Češka zaradi širjenja koronavirusa s petkom uvaja pogoj PCT

Koronavirus 05. Jul 202117:40 0 komentarjev
koronavirus, pct, češka
David W Cerny/REUTERS

Češka zaradi grožnje delta različice koronavirusa zaostruje pogoje za vstop v državo. Od petka bodo morali potniki ob prihodu na Češko predložiti dokazilo o prebolelosti, cepljenju ali testiranju ter izpolniti spletni obrazec. V Izraelu medtem strokovnjaki zaznavajo prve znake, da so cepiva manj učinkovita proti delta različici koronavirusa.

V primeru prihoda na Češko z bolj ogroženih območij bo obvezna karantena, piše v uredbi ministrstva za zdravje. Med drugim bodo morali dokazila predložiti vsi, ki so bili pred tem v državah z zelenega in oranžnega seznama, med njimi je tudi Slovenija.

Za tiste, ki bodo prišli z bolj ogroženih območij, med njimi je Španija, bodo morali v karanteno, ki jo bodo lahko peti dan prekinili z negativnim testom PCR na koronavirus. Izjema velja za cepljene in prebolele.

V celoti pa je Češka zaprla svoje meje za turiste iz Rusije, Južne Afrike, Tunizije in več drugih držav. Češka se je za zaostritev pogojev odločila zaradi strahu pred različico delta. Epidemiološka slika v državi se je sicer izboljšala, v zadnjem času pa se število novih okužb znova veča. V zadnjem tednu so na sto tisoč ljudi potrdili devet okužb. Skupno je v državi umrlo več kot 30.300 covidnih bolnikov.

covid-19, koronavirus, israel
Amir Cohen/REUTERS

V Izraelu zgodnji signali manjše učinkovitosti cepiva proti delta različici

Ob porastu števila okužb s koronavirusom v Izraelu, kjer so večino prebivalcev proti covidu-19 cepili s cepivom družbe Pfizer, izraelski strokovnjaki vidijo prve znake, da je cepivo manj učinkovito proti delta različici koronavirusa. Cepivo naj ne bi nudilo zaščite pred blagim potekom bolezni po okužbi z različico delto.

Glede na razmere v Izraelu verjamejo, da bi lahko bilo cepivo manj učinkovito pri preprečevanju blagih oblik covida-19, še vedno pa naj bi bilo učinkovito pri preprečevanju hujšega poteka bolezni.

Vodja izraelskega strokovnega odbora za covid-19 Ran Balicer je poudaril, da je še prezgodaj za točno oceno učinkovitosti cepiva proti različici delta, ki se je prvič pojavila v Indiji. Glavni izziv je majhno število primerov med cepljenimi Izraelci ter ker grožnja izpostavljenosti virusu in verjetnost testiranja nista enakomerno porazdeljeni med prebivalstvom. Priznava pa, da so zaradi različice delta, ki je postala prevladujoča različica novega koronavirusa v državi, velike spremembe v dinamiki širjenja okužb.

Izrael je bila ena od najuspešnejših držav v kampanji cepljenja, saj je cepljenih okoli 85 odstotkov odraslih. Predvsem na račun cepljenja jim je uspelo število okužb, ki niso bile vnešene iz tujine, zmanjšati na okoli pet na dan, v zadnjih dnevih pa zaradi različice delta beležijo po okoli 300 okužb na dan. Približno polovico novih okužb potrdijo pri otrocih, v drugi polovici pa so predvsem nedavno cepljeni odrasli.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!