Zelenski državnemu zboru: Hvala Sloveniji za veliko in hrabro srce

Slovenija 08. Jul 202206:46 > 13:04 7 komentarjev
Zelenski v DZ
Foto:Borut Živulović/Bobo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prek videopovezave nagovoril poslanke in poslance v državnem zboru ter druge visoke povabljene goste. Zahvalil se je za slovensko podporo Ukrajini v teh težkih časih in poudaril, da ima Slovenija "veliko in hrabro srce". Nagovor ukrajinskega predsednika so spremljali še nekateri visoki povabljeni gostje: predsednik republike Borut Pahor, premier Robert Golob, predsednik državnega sveta Alojz Kovšca in predstavniki ukrajinskega veleposlaništva v Sloveniji.

Ob prihodu v veliko dvorano državnega zbora je predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič sporočila, da se bo nagovor ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega začel z nekajminutno zamudo zaradi tehničnih težav.

“V veliko čast mi je, da lahko pozdravim današnjega gosta, ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. Težko je najti ustrezne besede, ki bi opisala naša čustva glede na vsa grozodejstva, ki jih ruska agresija povzroča v Ukrajini,” je v uvodnem nagovoru povedala Klakočar Zupančič in poudarila, da je bila Slovenija na strani tistih držav, ki so takoj in najostreje obsodile ruski napad na Ukrajino.

“V 21. stoletju in v Evropi, za katero smo upali, da ne bo nikoli več izkusila grozot vojne, si tega, kar se dogaja danes, nismo mogli niti predstavljati,” je pred začetkom nagovora Zelenskega še povedala Klakočar Zupančič.

Zelenski v DZ
Foto: Borut Živulović/Bobo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na začetku nagovora povedal, da mu je v veliko čast, da lahko nagovori slovenski državni zbor. Dejal je še, da danes ni v Kijevu, ampak se je skupaj z vojsko pomaknil bližje bojni liniji in se zahvalili Sloveniji za vso pomoč: “Hvala vsem državam, tudi vsem manjšim, ki nimajo toliko zmožnosti, pa vendar pomagajo. Hvala za vaše veliko in hrabro srce.” Zelenski se je ob tem zahvalil tudi za slovensko podporo pri tem, da je Ukrajina postala kandidatka članica za priključitev Evropski uniji.

“Ruska vlada uporablja različna orodja in laži, da bi nas uničila,” je povedal Zelenski. Ob tem je dodal, da je za plinsko krizo v Evropi kriva izključno Rusija. “Rusija namerno blokira naša pristanišča, in tako ne moremo izvažati žita, kar bo povzročilo veliko lakoto v Evropi in posledica bodo še večji migracijski tokovi,” je povedal ukrajinski predsednik. Zatrdil je, da se je Ukrajina priključila skupnemu energetskemu omrežju in bo tako skušala obnoviti dobavo plina v Evropo.

“Rusija se trudi z uporabo vseh sredstev, lobističnih in političnih, preprečiti naš napredek, da onemogoči delovanje Ukrajine na mednarodnem področju. Tudi na bojišču se trudijo onemogočiti naš demokratični način življenja. Mi želimo svobodo,” je bil odločen Zelenski.

Poudaril je še, da “skupaj dokazujemo, da Rusija izgublja moč na mednarodnem področju”. Po njegovem mnenju se je Evropa v zadnjih mesecih konsolidirala in je prepričan, da bodo medsebojni odnosi med evropskimi državami tudi v prihodnje temeljili na medsebojnem spoštovanju.

Predsednik republike Borut Pahor je po nagovoru povedal, da je pomembno, da svobodni svet skupaj z Ukrajino doseže pravičen mir: “Do tja nas vodi zelo dolga pot in o tem si ne smemo delati nikakršnih iluzij, vendar moramo iti skupaj do konca.”

Golob in Pahor v DZ
Foto: Borut Živulović/Bobo

“Ukrajinski predsednik Zelenski je bil zelo jasen, da se bo ukrajinski narod boril za svojo svobodo in ozemeljsko celovitost. Ob tem se je zahvalil za vso podporo Slovenije doslej,” je povedal premier Robert Golob in dodal, da Slovenija ni niti za minuto omahovala pri stališču, da obsodi rusko agresijo v Ukrajini. Golob je še opozoril, da so zaradi ruske blokade ukrajinskih pristanišč okoliščine oskrbe s hrano vedno bolj dramatične, in dodal, da se Slovenija z Ukrajino dogovarja tudi o pomoči v povojni obnovi države.

“Pogovori potekajo predvsem o pomoči pri deminiranju, glede dostave orožja pa za zdaj ne. Smo pa seveda izrazili pripravljenost, da je, če bodo doseženi dogovori na širši ravni, Slovenija pripravljena pomagati,” je povedal slovenski premier in dodal, da se v kratkem v Kijev odpravlja tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon.

Fajon je po dogodku v državnem zboru potrdila Golobove navedbe, da se v kratkem odpravlja v ukrajinsko prestolnico: “Pospešeno se pripravljam na pot v Kijev, tja se bom odpravila še ta mesec. Srečala se bom z ukrajinskim zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo in še z nekaterimi ukrajinskimi državniki. Govorili bomo predvsem o tem, kako lahko Slovenija še naprej pomaga Ukrajini, predvsem v obliki materialne in humanitarne pomoči ter pomoči pri povojni obnovi Ukrajine.”

Zelenski nagovor
Foto:Borut Živulović/Bobo

Poslanec NSi in nekdanji obrambni minister Matej Tonin pa je povedal, da moramo biti enotni v podpori Ukrajini. “Zelenski je bil jasen, da gre v tej vojni tudi za obstanek evropskih vrednot. In dolžnost Slovenije je, da Ukrajini pomaga v obliki materialne, humanitarne in vojaške pomoči,” je še dodal.

“Zelo sem vesel, da je en mesec od poslane prošnje predsednik Zelenski nagovoril tudi naš državni zbor. Da se je zahvalil Sloveniji za srce in pogum, ki smo ga izkazali Ukrajini. Tudi to je vplivalo na dejstvo, da je Evropska unija po dolgem pregovarjanju sprejela idejo, da Ukrajino sprejme kot kandidatko za članstvo v uniji,” je podal poslanec SDS in nekdanji zunanji minister Anže Logar. Kot nujno je še izpostavil, da se mora ruska agresija v Ukrajini čim hitreje končati, saj bo dolga vojna pustila hude posledice v Evropi.

Logar je še opozoril, da se zna zaradi prehranske krize znova povečati tudi migrantski pritisk na Evropo, saj je Ukrajina pomembna strateška država, ki je bogata z naravnimi bogastvi in pridela ogromno hrane, s katero oskrbuje velik del sveta: “Večina hrane, ki jo Ukrajina proizvede, jo izvozi v severnoafriške države. In v kolikor bo na tem območju hrane primanjkovalo, se bodo migrantski pritiski na Evropo zagotovo povečali.”

Kot so ob napovedi nagovora Zelenskega poudarili v DZ, gre za izraz podpore ukrajinskemu narodu v boju za domovino in izkaz prijateljstva ukrajinski državi. Pobudo za povabilo predsedniku Ukrajine, da nagovori DZ, sta pred tem podprla odbor za zunanjo politiko in odbor za zadeve Evropske unije.

Prejšnji premier Janez Janša se je z Zelenskim srečal sredi marca, ko je skupaj s premierjema Poljske in Češke obiskal Kijev.

Z Zelenskim se je pred zasedanjem voditeljev držav članic EU v Bruslju konec junija pogovarjal tudi premier Golob, ki je ukrajinskemu predsedniku zagotovil, da se odnos Slovenije do Ukrajine kljub zamenjavi vlade ni spremenil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje