Polovica Slovenije oranžna, letos precej več okužb kot lani

Koronavirus 12. Avg 202110:55 > 15:48
Delite:
primerjava1
Foto: Janez Žibert

Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) je objavil nov epidemiološki zemljevid Evrope. Zaradi slabše epidemiološke slike je zahodna polovica Slovenije na njem obarvana oranžno, vzhod Slovenije pa ostaja zelen. Primerjava števila okužb med lanskim in letošnjim poletjem kaže, da je število okuženih letos začelo naraščati mnogo hitreje.

Institut Jožefa Stefana je včeraj objavil, da bomo jeseni razmeroma hitro prešli v rdečo fazo. Od barve države ali območja na zemljevidu ECDC je lahko odvisno, kakšne pogoje boste morali izpolnjevati ob vstopu v tuje države. Za vstop na Hrvaško se zaradi spremembe iz zelene v oranžno za prebivalce zahodne Slovenije nič ne spremeni.

Foto : ECDC

Letos več okužb kot ob istem času lani

Primerjava sedemdnevnega povprečja dnevno potrjenih okužb med lani in letos, ki jo je na podlagi podatkov covid-19 slednika naredil profesor Janez Žibert z Zdravstvene fakultete Univerze v Ljubljani, kaže, da je število okužb letos začelo naraščati hitreje kot lani. Tako je bilo 8. avgusta letos sedemdnevno povprečje 157, lani 8. avgusta pa le 13. Pri hospitaliziranih takšne razlike ni. Primerjava z lani kaže, da je letos število hospitaliziranih le malo nad lanskimi številkami.

V sredo spet veliko novih okužb

Število novih okužb v Sloveniji še naprej narašča. V sredo so opravili 1.828 testov in potrdili 248 okužb s koronavirusom, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Delež pozitivnih testov je tako znašal 13,6 odstotka. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov se je dvignilo za 14 in znaša 153, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev znaša 88. V bolnišnicah je 40 bolnikov s covidom-19, včeraj jih je bilo 36.

148 več aktivnih okužb

Po oceni NIJZ je v državi trenutno 1.900 aktivnih okužb, kar je 148 več kot dan prej. Za sedem se je dvignila tudi 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 oseb. Delež pozitivnih testov pa se je v primerjavi z dnevom prej povečal za eno odstotno točko.

V torek so opravili tudi 20.543 hitrih antigenskih testov na okužbo z novim koronavirusom, katerih pozitivne rezultate potrjujejo še s PCR-testiranjem, piše STA.

Komentari

Vaš komentar