Svoboda Jankoviću postavila pogoje, na listi za svetnico tudi Klakočar Zupančič

Slovenija 19. Okt 202220:54 22 komentarjev
Borut Živulovič/BOBO

Svojega kandidata za ljubljanskega župana Golobova stranka ne bo imela, odločitve, ali bo podprla kandidaturo Zorana Jankovića, pa še ni sprejela. Podporo namreč pogojuje z izpolnitvijo nekaterih zahtev. Je pa Gibanje Svoboda določilo listo kandidatov za ljubljanski mestni svet. Njen nosilec je odvetnik Samo Logar, na njej pa je tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Gibanje Svoboda je določilo listo kandidatov za ljubljanski mestni svet. Nosilec liste je odvetnik Samo Logar. Ta je svojo poklicno pot začel v vladni kadrovski službi in v generalnem sekretariatu vlade, nato pa se je preselil v gospodarstvo: zasedal je visoka mesta v zdravstveni zavarovalnici Vzajemna in nato v KD Group. Sama Logarja se je ob oblikovanju Golobove koalicije omenjalo kot možnega generalnega sekretarja vlade, vendar je to mesto nato zasedla Barbara Kolenko Helbl.

Na listi Gibanja Svoboda za ljubljanski mestni svet so po besedah naših virov štirje poslanci največje vladne stranke, med njimi tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Ostali poslanci Svobode, ki se potegujejo za ljubljanske mestne svetnike, so Lenart Žavbi, Lucija Tacer in Martin Premk.

O tem, ali bodo podprli kandidaturo Zorana Jankovića za župana prestolnice, se v Gibanju Svoboda še niso odločili. Kot je mogoče slišati, se z njim še pogajajo o sklenitvi koalicijskega sporazuma med Svobodo in Listo Zorana Jankovića o sodelovanju v Ljubljani po lokalnih volitvah. Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je sicer v preteklosti večkrat izpostavil, da je Janković za Ljubljano veliko naredil. Poudaril je tudi, da ga osebno vidi kot najprimernejšega kandidata za ljubljanskega župana.

Vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda in nekdanji tržiški župan Borut Sajovic pa je poleti v intervjuju za Večer poudaril, da ima zaupanje v Jankovićevo delo. “Ljubljana je po njegovih mandatih drugačno mesto, gospod Janković uživa veliko naklonjenost med Ljubljančankami in Ljubljančani, in to je tisto, kar šteje. Formalne odločitve pa bodo seveda sprejeli organi stranke, ko bo čas za to,” je dejal Sajovic.

Zoran Janković je ob najavi županske kandidature na vprašanje, ali ga podpira Gibanje Svoboda, odgovoril, da mu je premier Golob izkazal osebno podporo.

Kot pravijo naši viri, pa imajo v Gibanju Svoboda sedaj določene zahteve. Kaj zahtevajo, nam niso želeli razkriti. Dejali pa so, da Golobova stranka, če sklenitve koalicijskega sporazuma z Listo Zorana Jankovića ne bo, ne bo podprla nobenega kandidata za ljubljanskega župana.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje