Varuh zadovoljen z uresničitvijo njegovih priporočil o lanskih protestih

Slovenija 05. Okt 202215:34 3 komentarji
solzivec tivoli protesti
Foto: Matej Pušnik/Bobo

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je zadovoljen z uresničitvijo njegovih priporočil o protestih oktobra lani, ki jih je posredoval notranjemu ministrstvu. Ugotovitve bodo pripomogle, da v praksi v prihodnosti ne bo več prihajalo do nesorazmernosti pri morebitni uporabi prisilnih sredstev proti množicam, je zapisal.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je zaključil s celostno obravnavo policijskih postopkov pri izvajanju nalog vzdrževanja javnega reda v okviru spremljanja neprijavljenega shoda v Ljubljani 5. oktobra 2021. Poročilo je v obravnavo posredoval ministrstvu za notranje zadeve, so v sporočilu za javnost zapisali pri Varuhu.

Varuh je v poročilu zapisal, da je med drugim pogrešal postopnost uporabe policijskih pooblastil in v tem okviru tudi prisilnih sredstev kot skrajnega ukrepa. Ministrstvu je priporočil, da njegove ugotovitve obravnava skupaj s policijo in sprejme dodatne ukrepe za zagotovitev sorazmernosti pri uporabi prisilnih sredstev proti množici.

O poročilu, ki ga je urad varuha človekovih pravic pripravil na pobudo Mirovnega inštituta in Sindikata policistov Slovenije, smo prvi poročali prav na N1. Njegove ugotovitve si lahko preberete tukaj.

Varuhove ugotovitve so pozdravili tudi v policijskem sindikatu, kjer menijo, da je poročilo “vsaj delno opralo madež s policijskih uniform“.

Ministrstvo je v svojem odzivu sporočilo, da bodo s končnim poročilom Varuha v tej zadevi seznanjene vse policijske uprave in notranje organizacijske enote Generalne policijske uprave. Prav tako naj bi se v okviru usposabljanja, ki je za poveljnike posebne policijske enote predvideno v decembru, s poročilom Varuha dodatno seznanili tudi udeleženci tega izobraževanja.

Varuh pričakuje, da se bodo z njegovimi ugotovitvami posebej seznanili tudi policisti, ki so zadolženi za izvajanje konkretnih policijskih nalog, kot tudi tisti, ki sodelujejo pri načrtovanju in vodenju varovanj javnih shodov ter vsi, ki so znotraj policije med drugim zadolženi za nadzorovanje in pripravo zakonskih ter podzakonskih predpisov s področja policijskega dela.

Varuh sprejete ukrepe ministrstva in policije pozdravlja in upa, da bodo lahko njegove ugotovitve in predlogi iz končnega poročila, dodatno pripomogli, da v praksi v prihodnosti ne bo več prihajalo do nesorazmernosti pri morebitni uporabi prisilnih sredstev proti množicam. Po njegovem mnenju je pomembno, da je vsaka uporaba prisilnih sredstev proti množici uporabljena le, ko je to res nujno, pri tem pa ne sme biti pretirana.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje