Ravnatelji: O premiku zimskih počitnic se ni z nami posvetoval nihče

Slovenija 04. Maj 202215:32 > 15:43 1 komentar
smučanje
PROFIMEDIA

Ministrstvo za izobraževanje je odločitev o prestavitvi zimskih počitnic sprejelo, ne da bi ob tem upoštevalo mnenje ravnateljev in učiteljev. Zimske šolske počitnice, ki so običajno konec februarja, se bodo v prihodnjem šolskem letu začele že konec januarja, razlog za to pa je svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v Planici. Prestavitev počitnic so predlagali župani gorenjskih občin in smučarska zveza, da bi tako bolje izkoristili turistične kapacitete.

Kot smo na N1 poročali včeraj, je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) pod vodstvom Simone Kustec odločilo, da bodo v prihodnjem šolskem letu zimske šolske počitnice prej kot običajno. Namesto konec februarja se bodo začele 30. januarja za eno polovico države in 6. februarja za drugo. Šolarji se bodo po božično-novoletnih počitnicah vrnili v šolske klopi za slabe štiri tedne.

Prestavitev šolskih počitnic so ministrstvu predlagali Smučarska zveza Slovenije in župani zgornjegorenjskih občin. Med 21. februarjem in 5. marcem bo namreč v Planici potekalo svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, zaradi katerega naj bi bila zasedena večina turističnih kapacitet na Gorenjskem.

“S predlogom smo želeli prispevati k temu, da bi tudi v turističnem gospodarstvu kar najbolje izkoristili potencial tega prvenstva, hkrati pa dali možnost uživanja na snegu tudi šolarjem in njihovim staršem,” je povedal generalni sekretar Organizacijskega komiteja Planica Tomaž Šušteršič.

V dneh, ko bo potekalo prvenstvo, pričakujejo izjemno veliko obiskovalcev. “Pričakujemo od 150 do 200 tisoč navijačev, odvisno od tega, kakšno bo stanje, povezano z morebitnimi omejitvami in ukrepi,” je dejal Šušteršič. Med gledalci smučarskih tekov in nordijske kombinacije pričakujejo večinoma tujce, predvsem iz skandinavskih in srednjeevropskih držav. Smučarski skoki pa so tradicionalno zelo zanimivi za slovensko občinstvo, pa tudi za obiskovalce iz Poljske, Avstrije, Nemčije in Norveške, ki imajo tudi najmočnejše reprezentance. Pri pripravah sodelujejo tudi s številnimi organizatorji turističnih potovanj iz tujine, ki nameravajo v Planico pripeljati polne avtobuse in letala navijačev.

Ravnateljev nihče nič ne vpraša

Nad tem, da je ministrstvo nemudoma sprejelo pobudo županov in smučarske zveze, hkrati pa za mnenje ni povprašalo šolske stroke, pa so razočarani ravnatelji. “Z ravnatelji se o prestavitvi počitnic in njenih posledicah ni posvetoval nihče,” je dejal predsednik Združenja ravnateljev osnovnih in glasbenih šol Gregor Pečan.

Šolarji se bodo po božično-novoletnih počitnicah vrnili v šolske klopi za slabe štiri tedne, nato bodo ponovno šli na počitnice. “To je popolna neumnost. Tako odločitev je predlagal nekdo, ki ne ve nič o šolstvu in pedagoškem procesu,” je prepričan Pečan. Dvomi, da bo ta odločitev res prispevala k boljši zasedenosti turističnih kapacitet na Gorenjskem. “Koliko družin še hodi na smučanje,” se sprašuje, “oziroma, če si lahko privoščijo smučanje, koliko jih gre smučat na Gorenjsko?”

Da so šole o nameravani spremembi obvestili, pa pravijo na ministrstvu. “Spremembe pravilnikov so bile pred sprejetjem objavljene na portalu e-demokracija, kjer se objavljajo predlogi predpisov. Na pravilnike nismo prejeli posebnih pripomb,” so zapisali.

“O predlaganih spremembah naj bi se v šolah izrekli ta teden,” je dejala predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov Fani Al Mansour. “Toda vmes je ministrstvo že sprejelo odločitev brez nas. Počutimo se nepomembni.” Dodala je, da so z nekaterih šol v tem času dobili mnenja, ki spremembi šolskega koledarja nasprotujejo. “Odločitev so sprejeli brez strokovne javnosti. Premikanje počitnic zaradi sicer pomembnega športnega dogodka ni primerno, še posebej ker bodo šolarji med enimi in drugimi počitnicami pri pouku le štiri tedne,” je povedala, a dodala, da se bodo šole pač morale prilagoditi.

Na ministrstvu Simone Kustec pravijo, da so pobudi županov in smučarske zveze “preučili tako z vidika podpore slovenskemu gospodarstvu kot tudi z drugih vidikov, predvsem s pedagoškega. Rešitev v povezavi z zimskimi počitnicami je smiselna, saj se s tem zimske počitnice umestijo neposredno po zaključku prvega ocenjevalnega obdobja, kar je primerna rešitev tako z vidika doseganja ciljev in standardov znanja kot tudi z vidika preverjanja in ocenjevanja,” so zapisali na ministrstvu.

Zavedajo se, še pišejo na ministrstvu, da se s tem spremeni sosledje počitnic skozi šolsko leto, “ki si po obstoječi ureditvi sledijo približno na dva meseca. S predlagano spremembo pa bo razmak med novoletnimi in zimskimi počitnicami krajši, med zimskimi in prvomajskimi počitnicami pa nekoliko daljši od dveh mesecev.” Toda ob tem dodajajo, da je “z vidika zimskih razmer bolj ugoden zgodnejši termin zimskih počitnic, saj so običajno snežne razmere takrat v povprečju ugodnejše, prav tako so tudi temperature v začetku februarja v povprečju nižje kot konec februarja in v začetku marca, ko se že začne meteorološka pomlad.”

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so prejeli pobudo, da bi bile zimske počitnice tudi v prihodnje v novih terminih, so še dodali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje