Tudi danes v pripravljenosti vse razpoložljive ekipe

Slovenija 28. Avg 202305:45 0 komentarjev
Saniranje po poplavah v občini Luče
Odpravljanje posledic uničujočih poplav v naselju Raduha v občini Luče. (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Zaradi napovedi močnejših nalivov, ki jim lahko znova sledijo poplave, so tudi danes aktivirani vsi regijski štabi civilne zaščite. Po državi so v pripravljenosti gasilci, na terenu so tudi predstavniki direkcije za vode, ki še naprej čistijo in urejajo vodotoke. Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan zagotavlja, da bodo pristojni tudi tokrat storili vse, kar bo potrebno.

Ker so napovedani močnejši nalivi in neurja, ki lahko znova prinesejo poplave, so tudi danes v pripravljenosti vse razpoložljive ekipe. Kot je v nedeljo na izredni novinarski konferenci dejal poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan, so aktivirani vsi regijski štabi civilne zaščite, pripravljeni so tudi gasilci.

“Zagotavljam, da bomo, kar bo potrebno in kar je v naši moči, naredili tudi tokrat, upam pa, da v taki meri ne bo potrebno,” je poudaril, prebivalce Slovenije pa pozval k rednemu spremljanju razmer.

Skupaj s hidrologom Janezom Polajnarjem in Rokom Pencem iz direkcije za vode je že v nedeljo pozval k izvajanju samozaščitnih ukrepov. Kljub nepredvidljivosti hudourniških poplav je priporočil postavljanje vreč s peskom na izpostavljena mesta, na primer na vhodna ali garažna vrata.

“To je pet minut dela, ki lahko prihrani veliko škode in strahu,” je dejal.

Pristojni so vse, ki živijo ob vodi, pozvali, naj od vode umaknejo avtomobile, delovne stroje in drugo premično premoženje na višjeležeče predele.

Prav tako naj z zemljišč ob strugah odstranijo hlodovino, ostanke lesa in bale sena, ki so se pokazale kot problem že ob katastrofalnih poplavah 4. avgusta. “Zlasti bale sena so se v zadnji ujmi izkazale kot potencialno nevarni elementi pri zagotavljanju pretočnosti,” je dejal predstavnik direkcije za vode Rok Penec, ki je zagotovil, da bo tudi direkcija še naprej kar najbolj izvajala vse potrebne ukrepe za zmanjšanje škodnega potenciala vodotokov.

Z namenom čim večje pretočnosti vodotokov bodo te čistili, v prihodnjih dneh pa ekipe še povečali. “Računamo, da bodo ekipe v naslednjih dneh, tednih vsaj za tretjino večje, da bomo pred jesenjo oziroma zimo vodotoke uredili na način, da bodo zagotavljali pretočnost,” je povedal.

Kaj storiti v primeru napovedi poplav, kako se nanje pripraviti in pred njimi zaščititi, si lahko preberete v priporočilih za postavljanje zasilne protipoplavne zaščite, ki jih je izdala uprava za zaščito in reševanje.

Kot smo poročali, so v pripravljenosti tudi župani občin, ki so jih poplave v začetku avgusta najmočneje prizadele. Tudi oni so svoje sokrajane že v nedeljo pozvali, naj se na morebitne vnovične poplave pripravijo. Svetovali so, naj čim dlje od strug potokov in rek umaknejo avtomobile, namestijo protipoplavne vreče, plazove ter udore in odtrganine zemljine pa prekrijejo s PVC gradbeno folijo.

Gorski reševalci
Poplave avgusta 2023. Foto: Gorska reševalna zveza Slovenije

Župan občine Dravograd Anton Preksavec je denimo navedel, da so v pripravljenosti vsa gasilska društva tamkajšnje gasilske zveze, ki bodo intervenirala, če bo to potrebno.

Tudi predstavniki občine Mengeš so sporočili, da v sodelovanju z lokalnimi gasilskimi društvi (PGD TopoleKomendaMosteMengeš in Loka pri Mengšu) spremljajo stanje vodotokov in pridobivajo aktualne ter pravočasne informacije o njihovem gibanju na širšem območju.

Vremenoslovci, predstavniki civilne zaščite in direkcije za vode bodo sicer v ponedeljek dopoldne v izjavi za medije predstavili zadnje informacije o meteoroloških in hidroloških razmerah po Sloveniji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!