Predsednica republike v Vojniku: Moramo spremeniti svoj odnos do narave

Slovenija 28. Jul 202318:56 2 komentarja
Predsednica republike v Vojniku
Nebojša Tejić/STA

Škodo, ki so jo silovita neurja povzročila minuli teden, si je v Vojniku danes ogledala tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. Zahvalila se je vsem, ki so po neurju posredovali in poudarila, da silovita neurja postajajo realnost, kar terja spremenjen način razmišljanja in odnos do narave.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar si je danes v Vojniku ogledala škodo, ki so jo povzročile nedavne vremenske ujme. Seznanila se je tudi s postopki sanacije in odpravljanja povzročene škode.

Predsednica države se je najprej sestala z županom Občine Vojnik Brankom Petretom ter predstavniki občine in regijskega štaba Civilne zaščite. Nato pa si je ogledala več lokacij v Vojniku in Krajevni skupnosti Nova Cerkev, kjer je neurje povzročilo največ škode.

“Čeprav so za nami težki dnevi, dobim dodatno energijo za delo, ko vidim, kako ljudje po neurjih pomagajo drug drugemu,” je dejala. Potrebna bo tudi pomoč države, o čemer sta se pred dnevi na srečanju pogovarjala s predsednikom vlade Robertom Golobom. “Zagotovim lahko, da delajo vse, da bo pomoč prišla hitreje, kot je doslej,” je dejala.

“Poudarjam pa, da podobna neurja žal postajajo realnost, zato bomo morali spremeniti način razmišljanja in naš odnos do narave,” je v izjavi za medija izpostavila predsednica.

Ob obisku v Vojniku je predsednica ponovno izrazila tudi iskreno zahvalo gasilcem, pripadnikom Slovenske vojske, Civilne zaščite, policije, županjam in županom ter vsem, ki pomagajo pri odpravljanju posledic naravnih ujm.

Vojniški župan Branko Petre je za STA v ponedeljek škodo po tokratni vremenski ujmi ocenil na več milijonov evrov, intervencijski stroški pa bodo znašali od 200.000 evrov do pol milijona evrov.

Neurje z močnim vetrom je namreč razkrilo strehe na 250 objektih v vojniški občini, podrta drevesa so ponekod ovirala cestno infrastrukturo, težave je povzročala tudi narasla reka Hudinja. Prebivalci nekaterih zaselkov vojniške občine morajo še vedno prekuhavati vodo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje