Evroskupina: stanje v Grčiji navkljub pandemiji pozitivno

Svet 17. Jun 202120:50 0 komentarjev
Srečanje finančnih ministrov EU v Luxembourg
Francisco Seco/REUTERS

Finančni ministri držav v območju evra so posredovali pozitivna sporočila Grčiji, ki bo prejela nov obrok pomoči v okviru prizadevanj za zmanjšanje njenega javnega dolga. 

Evroskupina, ki se je je udeležil slovenski minister Andrej Šircelj, je danes pregledala poročilo v okviru procesa spremljanja položaja Grčije po koncu programa finančne pomoči, ki je kljub zahtevnim pandemičnim razmeram pozitivno. Zato je podprla naslednji transfer pomoči državi v okviru ukrepov za zmanjšanje grškega javnega dolga v vrednosti 748 milijonov evrov.

Finančni ministri držav v območju evra so pregledali tudi napredek Hrvaške in Bolgarije v prizadevanjih za prevzem skupne evropske valute. Državi sta že skoraj eno leto v mehanizmu deviznih tečajev ERM II, ki je pomemben korak k prevzemu evra. Da lahko država postane članica območja evra, mora biti v ERM II vsaj dve leti. Ocena o napredku v prvem letu je pozitivna, a odločitve o njunem vstopu v območje evra bodo sprejemali čez eno leto.

O bančni uniji ponovno proti koncu leta

Evroskupina v razširjeni sestavi – vsi finančni ministri Unije – pa je razpravljala o delovnem načrtu za dokončanje bančne unije, k čemur so decembra lani pozvali voditelji članic EU. Ključno je vprašanje skupnih jamstev za bančne vloge. Glavna ovira za dogovor naj bi bila politična. Bližajo se volitve v Nemčiji, za katero je to izjemno občutljivo vprašanje. Šef evroskupine, irski finančni minister Paschal Donohoe je povedal, da so v pogovorih dosegli napredek, a da potrebujejo več časa. Napovedal je, da se bodo k temu vprašanju vrnili proti koncu leta.

Grški parlament je včeraj potrdil predloge sprememb delavske zakonodaje, ki uvaja bolj fleksibilne oblike dela, med katerimi je možnost 50-urni delovnik. Kljub množičnim protestom in stavkam je predlagano novelo podprlo 158 od skupno 300 poslancev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!