Francosko sodišče tehnološkemu gigantu Google naložilo milijonsko kazen

Svet 29. Mar 202216:46 > 16:47 1 komentar
Google
Charles Platiau/File Photo/REUTERS

Francosko sodišče je danes ameriškemu tehnološkemu velikanu Google naložilo, naj popravi pogodbe, ki jih sklepa z razvijalci spletnih aplikacij. Izkazalo se je namreč, da zagonskim podjetjem neupravičeno zaračunava visoke provizije. Google je zato kaznovalo tudi z dvema milijonoma evrov kazni.

Pristojno sodišče v Parizu od Googla zahteva, da v svojih pogodbah z razvijalci aplikacij popravi sedem klavzul. Z eno od njih je doslej razvijalce silil v vrednotenje svojih aplikacij glede na Googlov razpon, pri tem pa so morala od vsake prodaje v trgovini Play Store Googlu plačati 30 odstotkov provizije.

Francoski varuh konkurence je postopek zoper ameriškega velikana začel leta 2018, nanašal pa se je na klavzule iz pogodb, sklenjenih v letih 2015 in 2016. Sodišče je ugotovilo, da so bila pogodbena določila vnešena brez učinkovitih pogajanj in da so ustvarila “pomembno neravnovesje med pravicami in obveznostmi strank”. Google ima glede na razsodbo francoskega sodišča tri mesece časa, da spremeni sporne pogodbe.

Tehnološki velikan je medtem sporočil, da je že popravil številna določila in da je nedavno znižal svoje provizije za manjše razvijalce. Sicer pa je Google skupaj s Facebookom in drugimi tehnološkimi giganti pod velikim pritiskom regulatorjev po vsem svetu. Očita se jim kršenje pravil konkurence in zasebnih podatkov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje