Znane lokacije novih parkomatov v Ljubljani: kdaj bodo začeli delovati?

Slovenija 27. Jun 202312:25 7 komentarjev

Na nekaterih ulicah in cestah znotraj ljubljanske obvoznice, kjer je bilo parkiranje do zdaj brezplačno, so postavili nove parkomate, parkiranje pa bo plačljivo. Na ljubljanski občini so predstavili lokacije parkomatov in pojasnili, kdaj jih bodo zagnali.

Da Mestna občina Ljubljana širi območje plačljivega parkiranja, je znano že dlje časa. Na današnji novinarski konferenci pa je v. d. direktorja Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Bojan Babič predstavil lokacije novih parkomatov in pojasnil, kdaj bodo ti začeli delovati.

Največ jih bo ljubljanska občina postavila na območju parkirne cone 3. V coni 2 je postavljen le en parkomat, je dejal Babič.

Parkomati bodo odslej v Rožni dolini: na Abramovi ulici, Tolminski ulici, Sattnerjevi ulici, Nanoški ulici, Cesti Dolomitskega odreda ter Poklukarjevi ulici. Za Bežigradom: na Kočenski ulici, Grintovški, Hubadovi, Puhovi in Kolarjevi ulici ter Vojkovi cesti. Za Bežigradom B2: na Ipavčevi ulici in ulici Luize Pesjakove. Na Poljanah: na cesti Hradeckega. V Šiški: na Verovškovi, Aljaževi, Kettejevi ulici in ulici Podlimbarskega, na Goriški, Alešovčevi, Černetovi, Hotimirovi ulici, na Kebetovi in na ulici Zofke Kvedrove. V Zgornji Šiški: na Koseški cesti (pri tržnici Koseze), ulici bratov Učakar, Bregarjevi ulici, Javorškovi in Scopolijevi ulici. V Jaršah: na Jarški cesti in Rožičevi ulici, Torkarjevi, Jelinčičevi, Flajšmanovi in Cilenškovi ulici. Na Viču: na Zeleni poti, Koseskega ulici, Zbašnikovi ulici, Redelonghijevi ulici, pa na Splitski, Šibeniški in Velebitski ulici.

Mestna občina Ljubljana

Delovni čas bo v coni 3 od ponedeljka do petka med 7. in 19. uro. Cena parkiranja na uro bo 50 centov. Tudi v coni 2 bo delovni čas med 7. in 19. uro, za uro parkiranja pa bo treba odšteti 80 centov.

Parkomati bodo delovali od 1. avgusta

Stanovalci lahko v ta namen kupijo parkirno dovolilnico, ki omogoča časovno neomejeno parkiranje na javnih površinah, ki so za to določene.

Babič je še pojasnil, da lahko upravičenci dovolilnice za območja prevzamejo na sedežu LPT od 1. julija. Parkomati sicer že stojijo, delovati pa bodo začeli 1. avgusta.

V prvi in drugi coni je treba za letno dovolilnico odšteti 100 evrov na leto. V prvi coni lahko stanovalci pridobijo le eno dovolilnico na stanovanje, v drugi coni pa dve (druga dovolilnica v tem primeru stane 200 evrov). V tretji coni stane letna dovolilnica 60 evrov, prebivalci pa lahko kupijo še dodatni dve (druga stane 120 evrov, tretja pa 180 evrov).

Kot so pred časom pojasnili na ljubljanski občini, je namen novih parkomatov zmanjšanje števila dnevnih migracij z daljšim časom parkiranja, s tem pa bi več prostih parkirnih mest omogočili stanovalcem posameznih območij.

Prve parkomate so v Ljubljani sicer postavili leta 2005, in sicer med Slovensko, Masarykovo, Resljevo in Zoisovo cesto. Že leta 1971 so se ob parkirnih mestih vzdolž cestišč v središču mesta pojavile prve parkirne ure, ki so predhodnice sodobnih parkomatov, nameščenih v t. i. modri coni.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje