Umrl je znameniti jezikoslovec Tomo Korošec

Slovenija 28. Maj 202217:03 > 30. Maj 2022 10:34
Tomo Korošec
TV KRPAN/FACEBOOK

V 84. letu starosti je umrl veliki slovenski jezikoslovec, zaslužni profesor in častni občan Laškega Tomo Korošec.

Po težki bolezni je v 84. letu starosti umrl veliki slovenski jezikoslovec, zaslužni profesor in častni občan Laškega Tomo Korošec, so potrdili na ljubljanski fakulteti za družbene vede, kjer je predaval slovenski knjižni jezik in stilistiko.

Korošec, rojen 30. julija 1938 v Laškem, je v svojem raziskovalnem delu obravnaval vprašanja stilistike poročevalstva, jezikovne kulture, terminologije in besediloslovja. Je tudi avtor več knjig, slovarjev (med drugim vojaškega in ribiškega) in učbenikov.

Klicali so ga “profesor vejica”

Leta 1963 je diplomiral iz slavistike na ljubljanski filozofski fakulteti in tam leta 1976 tudi doktoriral. V letih 1963 in 1964 se je strokovno usposabljal v Pragi. Leta 1964 se je zaposlil kot asistent na Inštitutu za slovenski jezik pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti. Med drugim je predaval na ljubljanski filozofski fakulteti, od leta 1976 pa na katedri za novinarstvo fakultete za družbene vede. V času njegovega delovanja na tej fakulteti so njegovo šolanje prešli vsi novinarji, ki so se izobraževali na tej ustanovi.

Študentje so ga klicali “profesor vejica”, o njem je RTV Slovenija predvajala tudi dokumentarec, ki ga je posnela TV Krpan Laško.

Korošcu so se z zapisom poklonili tudi na Fakulteti za družbene vede. “Ugled univerze je nerazdružljivo povezan s prizadevanjem za slovensko univerzo s slovenskim učnim in znanstvenim jezikom, njegovim samoumevnim razvijanjem v znanosti in stroki, pri predavanjih in v vrhunskih znanstvenih besedilih. Znanstvenoraziskovalno, pedagoško in terminološko delo prof. Toma Korošca je pomembno prispevalo k ugledu te institucije,” so med drugim zapisali in poudarili, da je bilo pedagoško in znanstvenoraziskovalno delo profesorja Korošca je pionirsko na področjih vojaškega izrazoslovja, stila novinarskih besedil, stila oglaševanja ter slovenskega besediloslovja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.