Zgroženi nad ignoranco vlade do socialnega dialoga

Slovenija 18. Maj 202118:02 > 18:17 0 komentarjev
Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, ZSSS, sindikati
Denis Sadiković/N1

Pet sindikalnih central je na Evropsko komisijo, Evropski ekonomsko-socialni odbor in Evropsko sindikalno konfederacijo ETUC naslovilo pismo, v katerem opisujejo skrb vzbujajoče stanje socialnega dialoga v Sloveniji.

“Zgroženi smo nad ignoranco, ki jo kaže vlada RS do socialnih partnerjev in do ljudi,” so zapisali v sporočilu ter dodali, da vlada v celoti ignorira socialni dialog ter s tem onemogoča sprejemanje zakonodaje v skladu z načeli in vrednotami, na katerih temelji tudi Evropska unija.

Podpisniki pisma so Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije, Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam, Konfederacija sindikatov 90 Slovenije in KNSS-Neodvisnost.

Prekinitev sodelovanja z vlado

Reprezentativne sindikalne centrale v nadaljevanju ugotavljajo, da ravnanje vlade onemogoča učinkovito sodelovanje v socialnem dialogu in ne zagotavlja enakopravnega položaja partnerjev v dialogu.

Kot so zapisali, pri dejavnostih vlade zato ne želijo več sodelovati. Do nadaljnjega tako ne bodo sodelovali pri delu Ekonomsko-socialnega sveta in njegovih teles, prav tako ne bodo sodelovali tudi pri nobeni dejavnosti vlade v okviru predsedovanja Slovenije Svetu EU.

“Reprezentativne sindikalne centrale prav tako vztrajamo pri doslednem spoštovanju Pravil o delovanju Ekonomsko socialnega sveta in pravočasnem vključevanju socialnih partnerjev v pripravo in usklajevanje zakonodaje in reformnih programov,” so še zapisali podpisniki pisma.

Za predloge zakonov izvejo iz medijev

Kot so poudarili, opisano stanje traja že dobro leto in se ne izboljšuje. Začelo naj bi se s sprejemanjem zakonov o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije novega koronavirusa, ki so potekali mimo socialnega dialoga ter brez doseženega soglasja s socialnimi partnerji.

“Vlada RS nadaljuje s pripravo »mix« zakonov, s katerimi posegajo v sistemske ureditve tako delovnopravne kot pokojninske in davčne zakonodaje. Socialnim partnerjem zgolj nekatere pripravljene rešitve samo predstavi ali pa za predloge zakonov zvemo iz medijev,” so zapisali.

socialni dialog
Borut Živulović/BOBO

V pismu so med drugim opozorili tudi na zdravstveno reformo, kjer naj bi bilo moč slutiti “posege v košarico zdravstvenih pravic in bolniških nadomestil ter plačnega sistema za zdravstveno osebje.”

Prepričani so, da bi bilo za širitev kompetenc na področju zdravstvene nege nujno predvideti in zagotoviti izobraževanje in dokvalifikacijo ustreznih kadrov ter predvsem vlagati v izboljšanje pogojev dela v zdravstvu. V Načrtu za odpornost in okrevanje, ki  ga je vlada sprva pripravljala v tajnosti, je slednje sicer omenjeno, vendar konkretni ukrepi niso predvideni.

Objavljamo povezavo do celotnega pisma. 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!