Začetek meteorološke zime pospremili številni decembrski temperaturni rekordi

Slovenija 01. Dec 202321:58 0 komentarjev
Božično smreko so postavili na Prešernovem trgu
Foto: Egon Parteli/N1

Letošnja zima se vsaj temperaturno ni začela prav nič zimsko. December se je namreč začel deževno in toplo: še v petek zvečer so v prestolnici namerili kar 18 stopinj Celzija. Nekoliko hladneje je na vzhodu države. Se bo v soboto dovolj ohladilo, da bi dež lahko prešel v sneg?

Petkov začetek meteorološke zime so pospremili številni decembrski temperaturni rekordi. Ta je po besedah vremenoslovca Blaža Štera padel tudi v nočnem času v Ljubljani. Ob 20. uri so namreč v prestolnici namerili kar 18 stopinj Celzija. Pričakovati je mogoče, da bo kak temperaturni rekord padel še ponoči ali v soboto, je še zapisal.

Nekoliko hladneje pa je na vzhodu države: že na Trojanah je namreč temperatura pri 0 stopinjah.

Začetek zime pa je pospremilo tudi močno deževje. Še vedno močno pada na območju Julijskih Alp, vsaj v Kamniško-Savinjskih Alpah pa se je dež prehodno polegel, je zapisal Šter.

V zadnjih 12 urah so več kot 100 milimetrov padavin zabeležile vremenske postaje: Vogel (158 milimetrov), Bovec (114 milimetrov), Logarska dolina, Kneške Ravne in Predel (po 112 milimetrov), Krn (105 milimetrov) ter Bohinjska Češnjica (100 milimetrov).

Obilno deževje pa se bo nadaljevalo tudi v soboto. Na severozahodu države bo večinoma padal dež. “Pojavljale se bodo nevihte. Neugodna situacija,” je zapisal meteorolog agencije za okolje.

Arso je sicer za soboto izdal oranžno opozorilo za Gorenjsko, saj bi se zaradi močnejšega deževja posamezne reke razlile izven struge. Geološki zavod Slovenije med tem opozarja na povečano verjetnost zemeljskih plazov na zahodu države. Center za obveščanje pa je izdal tudi opozorilo pred nevarnostjo snežnih plazov, predvsem v visokogorju Julijskih Alp. Dopoldne bi se lahko razlivalo tudi morje.

Sredi dneva pa se bo meja sneženja od severa začela spuščati, popoldne bo dež ponekod prešel v sneg do nižin, ob tem še napoveduje Arso. Dnevne temperature bodo na severu od -2 do 2, drugod od 5 do 12 stopinj Celzija. V nekaterih dolinah na Koroškem bi lahko zapadlo tudi do deset centimetrov snega, v Ljubljani pa za zdaj kaže na največ pet centimetrov snega.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!