Smo letos na sezono gripe bolje pripravljeni?

Slovenija 22. Jul 202112:21 > 15:31 0 komentarjev
cepivo proti gripi
PROFIMEDIA

Da se ne bi ponovil lanski scenarij, ko je cepiva proti gripi zmanjkalo že v nekaj tednih po začetku cepljenja, so na NIJZ letos naročili 90 tisoč odmerkov več. Ni pa še znano, ali bo tudi letos cepljenje brezplačno za vse.

Vsako zimo se zaradi gripe številni zdravijo tudi v slovenskih bolnišnicah. Ker pa je izbruhnila še epidemija koronavirusa, ki zelo obremeni zdravstveni sistem, je bilo lani cepljenje proti gripi brezplačno za vse prebivalce.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pravijo, da odločitev o tem, ali bo cepljene proti gripi brezplačno tudi letos, sprejema ministrstvo za zdravje oziroma vlada. Na ministrstvu za zdravje na naše vprašanje o tem niso odgovorili. Cepljenje je bilo sicer v prejšnjih letih brezplačno le za kronične bolnike in starejše nad 65 let.

Letos naročili 90 tisoč odmerkov več

Cepivo za novo sezono je sicer že naročeno. Kot pravijo na NIJZ, so za sezono 2021/2022 naročili 360 tisoč odmerkov. Na vprašanje, ali se ne bo ponovil scenarij iz lanskega leta, ko je cepiva zaradi velikega interesa zmanjkalo, pa na NIJZ odgovarjajo, da so letos naročili 90 tisoč odmerkov cepiva več kot v prejšnji sezoni.

Lani je cepiva zmanjkalo v nekaj tednih

V lanskem letu so na NIJZ naročili 270 tisoč odmerkov cepiva proti gripi. To je trikrat več kot so imeli povpraševanj s strani izvajalcev cepljenja oziroma skoraj sto tisoč odmerkov več kot leto prej.

Ker pa je bilo cepivo brezplačno, ljudje pa so opozorila in priporočila stroke vzeli resno, je cepiva zmanjkalo že v nekaj tednih po začetku cepljenja. NIJZ je že v začetku sezone zato poslal povpraševanje po dodatnih odmerkih, a so povsod dobili negativne odgovore. Tudi na globalni ravni je bilo v lanskem letu povpraševanje po cepivu proti gripi veliko.

Nova sezona gripe je lahko huda

Zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa v Sloveniji v zadnji sezoni (2020/2021) nismo laboratorijsko potrdili nobenega primera gripe. Veljavni ukrepi so namreč zelo učinkoviti tudi proti širjenju gripe. To pa ne pomeni, da je gripa izginila. Strokovnjaki že opozarjajo, da bi lahko bila nova sezona hujša, saj bo letos za okužbo z gripo dovzetnih več ljudi.

Kot pravijo na NIJZ, se cepljenje proti gripi začne proti koncu jeseni in traja, vse dokler ne prične število obolelih z gripo upadati. Po cepljenju se zaščita pri mlajših razvije po tednu dni, pri starejših traja razvoj imunosti 14 ali celo več dni. Ker se virusi gripe pogosto in hitro spreminjajo, strokovnjaki vsako leto na novo izdelajo cepivo proti virusom, za katere so ocenili, da bodo krožili. Prav zaradi tega moramo cepljenje proti gripi ponoviti vsako leto.

Slovenija precej pod ciljem WHO

V sezoni 2019/2020 se je proti gripi v Sloveniji cepilo skoraj 143 tisoč oseb oziroma 6,9 odstotka prebivalstva. V sezoni 2020/2021 pa je odmerek cepiva, kot že omenjeno, prejelo 270 tisoč ljudi oziroma slabih 13 odstotkov prebivalstva.

V zadnjih letih število cepljenih nekoliko narašča, tudi v starostni skupini 65 let in več, a je še vedno daleč od cilja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), da bi bil delež cepljenih proti gripi v skupini nad 65 let (in drugih rizičnih skupinah) kar 75 odstotkov. V sezoni 2019/2020 se je v starostni skupini nad 65 let in več v Sloveniji cepilo le 18,8 odstotka ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!