Premier Golob: Okoli tisoč družin je v poplavah izgubilo vse

Slovenija 14. Avg 202312:57 > 17:38 8 komentarjev
Robert Golob
N1

"Če je 10.000 družin prizadetih in bi vsak dobil 10.000 evrov, je to za državo 100 milijonov evrov. Zneski bodo ogromni, na drugi strani pa si tisti, ki so izgubili vse, z 10.000 evri ne morejo kaj dosti pomagati," je razmere orisal predsednik vlade in dodal: "Zato bomo morali biti pravični in najti bomo morali način, da bi vsak dobil toliko, koliko je proporcionalno utrpel škode. Predvsem tisti, ki so izgubili največ oziroma vse." Okoli tisoč družin je v poplavah ostalo brez vsega, je povedal premier in se zavezal: "Val javnofinančne pomoči prihaja konec avgusta oziroma v začetku septembra."

Predsednik vlade Robert Golob je dan na terenu ob dnevu solidarnosti začel v Komendi. Kot je pojasnil v izjavi za novinarje, izbor občine ni bil naključen.

“V poplavah je bil prav v občini Komenda prizadet največji odstotek bivalnih površin. Za razliko od drugih občin, kjer je bilo ogromno škode na infrastrukturi, so v Komendi prizadeti domovi ljudi,” je povedal premier v izjavi, ki si jo lahko ogledate v spodnjem videu. 

Zdaj je ključno, da ta občina in ostale pospešijo postopke popisovanja škode, saj je to predpogoj, da lahko ljudem čim bolj učinkovito pomaga tudi država, je dodal predsednik vlade in nadaljeval: “V poplavah je bilo po nekaterih podatkih prizadetih med 10.000 in 15.000 družin oziroma domov, od tega je okoli tisoč družin takšnih, ki so izgubile vse. Mi jim moramo biti v stanju pomagati najprej, hkrati pa ne pozabiti na vse ostale.”

Že ta teden v četrtek bo vlada znova razpravljala o konkretnih ukrepih za pomoč ljudem: “Če je 10.000 družin prizadetih in bi vsak dobil 10.000 evrov, je to za državo 100 milijonov evrov, zneski bodo ogromni, na drugi strani pa si tisti, ki so izgubili vse, z 10.000 evri ne morejo kaj dosti pomagati,” je razmere orisal predsednik vlade in dodal:

“Zato bomo morali biti pravični in najti bomo morali način, da bi vsak dobil toliko, koliko je proporcionalno utrpel škode. Predvsem tisti, ki so izgubili največ oziroma vse.”

Robert Golob na terenu v Komendi
Žiga Živulović jr./BOBO

Na sestanku z župan Komende Jurijem Kernom se je premier dogovoril, da se občina tudi s pomočjo zdaj loti popisovanja škode, kar bo občina tudi storila. Da bodo ti podatki na kupu čim prej in na podlagi teh podatkov potem tudi razdeljena pomoč države.

“Ta teden pa zbiramo predloge, tudi v poplavah prizadeti ljudje naj preko lokalnih štabov Civilne zaščite sporočijo, kakšne so njihove potrebe, da bomo vedeli tudi to. Enako velja tudi za gospodarstvo, še posebej malo gospodarstvo, za katerega že velja ukrep čakanja na delo, naslednji korak pa mora biti kako spet vzpostaviti proizvodnjo. To bo trajalo mesece, največji problem je, kje dobiti nove stroje. Zato naj tudi gospodarstvo na prizadetih območjih sporoča svoje konkretne potrebe.”

Vlada bo v prihodnjih dneh sprejela tudi interventni zakon, predlogi, katere ukrepe naj ta vsebuje, pa se kar nizajo. Od moratorija na odplačevanje kreditov, do znižanja omrežnih na prizadetih območjih in podobno … Predsednik vlade je kot možne ukrepe v interventnem zakonu zagotovitev paketov hitre pomoči, nadomestna bivališča za tiste, ki izgubili dom, oprostitev plačila davka za nakup gasilske opreme in oprostitev plačila dohodnine za donacije, ki jih prejmejo gasilska društva.

Ponovno pa je tudi pozval ljudi in gospodarstvo, naj svoje potrebe sporočijo, da bo pregled na konkretnimi potrebami bolj celovit. Val javnofinančne pomoči prihaja konec avgusta oziroma v začetku septembra, se je zavezal predsednik vlade.

Za hitro pomoč pa se lahko ljudje obrnejo tudi Rdeči križ in Karitas, ki sta od vlade dobila vsak po pet milijonov evrov za pomoč ljudem. Generalni tajnik Slovenske Karitas Peter Tomažič je pojasnil, da so na terenu prišli že do 4.000 najbolj prizadetih gospodinjstev, ki so jim pomagali s hrano in nujnimi potrebščinami, sedaj pa je potrebujejo še denarno pomoč.

Generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije Cvetka Tomin pa je povedala, da si prizadevajo čim prej določiti enotna merila, da bo vsak prišel do pomoči in ne bo nihče pozabljen.

Občina Komenda je, kot je premierju dejal župan, ublažila prvo stisko ljudi, sedaj pa morajo v sodelovanju z državo v najkrajšem možnem času popisati škodo, je dodal. Oblikovanje ekip za popis škode so že začeli, pri čemer je pomoč ponudila tudi vlada. Predsedniku vlade so danes predstavili glavne ukrepe, s katerimi bi se takšne poplave in katastrofe lahko preprečilo. “To so zagotovo zadrževalniki, kjer bi država morala že leta 2020 začeti s svojim delom in bi moral biti zadrževalnik že končan,” je izpostavil Kern in opozoril, da je občina Komenda na 16. mestu v Sloveniji glede na poplavno ogroženost.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje