Francija: dva otroka umrla, več ljudi v bolnišnici. Vsi so jedli zamrznjeno pico

Svet 19. Apr 202216:38 > 16:56 0 komentarjev
pica
PROFIMEDIA

V Franciji je zaradi zamrznjene pice, ki jo proizvaja Nestle, v bolnišnici pristalo več ljudi, med njimi tudi številni otroci. Dva otroka sta umrla. Preiskava je pokazala, da naj bi bile pice okužene z bakterijo E. coli. številni so kritični do oblasti, saj naj bi prve bolnike v bolnišnice sprejeli že januarja, proizvodnjo pa so v tovarni ustavili šele sredi marca.

V francoske bolnišnice je bilo v začetku leta v le nekaj dneh sprejetih več otrok, eden od njih je tudi umrl. Vsem je bilo skupno, da so le nekaj dni pred tem jedli Buitonijevo pico Fraîch’Up, ki jo proizvajajo v Nestléjevi tovarni v Parizu.

Kot francoske medije povzema Dnevnik.hr, je v Parizu zaradi hemolitično-uremičnega sindroma (HUS) umrl osemletnik, hudo prizadeta pa je tudi 12-letnica deklica. Nekemu sedemletniku naj bi se zaradi okužbe večkrat ustavilo srce, člani neke druge družine pa so vsi v kritičnem stanju. Konec januarja so bili hospitalizirani tudi trije otroci, ki se še vedno soočajo z zdravstvenimi težavami.

Prve analize kažejo, da so bile pice okužene z bakterijo E. coli (Escherichia coli). Preiskava francoske agencije za javno zdravstvo in Inštituta Pasteur je potrdila povezavo med HUS in omenjeno pico. Skupaj so potrdili 53 primerov okužbe, med njimi tudi smrt dveh otrok. Še 26 primerov preiskujejo, poročajo francoski mediji.

Številni so kritični do francoskih oblasti, češ da so potrebovale predolgo, da so se odzvale. “Prve hospitalizacije so se zgodile januarja, proizvodnja v tovarni pa se je ustavila šele 18. marca. Dovolili so prodajo izdelkov in zastrupili več otrok,” je povedal odvetnik, ki zastopa eno od prizadetih družino. Nestle se na dogajanja še ni odzval.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!