Uskladitev pokojnin: vladna inovacija se upokojencem zdi čudna in neodgovorna

Slovenija 20. Okt 202216:26 44 komentarjev
Luka Mesec
Žiga Živulović jr./BOBO

Vlada bo pripravila interventni zakon, ki bo omogočal predčasno redno uskladitev pokojnin. Predstavniki upokojencev se sprašujejo, zakaj uvaja to novost. "Če se želi vlada s predčasno redno uskladitvijo izogniti eni uskladitvi, je to neodgovorno," pravi predsednik društva upokojencev Janez Sušnik.

Vlada se je odločila za predčasno redno uskladitev pokojnin. Včeraj so ministri soglasno potrdili izhodišča, zdaj pa mora ministrstvo za delo, ki ga vodi Luka Mesec, pripraviti ustrezno interventno zakonsko spremembo. Po neuradnih informacijah je predvideno, da bo vlada interventni zakon obravnavala prihodnji teden.

“To je, milo rečeno, čudno,” o nameri za predčasno redno uskladitev pokojnin pravi predsednica sindikata upokojencev Francka Ćetković.

Zakon daje dve možnosti, izbrali so tretjo

Sedanja zakonodaja ne dopušča možnosti za predčasno redno uskladitev pokojnin, saj mora ta biti februarja. Letos je tako že bila, znašala je 4,4 odstotka. Prihodnje leto bo predvidoma okoli petodstotna, so nam nedavno sporočili z Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz).

Vlada lahko pokojnine uskladi oziroma poviša tudi v drugih mesecih. Za ta namen zakon dopušča možnost izredne uskladitve pokojnin. Skupščina Zpiza je septembra vlado pozvala, naj še letos izvede izredno uskladitev v skladu z javnofinančnimi zmožnostmi. Pred tem je Zpiz izračunal, da bi morala ta izredna uskladitev znašati 4,4 odstotka, vendar skupščina Zpiza nato številke ni vključila v poziv vladi.

Z izredno uskladitvijo se vlada po sedanji zakonodaji ne izogne obveznosti, da februarja izvede redno uskladitev. Informacije z vlade pa kažejo, da želi prav to, torej da bi uskladitev izvedla letos, ne pa tudi februarja prihodnje leto. Podrobnejših uradnih pojasnil z vlade sicer še ni mogoče dobiti.

francka Ćetković sindikat upokojencev SUS
Žiga Živulovič jr./Bobo

“Ne vemo, kaj bo vlada naredila,” pravi Francka Ćetković. Ob tem pa poudarja, da je stališče sindikata jasno. “Vse drugo kot 4,4-odstotna izredna uskladitev v letošnjem letu in nato ustrezna redna uskladitev februarja je slabo,” pove.

Enako stališče ima tudi Zveza društev upokojencev, pravi njen predsednik Janez Sušnik. “Sprememba zakona ni potrebna. Ne vem, kaj dela vlada. Če se želi s predčasno redno uskladitvijo izogniti eni uskladitvi, je to neodgovorno. Naši organi tega še niso obravnavali, lahko pa z gotovostjo napovem, da bi temu nasprotovali,” pojasni.

Ideja o predčasni redni uskladitvi pokojni po neuradnih informacijah ni nastala na ministrstvu za delo, ampak je prišla od nekaterih drugih v vladi. Neuradno je slišati tudi, da na ministrstvu za delo nad idejo niso najbolj navdušeni, o čemer smo še pisali.

Janez Sušnik, ZDUS
Žiga Živulović jr./BOBO

Ministrstvo za delo bo sicer v interventni zakon vključila tudi ukrepe za omejitev dviga oskrbnin v domovih za starejše občane. Vodstva domov so zaradi višjih stroškov napovedala podražitev oskrbnin za povprečno 14 odstotkov, a je Mesec zagotovil, da se to ne bo zgodilo. “Ustvarili bomo vse pogoje, da se oskrbnine ne bodo višale,” je dejal. Ob tem je napovedal, da bodo morali nekateri domovi racionalizirati porabo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje