Priporočil za tretji odmerek pred jesenjo ne bo

Koronavirus 19. Maj 202110:56 > 18:23 0 komentarjev
Cepljenje proti covidu-19
Borut Živulović/BOBO

Slovenija se glede na epidemiološko stanje bolezni covid-19 uvršča v rumeno fazo vladnega semaforja. Včeraj so ob 4469 opravljenih testih PCR potrdili 532 novih primerov okužbe. Pozitivnih je bilo nekaj manj kot 12 odstotkov opravljenih PCR-testov.

Osebam, ki so bile cepljenje v začetku cepilnih kampanj, se bo obdobje predvidene šestmesečne zaščite po cepljenju izteklo v poletnih mesecih. Obdobje zaščite se bo po besedah nacionalne koordinatorice cepljenja dr. Marte Grgič Vitek podaljšalo, tretjih odmerkov, tako imenovanih poživitvenih ne bo pred jesenjo. Koordinatorica prav tako pričakuje, da bo Evropska agencija za zdravila (Ema) kmalu odobrila cepljenje s Pfizerjevim cepivom za najstnike, starejše od 12 let.

Cepljenje je priporočeno tudi za osebe, ki so prebolele covid-19. Osebe se lahko cepijo takoj, ko mine obdobje izolacije ali pa se njihovo cepljenje odloži za obdobje 6 mesecev. Toliko časa so namreč predvidoma zaščitene po bolezni. Ker dosedanji podatki kažejo, da za zaščito oseb, ki so v osmih mesecih pred cepljenjem prebolele covid-19, zadostuje en odmerek cepiva, v teh primerih prebolevniki veljajo za zaščitene takoj po cepljenju s prvim odmerkom.

Še vedno cepljenih nekoliko več žensk kot moških

Maja je Slovenija dobavila 223.530 odmerkov cepiva, pri čemer je dobavila največ cepiva proizvajalca Pfizer (dve tretjini oziroma 174.330 odmerkov).

S prvim odmerkom je bilo cepljenih 571.797 oseb (27 oseb na 100.000 prebivalcev), polno cepljenih pa je 298.593 (14 oseb na 100.000 prebivalcev). Med polno cepljenimi je nekoliko več žensk kot moških. Polno cepljenih je približno 16 žensk na 100.000 prebivalcev in 12 moških na 100.000 prebivalcev. Najvišja precepljenost je pri starejših od 70 let (odstotek cepljenih se giba od 50 odstotkov navzgor).

Sproščanje ukrepov.
BOBO

Predstavnica NIJZ je napovedala ustanovitev profesionalnih klicnih centrov za obveščanje o širjenju bolezni covid-19. Ti da bodo dolgoročna rešitev pri sledenju stikov.

V okviru raziskave #Novanormalnost, ki jo opravlja družba Valicon, so izmerili doslej najvišjo realizirano in izraženo namero za cepljenje proti covidu-19, ki je blizu 60 odstotkov. Če bi bilo možno izbrati cepivo, bi se za cepljenje odločilo skoraj 70 odstotkov ljudi. Po ocenah je zdaj minimalna dosegljiva stopnja precepljenosti v populaciji od 18 do 75 let 65-odstotna, maksimalna pa 81-odstotna.

Zadnja meritev kaže, da je dojemanje trenutnih razmer precej manj negativno, manj je zaskrbljenosti in občutno več je optimizma. Tudi drugi kazalci kažejo, da se razmere počasi umirjajo in da se vračamo k bolj normalnemu življenju.

Delež teh, ki situacijo dojemajo kot negativno, je prvič od februarja padel pod 60 odstotkov in znaša 53 odstotkov.

Trend novih okužb upada na vseh celinah

Slovenija je po število okužb in hospitaliziranih namreč še vedno v rumeni fazi, ki predvideva v sedemdnevnem povprečju manj kot 600 novookuženih in manj kot 500 hospitaliziranih. Epidemiološke razmere v državi se še naprej izboljšujejo, je na novinarski konferenci povedala govorka Maja Bratuša.

Preberite še:

Izboljšuje se tudi stanje v svetu, je povedala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager. Val iz zadnjih tednov upada na vseh kontinentih. Med državami je izstopajoča izjema Indija, kjer se bolezen covid-19 še naprej zelo hitro širi. V Evropi so od 31. decembra do včeraj potrdili več kot 32 milijonov novih okužb, umrlo pa je skoraj 714.000 oseb.

V Sloveniji se po besedah Nuške Čakš Jager virus največ širi v družinah, domačem okolju. Stanje v domovih starejših občanov je spodbudno, izbruh je bil le v enem domu starejših občanov. Tudi tam zaradi cepljenosti stanovalcev niso zabeležili hujših potekov bolezni covid-19.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!