Bivši svetovalec o Johnsonu: Gospodarstvo mu je bilo bolj pomembno od življenj

Svet 20. Jul 202108:50 > 09:36 0 komentarjev
Dominic Cummings
Toby Melville/REUTERS

Potem ko je bil do ukrepanja britanske vlade v času pandemije kritičen na zaslišanju v britanskem parlamentu, je nekdanji svetovalec britanskega premierja Dominic Cummings v intervjuju za BBC komentiral, da je bilo Borisu Johnsonu bolj pomembno zaščiti gospodarstvo kot življenja, češ da po okužbi s koronavirusom umirajo starejši od 80 let.

Nekdanji prvi svetovalec britanskega predsednika vlade Dominic Cummings je bil v intervjuju za britanski BBC kritičen do razmišljanja britanskega premierja Borisa Johnsona o pandemiji in ukrepih za omejevanje širjenja bolezni covid-19. Če je verjeti besedam nekdanjega svetovalca, je bilo Johnsonu bolj kot varovanje življenj starejših prebivalcev Združenega kraljestva pomembno, da se gospodarstvo ohrani v dobri kondiciji.

Britanski premier Johnson, ki je bil lani spomladi hospitaliziran po okužbi s koronavirusom, te dni pa je po rizičnem stiku ponovno v samoizolaciji, je bil po Cummingsovih besedah lani jeseni, ko je število dnevno potrjenih okužb ponovno naraščalo, prepričan, da zaprtje države nima učinka in da “ne moremo ubiti gospodarstva, saj so tisti, ki umirajo, starejši od 80 let.”

Na opazko urednice BBC Laure Kuenssberg, da je to zelo močna trditev, je Cummings odgovoril, da je Johnsonove besede slišalo oziroma v sporočilih prebralo več oseb, ki jih bodo potrdile pod prisego v preiskavi o ravnanju vlade med pandemijo, če bodo to sprožili.

Sporna avdienca pri kraljici

“Svoj politični interes je postavil pred življenja ljudi, to je gotovo,” je na uredničino vprašanje odgovoril Cummings, ki je kot Johnsonov svetovalec služboval med julijem 2019 in novembrom 2020. Prav tako mu je Johnson menda poslal sporočilo, v katerem je zapisal, da ne verjame več pristojnim v zdravstvu, navaja BBC. Po Cummingsovih besedah je Johnson želel ohraniti svojo avdienco pri kraljici Elizabeti II. navkljub njeni starosti.

Britanski premier Boris Johnson
Daniel Leal-Olivas/Pool via REUTERS

Cummings je pred intervjujem za BBC ukrepanje britanske vlade kritiziral na zaslišanju odborov v britanskem parlamentu, kjer je med drugim povedal, da Johnson ni primerna oseba za vodenje Združenega kraljestva v času pandemije. Po navedbah BBC pa je bil v parlamentu še bolj kot do Johnsona kritičen do nekdanjega ministra za zdravje Matta Hancocka.

Je bil pa tudi Cummings v središču škandala maja spomladi, ko je v času, ko so bila nenujna potovanja prepovedana, svojo družino odpeljal iz Londona v Durham, kjer živijo njegovi starši. Prav tako je eden od vodilnih strategov kampanje za bexit; velja za avtorja slogana “Prevzemimo nazaj nadzor (Take back control)”.

Nasprotno so iz Downing Streeta sporočili, da je premier Johnson od začetka pandemije “sprejemal nujne ukrepe za zaščito življenj in preživetja”, pri čemer ga je vodila stroka. Izpostavili so tudi, da je britanska vlada izvedla eno najhitrejših cepilnih kampanj v Evropi (polno cepljenih je skoraj 70 odstotkov odraslih prebivalcev Združenega kraljestva). Čeprav se je po Cummingsovih besedah Johnson otepal sprejetja ukrepov, ki bi prizadeli gospodarstvo, se je vlada vendarle odločila za zaprtje države, ki se je v Angliji začelo 31. oktobra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!