Čudež v Hatayu: po mesecih združili mamo in punčko, ujeto pod ruševinami 128 ur

Navdih 03. Apr 202314:05 1 komentar
Zajem zaslona/TWITTER

Čeprav sta od smrtonosnega potresa v Turčiji in Siriji minila že skoraj dva meseca, iz province Hatay, enem najbolj prizadetih območij v Turčiji, prihaja ganljiva zgodba. Dojenčico, ki so jo izpod ruševin rešili po 128 urah, so po 54 dneh ponovno združili z materjo.

Silovit potres, ki je v začetku februarja stresel tla na jugu Turčije in severu Sirije, je za sabo pustil pravo razdejanje.

A iz turške province Hatay, ki je bilo eno od najbolj prizadetih območij, prihaja ganljiva zgodba. Dojenčico, ki so jo 128 ur po potresu rešili izpod ruševin, so po 54 dneh ponovno združili z materjo.

Dojenčica, ki so jo medicinske sestre poimenovale ‘Čudež’, in mati Jasemin Begdaš sta silovit potres preživeli, medtem ko sta brata in oče umrli.

Dojenčico so po tem, ko so jo rešili iz ruševin, odpeljali v bližnjo bolnišnico, nato pa v sirotišnico v Ankaro, saj so domnevali, da je otrok izgubil svojce.

A so po posredovanju oblasti ugotovili, da je mama dojenčice živa, a še vedno na zdravljenju v bolnišnici Adana na jugu Turčije, pišejo tuji mediji.

“Navdušeni smo, da je deklica preživela, in to brez zdravstvenih posledic. To, da sta z materjo ponovno skupaj po 54 dneh, je res čudež. Ganjeni smo. Deklica bo imela vedno podporo države,” je ob ponovni združitvi dojenčice in matere strnila turška ministrica za delo in socialne zadeve Derja Janık.

Podobne zgodbe sicer z manj srečnim koncem prihajajo tudi iz Sirije, kjer so nekaj ur po potresu izpod ruševin rešili novorojenko. Mama jo je rodila kmalu po potresu in nato umrla. Umrl je tudi dekličin oče ter štirje brati in sestre, na koncu sta jo posvojila teta in stric.

Srečni konec pa ima 36-urno reševanje dveh otrok, ki sta bila ujeta pod ruševinami. Starejša sestra je mlajšega brata ščitila, medtem ko sta bila stisnjena med ruševinami, posnetek pa je zakrožil po svetovnih medijih.

Zadnje uradno število smrtnih žrtev potresa z magnitudo 7,8, ki je 6. februarja ob 4. uri po lokalnem času prizadel jugovzhod Turčije in severozahod Sirije, je konec februarja preseglo 50 tisoč. Iskanje in reševanje preživelih je trajalo nekaj dni, pomagali so tudi slovenski reševalci s psi vodniki.

Predsednik države Recep Tayyip Erdogan je takrat sodržavljanom obljubil, da bo popotresna obnova končana v enem letu. Preživele so namestili v šotorih, zabojnikih ali hotelskih sobah. Predsedniški urad je ob tem spisal odlok, v skladu s katerim bodo lahko posamezniki, ustanove in organizacije gradili stanovanja in pisarne, ki jih bodo nato podarili ministrstvu za urbanizacijo, to pa jih nato razdelilo ljudem, ki jih je prizadel potres.

Erdogan je v preteklih tednih priznal, da se je njegova vlada na uničujoče potrese odzvala pomanjkljivo, saj da sta iskanje in reševanje potekala prepočasi, tudi gradnja novih stavb je bila slaba. Nekaj ljudi so zaradi tega priprli, grozijo jim zaporne kazni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

,”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje