V Veliki Britaniji se širi spolna bolezen, ki prizadene predvsem moške

Slovenija 01. Nov 202108:10 > 08:45
kondomi
Profimedia

V Združenem kraljestvu se je pojavila spolna bolezen donovanoza iz tropskih krajev. Bolezen povzroča grudice okoli genitalij ali anusa, ki se lahko razvijejo v razjede neprijetnega vonja. Donovanoza je dvakrat pogostejša pri moških.

Donovanoza oziroma ingvinalni granulom je sicer najbolj razširjena v Indiji, Južni Ameriki in jugovzhodni Aziji, a vse več primerov zabeležijo tudi na Otoku, poročanje Deutsche Welle povzema N1 Bosna in Hercegovina.

Bolezen povzroča agresivne rdeče razjede na genitalijah. Okužijo se lahko tako moški kot ženske, a je bolezen pri moških dvakrat pogostejša kot pri ženskah.

Prvi simptomi se pojavijo od tedna pa do šestnajstih tednov po stiku. Najprej se pojavijo grudice okoli genitalij ali anusa. Pri moških je prizadet predvsem penis, pri ženskah notranja stran sramnih ustnic. Grudice se lahko nato razvijejo v boleče genitalne razjede neprijetnega vonja, ki se širijo, ter pogosto povzročijo krvavitve.

Brez zdravljenja lahko okužba začne uničevati genitalno tkivo, napada pa tudi druge dele telesa. Pojavijo se lahko gnojne otekline. Bolezen zdravijo z antibiotiki. V primeru okužbe telo ne tvori imunosti, zato je ponovna okužba mogoča.

Tako kot za večino drugih spolno prenosljivih bolezni je tudi za zaščito pred donovanoza najbolje uporabiti kondom.