Varuh: Institucije EU naj bi države klicale k odgovornosti

Slovenija 11. Jan 202217:24 > 17:25 0 komentarjev
Prebežniki na poljsko-beloruski meji
Leonid Scheglov/REUTERS

Varuh človekovih pravic je s svojimi izkušnjami in ugotovitvami sodeloval pri pripravi novega poročila Evropske mreže nacionalnih institucij za človekove pravice (ENNHRI) o vrzelih v odgovornosti za človekove pravice na evropskih mejah. Kot so zapisali pri varuhu, bo poročilo prispevalo k boljšemu razumevanju dejavnikov, ki stojijo za njimi.

Slovenski varuh in druge nacionalne institucije za človekove pravice so dokumentirali velike vrzeli v odgovornosti po vsej Evropi in ugotovili, da je pomanjkanje delujočih sistemov odgovornosti prispevalo k razširjenosti kršitev človekovih pravic na mejah.

Poročilo razkriva pomanjkljivosti na petih ključnih področjih, povezanih z odgovornostjo za človekove pravice, in sicer strukturne vrzeli, vrzeli v preiskavah, vrzeli v dostopu do pravnega varstva, vrzeli pri odpravljanju kršitev in prevenciji ter vrzeli pri spodbujanju kulture pravic.

Kot poudarjajo pri varuhu, bi bila za zagotovitev odgovornosti na mejah potrebna politična volja nacionalnih in regionalnih organov za proaktivno odpravo številnih pomanjkljivosti v sistemu, med drugim v zvezi z zbiranjem informacij na mejah, dostopnostjo, učinkovitostjo in neodvisnostjo preiskovalnih organov, dostopom do informacij in pravne pomoči za migrante, izboljšanjem zakonodaje, politike in prakse ter ponovno vzpostavitvijo kulture pravic.

Poročilo ob tem zaključuje, da bi morale evropske institucije zagotoviti, da bodo bodoči zakonodajni predlogi prispevali k odgovornosti za kršitve človekovih pravic na mejah, ne pa k poglabljanju obstoječih pomanjkljivosti. Poleg tega imajo institucije EU tudi pomembno nadzorno vlogo, da države kličejo k odgovornosti, kadar odstopajo od svojih zakonskih obveznosti, še dodajajo.

Sicer pa bodo ugotovitve omenjenega poročila služile kot osnova za nadaljnjo izmenjavo med vsemi sodelujočimi nacionalnimi institucijami za človekove pravice in drugimi partnerji, na podlagi česar bodo pripravili tudi priporočila za ureditev ugotovljenih pomanjkljivosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!