Bruselj predlaga skupno kibernetsko enoto

Svet 23. Jun 202112:45 0 komentarjev
Kibernetski napad
PROFIMEDIA

Nova enota naj bi omogočila deljenje najboljših praks in informacij v realnem času. Vzpostavili naj bi jo postopno, v štirih korakih.

Evropska komisija je predlagala vzpostavitev skupne kibernetske enote za krepitev odzivanja na velike varnostne incidente, ki vplivajo na javne službe, podjetja in državljane v EU. Cilj je združiti sredstva in znanje s ciljem učinkovitega preprečevanja, odvračanja in odzivanja na kibernetske incidente in krize.

#related-news_0

Med pandemijo smo priča vse več napadom na zdravstvene sisteme, je izziv ponazoril podpredsednik komisije Margaritis Schinas, pristojen za spodbujanje evropskega načina življenja. Kibernetski napadi po njegovih besedah ogrožajo naše vrednote, način življenja, družbo in načela.

Članice na področju kibernetske varnosti sedaj delujejo preveč ločeno. Nova skupna kibernetska enota naj bi zagotovila virtualno in fizično platformo za okrepljeno sodelovanje vseh pristojnih teles, poudarjajo v komisiji.

Nova enota naj bi omogočila deljenje najboljših praks in informacij v realnem času. Vzpostavili naj bi jo postopno, v štirih korakih. Cilj je zagotoviti, da bo operativna do 30. junija prihodnje leto in da bo v celoti vzpostavljena leto pozneje, torej do konca junija 2023.

“Ko gre za kibernetsko varnost, smo tako zavarovani kot najšibkejši člen,” izpostavljajo v komisiji. Kibernetski napadi se ne ustavijo ob nacionalnih mejah, zato mora biti evropsko sodelovanje na tem področju prednostna naloga.

Kibernetska varnost je tudi ena prednostnih tem slovenskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici leta. Slovenija si bo med predsedovanjem prizadevala dejavno prispevati h krepitvi odpornosti EU proti krizam na zdravstvenem in gospodarskem ter energetsko-podnebnem in kibernetskem področju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!