Belgija bo rokometaše iz Burundija vrnila na Hrvaško: “So vaša odgovornost”

Šport 06. Sep 202318:44 0 komentarjev
košarkarji iz burundija
@MagazineJimbere/Twitter

Potem ko so nekateri mladoletni rokometaši iz Burundija, ki so sredi avgusta izginili z rokometnega prvenstva na Hrvaškem, zaprosili za azil v Belgiji, jim tega ne bodo odobrili. Vrnili jih bodo na Hrvaško, je za belgijske medije potrdila državna sekretarka za azil in migracije Nicole de Moor.

Pred dnevi smo pisali, da sta dva od desetih burundijskih reprezentantov, ki so sredi avgusta izginili z rokometnega prvenstva na Hrvaškem, zaprosili za azil v Belgiji.

Policija je sicer sumila, da je tudi ostalih osem članov reprezentance iz te afriške države. Kot poroča Jutarnji list, jim belgijske oblasti azila niso odobrile, zato bodo vrnjeni na Hrvaško.

Po besedah državne sekretarke za azil in migracije Nicole de Moor je za mlade rokometaše odgovorna Hrvaška, ki jim je izdala vizume. “Ne morem komentirati posameznih primerov, a je za burundijske državljane odgovorna Hrvaška,” besede de Moor povzema Jutarnji list. Za zdaj še ni jasno, kako so mladoletniki zapustili Hrvaško in neopazno prišli do Belgije.

Spomnimo, da zasedbi te afriške države na prvenstvu, ki je potekalo med 2. in 13. avgustom, ni šlo najbolje, nekaj dni pred izginotjem so tekmovali za razvrstitev na mesta od 29. do 32. mesta. A nato se je zapletlo, deset članov ekipe je pred tekmo z Bahrajnom zapustilo študentsko naselje v Reki, kjer so bili nastanjeni v času prvenstva. Nihče se ni javil na klice funkcionarjev reprezentance ali Mednarodne rokometne zveze (IHF).

Ena najrevnejših držav na svetu

Kot smo pisali, mladi športniki niso prvič izginili s tekmovanja. Predvidevati je mogoče, da so mladeniči pravzaprav pobegnili razmeram v domovini.

Burundi je namreč ena najrevnejših držav na svetu, kjer se še vedno čutijo posledice dolgoletnih etničnih konfliktov. Iz države, kjer živi 12 milijonov ljudi, so v zadnjih desetih letih pobegnili številni. Državo vodi predsednik Evariste Ndayishimiye, ki je položaj prevzel junija 2020. Takratni predsednik Pierre Nkurunziza je umrl sredi pandemije covida-19. Nkurunziza pa je bil prvi demokratično izvoljeni predsednik po izbruhu državljanske vojne v Burundiju. Podpiral pa je tudi sedanjega predsednika, zaradi česar je opozicija kritizirala izid volitev.

Burundi
PROFIMEDIA

Burundi se ne sooča le s političnimi pretresi, ampak tudi s slabo gospodarsko situacijo. Ogromna revščina se odraža tudi na BDP, ki znaša približno 200 evrov na prebivalca na leto. To je velik izziv tudi za tisoče beguncev, ki se skušajo vrniti v državo in si znova zgraditi življenje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!