Tonin: Putin bo skušal še enkrat s silo doseči, kar si je zastavil

Slovenija 21. Feb 202313:21 5 komentarjev
Borut Živulovič/BOBO

"Če Putin letošnjo pomlad zlomi Ukrajino, je Moldavija najverjetneje logično nadaljevanje. Putin nima kaj izgubiti. Tam ima že tako ali tako stacionirano vojsko. Z 'ljudskimi' protesti je že začel ustvarjati kontekst za priključitev. Kdo je naslednji? Morda Gruzija? Kje se to ustavi," ob skorajšnji prvi obletnici ruske invazije na Ukrajino pravi nekdanji obrambni minister in predsednik NSi Matej Tonin.

Vojne v Ukrajini ne bodo ustavila mirovna pisma, ampak zgolj izdatna pomoč Ukrajini, ob skorajšnji prvi obletnici ruske invazije na Ukrajino pravi nekdanji minister za obrambo in predsednik NSi Matej Tonin.

“V preteklem letu so številni, od predsednika Macrona do kanclerja Sholza, pozivali Vladimirja Putina, naj ustavi krvavo vojno. Žal neuspešno. Edina pot k miru je vzpostavitev ravnotežja na bojišču, ko bo tudi Putinu jasno, da s silo ne more pridobiti ničesar več. Odlašanje pomoči Ukrajini pomeni podaljševanje vojne,” poudarja in nadaljuje, “za začetek letošnje pomladi se načrtuje nova ruska ofenziva. Vladimir Putin bo poskusil še enkrat s silo doseči, kar si je zastavil. Težave s tehniko in logistiko poskuša kompenzirati s številčnostjo. V teku sta nova ruska mobilizacija in priprava enot za spomladansko ofenzivo. Če Putin letošnjo pomlad zlomi Ukrajino, je najverjetneje logično nadaljevanje Moldavija. Nima kaj izgubiti. Tam ima že tako ali tako stacionirano vojsko. Z ‘ljudskimi’ protesti je že začel ustvarjati kontekst za priključitev. Kdo je naslednji? Morda Gruzija? Kje se to ustavi?”

Zato je ključno, meni Tonin, da se letošnjo pomlad Ukrajina ubrani. “Tega pa brez naše pomoči ne more. Pozivi k miru, ki so v resnici pozivi k ukrajinski kapitulaciji, so namenjeni slabitvi ukrajinske obrambe pred spomladansko Putinovo ofenzivo,” poudarja Tonin. Po njegovem je edino zagotovilo za trajni mir v Ukrajini njeno polnopravno članstvo v zvezi Nato. “Seveda je to možno šele, ko se vojna konča. Je pa 5. člen severnoatlantske pogodbe edino realno in trdno varnostno zagotovilo za Ukrajino, da je Rusija v nekaj letih ali pa desetletjih, ko bo zacelila svoje rane, ponovno ne napade.”

Tragična vojna v Ukrajini ima po njegovem nekaj pomembnih lekcij tudi za Slovenijo, in sicer da vojna v Evropi v 21. stoletju še vedno ni stvar preteklosti, da članstvo v Natu nima alternative in da je vlaganje v obrambo in varnost vedno cenejše od vojne.

“Slovenska obrambna politika potrebuje kontinuiteto. Potrebujemo stalnost ne glede na menjavo vlad. Vsakokratne menjave vlad in s tem povezane spremembe v obrambnih investicijah dobesedno ubijajo naše obrambne zmogljivosti. Nobena vlada se ne sme obnašati, kot da se je štetje časa začelo z njo,” še poudarja Tonin.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje