Iz prve roke: kako je videti avstrijski lockdown za necepljene

Koronavirus 15. Nov 202117:25 > 17:55 3 komentarji
Avstrija
Leonhard Foeger/REUTERS

V Avstriji od danes velja lockdown za necepljene proti koronavirusu. Zaradi povečanega števila PCR testov, ki so zanje zdaj pogoj za delo ali nenujni obisk pri zdravniku, na rezultat testa čakajo tudi po več kot tri dni, ko testu že poteče veljavnost, opisuje Slovenka, ki živi v okolici Linza na severu Avstrije. Deželni glavar Zgornje Avstrije, ki je na repu lestvice zveznih dežel po precepljenosti, poskuša delež povečati tudi z nagradno igro, v kateri je glavna nagrada električni avtomobil.

Slovenka Petra (priimek je znan uredništvu) zadnjih pet let živi v okolici Linza, prestolnice zvezne dežele Zgornja Avstrija, kjer v zadnjih tednih število okužb s koronavirusom hitro narašča.

Prejšnji teden je sedemdnevno povprečje potrjenih okužb na 100 tisoč prebivalcev v tej in salzburški regiji preseglo tisoč, danes je v obeh regijah prek 1.300, medtem ko so ostale zvezne dežele (tudi mesto Dunaj) pod tisoč.

Zgornja Avstrija ima okrog 30 tisoč aktivno okuženih, Salzburg 12 tisoč, število okuženih v celotni državi je največje od začetka epidemije. Kot kaže spodnja grafika, je sicer sedemdnevno povprečje okužb na 100 tisoč prebivalcev še vedno nižje kot pri nas.

Ker je avstrijsko zdravstvo na robu zmogljivosti, je vlada včeraj zaostrila ukrepe in uvedla lockdown (zaprtje) za necepljene, ki ga je sicer napovedala že tri tedne nazaj. Sprva je bil načrtovan le za omenjeni problematični regiji, a ga je vlada na koncu razširila na celo državo in za deset dni omejila gibanje dveh milijonov necepljenih prebivalcev.

Pri nas medtem vlada čaka na odločitev ustavnega sodišča o ustavnosti pogoja PC za državno upravo.

avstrija pct qr koda
Profimedia

Izpolnjevanje PCT pogojev in spoštovanje omejitev gibanja za necepljene po navedbah avstrijskih medijev nadzorujejo tudi kriminalisti.

Postopno stopnjevanje ukrepov

Necepljeni v Avstriji že od prejšnjega ponedeljka dalje ne morejo v gostilno, saj je vlada uvedla pogoj PC (preboleli ali cepljeni).

Prav tako že od prejšnjega ponedeljka za nenujne obiske pri zdravniku potrebujejo PCR test.

“Vlada je ukrepe zaostrovala postopoma. Z današnjim dnem je za necepljene še nekaj dodatnih omejitev,” pravi sogovornica.

Od danes je za necepljene, ki še niso preboleli covida, tudi na delovnem mestu obvezen PCR test (posamezni delodajalci so ga sicer zahtevali že prej).

Vsi nenujni izhodi – na primer frizer, športna vadba, sprehod z nekom, ki ni iz istega gospodinjstva – so zanje prepovedani. Lahko pa grejo v živilsko trgovino, lekarno, na pošto, a le po nujnih opravkih (in s FFP2 masko).

Izjema so otroci do 12 let in nosečnice. Šolarje med 12. in 15 letom pa so že do zdaj v šolah trikrat tedensko testirali, ki jih evidentirajo z nalepkami v barviti knjižici, imenovani “ninja pass” (fotografija v spodnjem tvitu).

Kriminalisti preverjajo pogoj PCT

Hkrati z zaostrovanjem ukrepov je država včeraj napovedala tudi strožji nadzor.

“Kot pišejo mediji, po domovih ne bodo hodili. Naj bi bil pa od danes poostren nadzor na upravnih enotah, v javnem prevozu, v restavracijah in kavarnah. Policija je v ekipe, ki nadzorujejo izpolnjevanje pogoja PCT, po poročanju medijev vključila tudi kriminaliste,” pravi Petra.

Za tistega, ki bi pravila prekršil, je predpisana globa 500 evrov, če ne bo sodeloval pri nadzoru spoštovanja ukrepov, pa do 1.450 evrov.

Po Petrinih besedah je življenje dveh milijonov necepljenih prebivalcev od danes dalje in za naslednjih deset dni podobno kot v času prvega zaprtja marca lani, le da tokrat tudi na delovnem mestu potrebujejo PCR test, ki takrat ni bil potreben.

Avstrija, Sloenija, 7d povprečno okuženih
N1/David Bole

V javnem zdravstvu dolge vrste, v zasebnem navite cene

Novi ukrepi in povečane zahteve po PCR testiranju pa so močno obremenili sistem testiranja. PCR test je pri severnih sosedih brezplačen (oziroma ga krije zavarovanje), potrebno je le predhodno naročanje.

A zaradi povečanega povpraševanja v zadnjem tednu se dogaja, da testirani na rezultat čakajo tudi po tri dni – v tem času pa se veljavnost testa (72 ur) izteče, razlaga Petra.

Na drugi strani vsaj v nekaterih zasebnih laboratorijih cena PCR testa raste. Sogovornica omeni primer zasebnega laboratorija v njeni okolici, ki je ob zadnjem dogajanju ceno dvignil s 95 na 150 evrov (zagotavlja pa, da bo stranka rezultat dobila v 12 urah).

Preveč sproščeni?

Tako salzburška kot zgornjeavstrijska regija sta sicer s 57,5 oziroma 58,7 odstotka na repu lestvice zveznih dežel po precepljenosti.

Statistika okužb po okrožjih regije Zgornje Avstrije na primer kaže, da je med tistimi, ki izstopajo, okrožje Vocklabrück z okrog 12 tisoč prebivalci in sedemdnevno pojavnostjo dva tisoč okuženih na 100 tisoč prebivalcev.

Predstavniki tamkajšnjih lokalnih oblasti so za nachrichten.at povedali, da se število okuženih strmo povečuje po nekaterih oktobrskih javnih dogodkih večjega obsega, omenjajo dan starejših in žegnanje. Šlo je za prijavljene dogodke, a naj bi organizatorji priredili podatke in zanemarili epidemiološke ukrepe (med drugim s prekoračenjem števila udeležencev), tudi sledenje stikom naj bi bilo oteženo.

Čeprav Avstrijci po njeni oceni spoštujejo pogoj PCT, je življenje tudi po oceni slovenske sogovornice precej sproščeno. “Okrog mene so praktično vsi cepljeni. So se pa vsi cepili, da bi lahko normalno živeli – in to tudi poskusijo početi. Potujejo, se družijo. Tudi lokalni dogodki so bili letos organizirani praktično v enakem obsegu kot pred epidemijo. V diskoteki v Linzu so imeli še v soboto zabavo, video kaže, da je bila gneča, ljudje pa brez mask.”

Od današnjega dne nočni klubi ne smejo obratovati. Mestne oblasti v Linzu so že sporočile tudi, da so vsaj do 6. decembra vsi dogodki tradicionalnega božičnega sejma odpovedani.

.

Tema, ki razdira prijateljstva

Stanje duha v avstrijski družbi je po letu in pol epidemije sicer po Petrini oceni podobno kot pri nas.

“Družba je razdeljena: dobesedno se prijateljstva razdirajo zaradi nesoglasij glede ukrepov in cepljenja. Nevtralnih mnenj je malo, eni so strogo za, drugi strogo proti. Tudi debate po družbenih omrežjih in v medijih so burne, ljudje krivdo pripisujejo vladi, zdravnikom, veliko je nestrpnosti”, opisuje sogovornica.

cepilni avtobus, Avstrija
Profimedia

Današnja vrsta za cepljenje na cepilnem avtobusu. Država upa, da bo zaprtje povečalo precepljenost, glavar zvezne dežele Zgornja Avstrija dodatno poskuša motivirati ljudi za cepljenje z nagradno igro, v kateri je glavni dobitek električni avtomobil.

Spodbuda k cepljenju: nagradna igra za električni avto

Avstrijska vlada je sicer včeraj ponovno pozvala k cepljenju in napovedala možnost nadaljnjega zaostrovanja ukrepov, če se epidemija ne bo umirila.

Novi avstrijski kancler Alexander Schallenberg je za ORF dejal, da je namen zaprtja zvišanje precepljenosti: “Moj cilj je zelo jasen: pripraviti necepljene, da se cepijo, ne pa zapiranje necepljenih.”

Ob naraščajočem številu okužb in kritikam iz opozicije, da ni ustrezno upravljal epidemije, je deželni glavar Zgornje Avstrije Thomas Stelzer pred dobrim tednom dni napovedal tudi nagradno igro za cepljene, ki se začenja danes. Vsi s potrdilom o cepljenju sodelujejo v nagradni igri, v kateri je glavni dobitek električni avto.

Stelzer se, kot poroča nachrichten.at, zgleduje po podobnem primeru iz zvezne dežele Burgenland, kjer so loterijo začeli že septembra in do konca pred tednom dni dosegli cilj: deset tisoč dodatno cepljenih ter dvig precepljenosti nad 80 odstotkov odraslega prebivalstva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje