v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav.

Četrtina intervencijskih vozil je starejša od deset let

Slovenska policija ima trenutno v uporabi 109 specialnih intervencijskih vozil, od katerih je 28 vozil starejših od 10 let. Obstoječa intervencijska vozila imajo povprečno prevoženih 158 tisoč kilometrov, pri čemer ima 38 vozil prevoženih že več kot 200.000 kilometrov (od tega šest vozil več kot 300.000 kilometrov, eno vozilo ima celo 370.000 prevoženih kilometrov). Zadnja dobava takšnih vozil je bila izvedena v letu 2018, ko so jih nabavili 12.

V novih maricah ni več klopi za pridržanje

Vozila pa ne bodo le zamenjala starih, temveč bodo v marsičem tudi olajšala in poenostavila policijsko delo. “Oprema je namreč bistveno posodobljena. Pomembno je, da so predloge za inovacije podali policisti, ki so pri svojem delu na terenu opažali določene pomanjkljivosti oz. priložnosti za izboljšave,” je še rekel Lindav.

Nova vozila so okoljsko manj obremenjujoča ter imajo pnevmatike za boljši izkoristek goriva in boljši oprijem na mokri podlagi. Prilagojena so potrebam lokalnih policistov za delo na terenu. Imajo klimatsko napravo, za varnost voznika in sopotnika skrbijo sodobne varnostne blazine.

policija, marica policija, marica
Simbolična fotografija (Foto: Policija)
Policijsko vozilo Policijsko vozilo
Fotografija je simbolična. (Foto: POLICIJA)
policija, marica policija, marica
Simbolična fotografija (Foto: Policija)
policija, marica policija, marica
Policija
Boštjan Lindav Boštjan Lindav
Policija
Tatjana Bobnar Tatjana Bobnar
Policija
policija, marica policija, marica
Policija
policija, marica policija, marica
Fotografija je simbolična (Vir: Policija)

Vsa vozila so opremljena z navigacijskim sistemom, dodatnim ogrevalnim sistemom (predvsem zaradi prostora za pridržanje) in najnovejšo LED tehnologijo zunanjih intervencijskih luči, ki lahko služijo tudi kot reflektorji za osvetlitev vseh strani vozila. Imajo poseben prostor za hrambo dolgocevnega orožja, več prostora za zaščitno opremo policistov, več osvetlitve v notranjosti, ročno prenosno akumulatorsko svetilko ter sedeže iz trpežnejših materialov.

Namesto klopi v prostoru za pridržanje so z namenom povečanja varnosti pri prevozu pridržanih oseb v novih vozilih nameščeni štirje ergonomični sedeži z oprijemalom.

V začetku prihodnjega leta dobijo še 40 maric

Pred kratkim je sicer policija nabavila električna kolesa, ki jih doslej niso imeli. Prvi odzivi tako notranje kot tudi zunanje javnosti so po besedah Lindava odlični. V zadnji fazi priprave so trikolesni motorji. Poleg tega pa v policiji pričakujejo še dodatnih 40 novih maric, ki ne bodo last policije, saj bodo nabavljene po sistemu leasing. Predvidoma jih bodo dobili v začetku leta 2023, najeta bodo za obdobje petih let.

“Da lahko policisti učinkovito opravljajo svoje naloge, potrebujejo, prvič, ustrezno vrednotenje svojega dela, in drugič, ustrezno zaščitno opremo; sem sodijo seveda tudi ustrezna moderna vozila. Tako opremo kot vozni park moramo zato ves čas posodabljati,” pa je povedala ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar.

Nove marice so namenjene območnim policijskim postajam (teh je v državi 75), predvsem za neposredno izvajanje osnovnih oblik policijskega dela, kot so patruljiranje, intervencija, poostren nadzor in blokada. Prejele jih bodo vse policijske uprave, in sicer gre 5 vozil na Policijsko upravo (PU) Celje, 5 na PU Koper, 4 na PU Kranj, 10 na PU Ljubljana, 6 na PU Maribor, 3 na PU Murska Sobota, 3 na PU Nova Gorica in 4 na PU Novo mesto.

Cena posameznih vozil s predelavo in vključeno policijsko in ostalo opremo pa znaša 56.793 evrov z DDV. Skupna vrednost nabave je tako 2.271.720 evrov z DDV.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje