V treh mestih bodo prižgali praznične luči, a ni jasno, kako vesel bo december

Slovenija 26. Nov 202108:14 > 09:49 0 komentarjev
Ljubljana, lučke
Žiga Živulović jr./BOBO

V Ljubljani, Mariboru in Izoli bodo danes zasvetile praznične luči. Čeprav decembra v slovenskih mestih načrtujejo vrsto koncertov in dogodkov, jim utegne slaba epidemiološka slika načrte pokvariti.

Lanski veseli december je bil v Sloveniji bolj klavrn. Zaradi epidemije so veljali številni ukrepi, tudi omejitev potovanja med občinami in policijska ura. Praznične luči, ki so zažarele v mestih, so lahko občudovali le domačini. Prireditev ni bilo, močno pa je bila okrnjena tudi ponudba hrane in drugih prazničnih dobrot. Ker pa je epidemiološka slika ta trenutek zelo slaba, bodo tudi letošnji prazniki vse prej kot običajni.

Pripravljajo priporočila glede sejmov in prireditev

Minister za zdravje Janez Poklukar je včeraj dejal, da epidemiološko stanje v državi ostaja skrajno resno, bolnišnice se še vedno polnijo. Dodal je, da na ministrstvu za gospodarstvo pripravljajo skupna priporočila glede organizacije sejmov in prireditev v času božično-novoletnih praznikov. Na vprašanje, ali bodo prireditve v prazničnem času dovoljene, je minister dejal, da je epidemiološka slika skrajno resna in si porasta števila okužb ne moremo privoščiti.

V Ljubljani danes prižig brez prireditve

Danes bodo praznične luči prižgali v Ljubljani. Prireditve ob dogodku zaradi epidemije tudi letos ne bo. Se bo pa glavno mesto v praznično preobleko odelo za mesec in pol, saj bodo luči gorele do 16. januarja 2022. Avtor idejne zasnove in delno tudi izvedbe decembrske okrasitve je Urban Modic, ki nadaljuje dediščino svojega očeta Zmaga Modica.

Lučke so v mestu – teh je približno 50 kilometrov – začeli postavljati že sredi oktobra. Za električno energijo za vso osvetlitev bo občina plačala okoli 40 evrov na dan oziroma okoli 1.500 evrov za ves čas. Kot pojasnjujejo, je vsa osvetlitev izvedena v LED tehnologiji in je poraba elektrike zato relativno majhna. Za novoletno okrasitev (lučke, nameščene na like, smreke in rastoča drevesa) je tudi letos občina namenila 220 tisoč evrov proračunskih sredstev.

Danes dopoldne bodo v Ljubljani začele delovati tudi hišice z darilnim programom in gostinsko ponudbo. Kot so sporočili iz Turizma Ljubljana, je na Bregu in Petkovškovem nabrežju postavljenih 16 hišic z darilnim programom. Postavljenih pa je tudi že 21 hišic z gostinsko ponudbo, in sicer na Bregu, Cankarjevem nabrežju, Kongresnem trgu, Prešernovem trgu in Gallusovem nabrežju. Dve lokaciji sta letos novi, in sicer na Stritarjevi ulici ter na križišču Kongresnega trga in Wolfove ceste. Dodali so, da bodo prodajalci dosledno preverjali izpolnjevanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

V Mariboru imajo za veseli december velike načrte

Praznične luči bodo danes zasvetile tudi v Mariboru. V okviru dogajanja Čarobni Maribor načrtujejo dogajanje (koncerte, druženja, organizirane pohode, skupnostno okraševanje mesta …) po vsem mestu, osrednji in največji prizorišči pa bosta Glavni trg in Trg Leona Štuklja, na katerem bo drsališče.

Lučke bodo danes prižgali tudi v Izoli

V praznični čas bodo stopili tudi v Izoli, kjer bo prižig lučk potekal v parku Pietro Coppo. Ledeni otok v čarobno okrašenem parku bo na voljo vsem željnim rekreacije ob upoštevanju pogojev PCT, so ob tem zapisali na občini.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!