Svetina poslance spomnil na neizvršene ustavne odločbe

Slovenija 21. Okt 202113:40 2 komentarja
Peter Svetina
Matej Grah/DZ

Poslanci so obravnavali poročilo varuha človekovih pravic za lani. Varuh Peter Svetina je v nagovoru spomnil na hitro spreminjanje ukrepov za zajezitev epidemije koronavirusa in številne neizvršene ustavne odločbe.

Državni zbor je sejo začel z obravnavo poročila varuha človekovih pravic za lani. Varuh Peter Svetina je pristojne institucije pozval k uresničevanju priporočil iz poročila, ker bo le tako lahko zagotovljena ustrezna raven spoštovanja človekovih pravic. Tudi poslanske skupine so poudarile pomen varovanja človekovih pravic.

Poročilo ugotavlja 473 kršitev človekovih pravic in drugih nepravilnosti. Predlaganih je 128 novih priporočil.

Po Svetinovih besedah so se ukrepi za zajezitev epidemije covida-19 pogosto spreminjali, posamezniki so težko razumeli, kaj velja.

Zaskrbljujoče je, da se je število neizvršenih ustavnih odločb lani še povečalo, je dejal. Konec leta 2020 je bilo namreč neuresničenih ugotovitvenih sodb že 18, konec leta 2019 pa 13.

Znova je spomnil, da še vedno ni ustreznih predpisov za uresničevanje ustavne pravice do pitne vode. Prav tako poročilo znova izpostavlja, da so kadrovski normativi v domovih za starejše nezadostni. Premalo je tudi ustreznih služb za podporo starejšim v domačem okolju.

Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje Zlatka Rateja se vlada zaveda, da jih čaka še veliko dela. A premiki so pozitivni. Tako je šolsko ministrstvo s podzakonskimi predpisi v vrtce, osnovne šole in osnovne šole s prilagojenim programom sistemsko umestilo romske pomočnike. Po spremenjenem pokojninskem zakonu pa poškodba pri delu oziroma poklicna bolezen nista več pogoj za pravico do invalidnine.

Peter Svetina
Matej Grah/DZ

Del poslancev spomnil na ukrepe vlade za pomoč ranljivim

V predstavitvi stališč poslanskih skupin so poslanci SDS spomnili na protikoronske zakonske pakete, s katerimi je vlada želela pomagati vsem skupinam, ki jih je prizadela epidemija. To ji je uspelo ne glede na nasprotovanja iz opozicije in medijev, je dejala Lidija Ivanuša.

V NSi so poudarili, da na področju starejših podpirajo prehod z institucionalnega varstva na skupnostne storitve. Glede etike javnega govora pa se strinjajo z varuhom, da ji je treba nameniti posebno pozornost, ker se njen pomen izgublja.

Premikov, ki so sledili dozdajšnjim varuhovim priporočilom, je bilo precej, so spomnili v SMC. Z zakonom je tako urejena ustanovitev Hiše za otroke za strokovno obravnavo otrok žrtev kaznivih dejanj. V zaporu na Dobu pa so prilagodili prostore za ljudi z različnimi oviranostmi.

Nedostopnost do osnovnih storitev in revščina starejših sta tragična realnost, ki jo moramo čim prej nagovoriti, so poudarili v DeSUS. Pozornost bo treba nameniti tudi uresničevanju ustavnih odločb, so se strinjali z varuhom.

Po mnenju SNS pa bi moral varuh bolj kritično pretresti romsko problematiko. Tako denimo pri izobraževanju romskih otrok ni napredka, a bi bilo treba po njihovi oceni s kritičnim očesom tudi do Romov pogledati vzroke za to.

Peter Svetina
Matej Grah/DZ

Del opozicije kritičen do spoštovanja vladavine prava

V Levici, LMŠ, SD in nepovezani poslanci so bili medtem kritični do vlade. V Levici so kot akutno izpostavili prekarno delo in podplačanost kulturnih delavcev. Kritični so bili do ravnanja vlade v primeru STA in Radiotelevizije Slovenija. Kot problem pa so navedli tudi več nasilja v družini.

V LMŠ so ocenili, da vlada namenja varuhu premalo pozornosti in ignorira njegova priporočila. Ta po njihovem mnenju pravno niso zavezujoča, a je njihova uresničitev pokazatelj, koliko se družba zavzema za varovanje človekovih pravic.

Tudi v SD so bili ostri do vlade, ki je po njihovih navedbah pri sprejemanju ukrepov za zajezitev epidemije pogosto kršila načela, ki veljajo za pravno državo. Ukrepi bi morali biti po njihovem opozorilu sorazmerni in nediskriminatorni.

Erozija spoštovanja vladavine prava je zaskrbljujoča, pa menijo nepovezani poslanci. Poleg tega so izpostavili, da je Slovenija pri prizadevanjih za enake možnosti žensk in moških nazadovala.

Državni zbor bo o predlogu komisije za peticije, naj vsem institucijam in vsem funkcionarjem na vseh ravneh priporoči upoštevanje priporočil iz poročila, glasoval v torek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje