Predsednica o kazenski ovadbi: Nisem se izogibala plačilu davkov

Slovenija 29. Dec 202219:25 12 komentarjev
Nataša Pirc Musar
Luka Dakskobler /BOBO

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je za POP TV zanikala kakršnekoli nepravilnosti, vezane na izplačilo honorarja za vodenje Rdečega križa Slovenije leta 2015, zaradi katerega jo je pred dvema tednoma doletela kazenska ovadba. "Nikoli v življenju se nisem izogibala plačilu davkov," je poudarila. Dodala je, da do oškodovanja humanitarne organizacije ni prišlo.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar se je za POP TV odzvala na kazensko ovadbo zaradi ponareditve ali uničenja poslovnih listin, ki jo je zoper njo na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani 14. decembra vložil sektor kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Ljubljana.

Kot smo poročali, je ovadba vezana na leto 2015, ko je bila Pirc Musar predsednica humanitarne organizacije Rdeči križ Slovenija. Mesec dni po začetku mandata je njen zavod Info Hiša omenjeni humanitarni organizaciji izdal račun za storitev pravnega svetovanja v vrednosti 778 evrov. Kasneje se je izkazalo, da pravnega svetovanja v resnici ni bilo in je šlo za fiktivni račun, s katerim si je Pirc Musar želela izplačati honorar za vodenje Rdečega križa. Ta humanitarna organizacija je predsednikom, ki so jo vodili pred njo, honorarje sicer izplačevala osebno.

V odzivu za POP TV je Pirc Musar zanikala kakršnekoli nepravilnosti in poudarila, da do oškodovanja Rdečega križa Slovenije ali izogibanja plačilu prispevkov ni prišlo. Znova je poudarila, da bi tudi v primeru, da bi omenjeno nakazilo želela z bančnega računa pravne osebe prenakazati na svoj osebni račun, še vedno morala plačati davke. “Vsakomur je lahko kristalno jasno, da se tukaj sama osebno nisem želela izogniti nobenemu davku. Nikoli v življenju se nisem izogibala plačilu davkov. Nikoli in nikdar,” je poudarila. Dodala je, da je za ovadbo sicer izvedela iz medijev in da njene vsebine ne pozna.

Na ljubljanskem okrožnem državnem tožilstvu so za N1 prejšnji teden potrdili, da so kazensko ovadbo prejeli in napovedali, da bodo po proučitvi zadeve sprejeli ustrezno državnotožilsko odločitev.

Ko smo Pirc Musar o omenjenem fiktivnem računu povprašali v enem izmed N1 SOOČENJ oktobra letos, je potrdila, da je bila specifikacija na računu nepravilna in da so napako odpravili. Ker so mediji poročali, da se je s tovrstnim izplačilom honorarja izognila plačilu dohodnine in pokojninskih ter zdravstvenih prispevkov, je Pirc Musar že takrat pojasnila, da bi – tudi če bi honorar prejela preko zavoda in ne osebno, kot je bilo na koncu izvedeno – plačala vse ustrezne davščine.

“Šlo je za en račun. Stornirali smo ga in potem je šlo po standardih, ki so si jih zastavili v Rdečem križu naprej do konca mojega mandata,” je Pirc Musar oktobra pojasnila za N1.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje