Pozor, policisti bodo v teh dneh pogosteje preverjali voznike (VIDEO)

Slovenija 06. Dec 202215:21 0 komentarjev

Od danes pa do konca leta bo potekala še tretja nacionalna preventivna akcija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi. Policisti bodo na cestah preverjali psihofizično stanje voznikov, Javna agencija RS za varnost prometa pa bo v sodelovanju z nevladnimi organizacijami in občinami izvajala preventivne aktivnosti. Ali se v promet podajo tudi, ko popijejo kakšen kozarček, je ekipa N1 preverila med vozniki, kolesarji in drugimi udeleženci v prometu.

Najobsežnejša letošnja preventivna akcija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi bo potekala do konca leta. Kot so v skupnem sporočilu za javnost pojasnili v agenciji in na policiji, lahko vozniki v času akcije Varno brez alkohola pričakujejo več policijskih kontrol. Vse policijske uprave bodo namreč izvajale poostrene nadzore, v katerih bo na kontrolnih točkah prisotnih več policistov, ki bodo ustavljali voznike in jim odrejali preizkus alkoholiziranosti. Več pozornosti kot sicer bo namenjene tudi preverjanju prisotnosti drog pri voznikih.

Ekipa N1 je na terenu preverila, kako vestno vozniki, kolesarji in drugi udeleženci v prometu upoštevajo priporočila. Njihove odgovore si oglejte v zgornjem videoposnetku.

Namen poostrenih nadzorov je ozaveščati ljudi o tem, kako nevarna je vožnja pod vplivom različnih substanc, ki slabijo človekove psihofizične sposobnosti, in v čim večji meri preprečiti takšno neodgovorno udeležbo v prometu.

Tudi po koncu akcije lahko vozniki v tem prazničnem mesecu pričakujejo povečano število kontrol, s katerimi jih bo skušala policija odvrniti od vožnje pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi.

Organizatorji dogodka so dodali še, da so aktivnosti, povezane z nadzorom psihofizičnega stanja voznikov, evropsko usklajene in jih koordinira evropska zveza prometnih policij Roadpol.

Kot so za medije povedali na današnji tiskovni konferenci, so do 4. decembra zabeleženih 1.416 prometnih nesreč zaradi alkoholiziranega povzročitelja, kar je 4 odstotke več, kot v enakem obdobju lani. Letos sicer zaznavajo najmanj smrtnih žrtev zaradi alkoholiziranih povzročiteljev nesreč doslej. Umrlo je 54 odstotkov manj oseb kot lani so sporočili.

Agencija za varnost prometa

Še vedno je skoraj vsaka deseta prometna nesreča povzročena pod vplivom alkohola, povprečna stopnja alkoholiziranosti pa je letos v teh v prometnih nesrečah znašala 1,44 promila. Največ povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč je bilo iz starostnih skupin od 35 do 44 let in od 55 do 64 let. V zadnjih treh letih so bile ženske voznice pod vplivom alkohola odgovorne za dve smrti, moški pa za 77.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!