Pripravite se na vrnitev dopustnikov: naše ceste bodo spet polne

Slovenija 05. Jan 202421:14 0 komentarjev
Gneča na štajerski avtocesti
Simbolična fotografija (Foto: Aljaž Uršej/N1)

Ta konec tedna lahko pričakujemo večje obremenitve na slovenskih cestah. Ne le zaradi sobotnega praznika v Avstriji, Italiji, delu Nemčije in na Hrvaškem, temveč tudi zaradi konca počitnic v nekaterih državah. Najbolj obremenjeni odseki bodo predvidoma Obrežje–Ljubljana–Karavanke in Gruškovje–Maribor–Šentilj. Neugodne bodo tudi vremenske razmere, zato se na pot odpravimo z dodatno mero potrpljenja. Ob tem je pričakovati, da se bodo z dopusta vrnili tudi številni Slovenci in tako bo ponedeljkovo jutro prometno spet bolj pestro.

Svarila o gneči na cestah niso nič novega, saj nas zastoji pestijo vse pogosteje, a vendarle je vredno omeniti, da je pred nami še en prometno obremenjen vikend.

Na prometnoinformacijskem centru opozarjajo, da bodo najbolj obremenjeni odseki od Hrvaške proti Avstriji, in sicer Obrežje–Ljubljana–Karavanke in Gruškovje–Maribor–Šentilj. V soboto, 6. januarja, je namreč praznik (sveti trije kralji) v Avstriji, Italiji, delu Nemčije in na Hrvaškem, prav tako se bodo iz Srbije ter Bosne in Hercegovine domov vračali domov tisti, ki so božično-novoletne praznike preživeli tam (pravoslavni božič je 7. januarja). Občasno upočasnjen promet lahko pričakujemo tudi na ljubljanski obvoznici.

Povečan promet je na mejnih prehodih Hrvaške z Bosno in Hercegovino ter Srbijo opaziti že danes.

Obenem za konec tega tedna vremenoslovci napovedujejo poslabšanje vremena. Deževna bo predvsem sobota. Zaradi razmer bo potrebne še več potrpežljivosti, vozniki pa naj računajo tudi na daljši čas potovanja.

6. in 7. januarja se povečan promet pričakuje v Kranjski Gori, Podkorenu in okolici, saj bo tam potekala Zlata lisica. Preverite, kako se izogniti gneči in kje parkirati.

Nato nas čaka še prvi ponedeljek po praznikih, ko se nam obetajo običajne jutranje konice, le da bodo odslej vozniki, ki se vozijo po Ljubljani, morali upoštevati še zaporo zaradi prenove Dunajske ceste. V ponedeljek se namreč začne druga faza prenove (trajala bo do 21. 2.), pod železniškim nadvozom pa bodo odprti štirje vozni pasovi, dva v vsako smer. Pešcem in kolesarjem ne bo več treba do železniške postaje, saj bodo lahko nadvoz prečkali po zahodni strani. Tam bodo delavci na vozišču naredili poseben koridor, za varnost pešcev in kolesarjev bo poskrbljeno s panelno ograjo.

Avtobusi LPP bodo vozili kot običajno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!