Pozor! Krožijo lažna elektronska sporočila o prispelem paketu

Slovenija 14. Okt 202117:30 0 komentarjev
Pošta Slovenije
Pošta Slovenije

V NLB opozarjajo na lažna elektronska sporočila v imenu Pošte Slovenije. Zaznali so namreč sporočila z lažnim obvestilom, da prejemnika na pošti čaka paket ter, da mora prek povezave potrditi plačilo. Svetujejo, da se sumljiva sporočila izbriše ali pa ignorira. V primeru, da je prejemnik svoje podatke že posredoval, pa naj ta nemudoma prekliče ali pa blokira svojo kartico.

V Novi ljubljanski banki opozarjajo na lažna elektronska sporočila v imenu Pošte Slovenije, s katerimi želijo prevaranti od naslovnika ukrasti denar. Prejemnik sporočila prejme lažno obvestilo, da ga čaka paket in naj prek povezave potrdi plačilo. Prejemnikom svetujejo, naj takšna sporočila ignorirajo oziroma zbrišejo.

Kot poudarjajo v NLB, gre za poskus prevare. Svetujejo veliko previdnost pri odpiranju sumljive elektronske pošte, ki jo prejemniki dobijo tako na službene kot tudi na zasebne elektronske naslove.

Ne odpirajte elektronske pošte neznanih pošiljateljev

V izogib morebitnim zlorabam prejemnikom tovrstnih sporočil svetujejo, da naj ne odpirajo in ne odgovarjajo na pošto neznanih pošiljateljev ter ne klikajo na priponke in povezave v elektronski pošti takih pošiljateljev.

V primeru, da dobijo sumljivo sporočilo od znanega pošiljatelja, naj po drugem komunikacijskem kanalu preverijo, ali je sporočilo res poslal on. Lažna sporočila naj se nemudoma zbriše, še svetujejo na banki.

Kaj storiti, če prejemnik posreduje svoje podatke?

V banki svetujejo takojšnji preklic ali blokado svoje kartice. Kot so pojasnili, se lahko kartice za uporabo zaklene tudi prek mobilne denarnice NLB Pay, blokira ali deaktivira pa prek mobilne banke Klikin. Blokado kartice lahko stranke kadar koli uredijo tudi v kontaktnem centru na telefonski številki 01 477 20 00, po video klicu ali spletnem klepetu, so še sporočili iz banke.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!