Belorusija državljanom dodatno omejila izhod iz države

Svet 02. Jun 202109:17 > 09:44 0 komentarjev
Beloruski letalski prevoznik Belavia
Valentyn Ogirenko/REUTERS

Belorusijo bodo lahko zapustili le državljani, ki imajo v tujini dovoljenje za stalno prebivanje. Možnosti potovanj z letalom so omejene po majskem prisilnem pristanku letala v Minsku.

Beloruski režim pod vodstvom Aleksandra Lukašenka je – pod pretvezo preprečevanja širjenja covida-19 – uvedel dodatne omejitve izhodov iz države. Po novem bodo Belorusijo lahko zapustili le tisti državljani, ki imajo dovoljenje za stalno prebivanje v kateri drugi državi, ne pa tudi dovoljenja za začasno bivanje, piše tiskovna agencija AFP.

V opoziciji opozarjajo, da Lukašenko nima nobene pravne osnove za sprejemanje tovrstnih omejitev. Kot je za AFP zatrdil Valerij Kovalevski, svetovalec opozicijske voditeljice Svetlane Tihanovske, je ta ukrep povsem jasno v nasprotju z belorusko zakonodajo in tudi ustavo.

Nova pravila ne veljajo za izjeme, kot so beloruski uradniki na uradnih obiskih tujine in uslužbence državnih transportnih služb, piše britanski BBC.

Okrnjene možnosti potovanj z letali

Beloruska mejna policija je sporočila, da so v zadnjem času prejeli več zahtev, da bi Belorusi zapustili državo na podlagi dovoljenja za prebivanje v tuji državi. A kot so pojasnili, imajo pravico do odhoda iz države le tisti, ki imajo dovoljenje za stalno prebivanje v tujini.

Belorusija, ki jo od leta 1994 vodi Lukašenko, je stroge omejitve potovanja v tujino uvedla decembra lani, uradno v kontekstu boja proti covidu-19. Tako je pot iz Belorusije po kopnem mogoča le enkrat v šestih mesecih, še navaja AFP.

Do nedavnega je bilo več možnosti za potovanje z letalom, tovrstno potovanje pa je trenutno omejeno, saj je več držav Evropske unije po prisilnem pristanku Ryanairovega letala 23. maja v Minsku prepovedalo vstop v svoj zračni prostor beloruskemu letalskemu prevozniku Belavia, evropskim letalskim družbam pa odsvetovala potovanja v Belorusijo in uporabo beloruskega zračnega prostora.

Svetlana Tihanovska
Janis Laizans/REUTERS

Litva je medtem ponudila pomoč Belorusom, ki si želijo pobegniti izpod Lukašenkove represije, v obliki šestmesečnih vizumov. Belorusi zatočišče iščejo tudi na Poljskem.

V Belorusiji še naprej napeto

Napetosti med belorusko oblastjo in njenimi nasprotniki v Belorusiji, ki so se stopnjevale po volitvah avgusta lani, na katerih je po uradnih izidih ponovno slavil Lukašenko, še vedno traja. Včeraj se je na sodišču v Minsku zgodil incident, saj si je med obravnavo skušal vzeti življenje Stepan Latipov.

Latipov se je zabodel v vrat, domnevno s pisalom. Nezavestnega so ga odpeljali v bolnišnico, kjer jim ga je uspelo ohraniti pri življenju. Kot je sporočila neodvisna organizacija za spremljanje človekovih pravic v Belorusiji, Viasna, je aktivist skušal narediti samomor zaradi pritiskov v priporu. Na sodišče je prišel v modricah.

Je bil pa po 20 dneh zapora na prostost izpuščen neodvisni novinar Aleksander Burakov, ki redno poroča za nemški Deutsche Welle. V zaporu naj bi ga mučili, ker je poročal “o nedovoljenem dogodku”, še poroča AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!