Slovenija še podaljšala nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko

Slovenija 07. Dec 202316:31 2 komentarja
Nadzor na mejnem prehodu Obrežje
Fotografija je simbolična. (Foto: Nik Rovan/BOBO)

Vlada je ponovno podaljšala nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko, in sicer do 21. decembra. Na notranjem ministrstvu naj bi tudi razmišljali o podaljšanju nadzora na meji za pol leta.

Vlada je na današnji seji znova podaljšala nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko, in sicer za 12 dni, so po seji sporočili z vlade.

To podaljšanje pomeni, da bo poostren nadzor na vzhodni in južni meji veljal do 21. decembra 2023. Policija bo nadzor še naprej izvajala z namenom preprečevanja terorizma, ekstremizma in čezmejne kriminalitete.

“Ukrepi bodo še naprej potekali tako, da bodo čim manj vplivali na potnike, okolje in gospodarstvo in še posebej na življenje prebivalstva ob meji,” so še sporočili z Urada vlade za komuniciranje.

Podaljšan nadzor na meji pomeni tudi podaljšanje skupnih aktivnosti s policijama sosednjih držav, med katerimi so mešane patrulje, skupni nadzori, izmenjava informacij in redna posvetovanja.

Kot smo že poročali, naj bi sicer vlada po 21. decembru razmišljala o podaljšanju nadzora na meji s Hrvaško in Madžarsko še za pol leta, a za to še ni ustrezne pravne podlage. Podobno naj bi razmišljala tudi Italija, zaradi katere se je Slovenija 21. oktobra odločila za uvedbo nadzora na mejah. Odločitev je sledila tudi povečani stopnji teroristične ogroženosti 19. oktobra na srednjo, kar je tretja stopnja na petstopenjski lestvici.

Letos so do 13. novembra policisti sicer obravnavali 52.506 nedovoljenih prehodov na mejah, predvsem državljanov Afganistana, Maroka, Pakistana, Bangladeša in Rusije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje